Підтримати нас

На армію клянчимо, а чиновники крадуть

Vgoru
Автор статті
22 січня 2023 07:40
1,755
Поширити:

Національне антикорупційне бюро затримало на хабарі у 400 тисяч доларів в.о. міністра розвитку громад та територій Василя Лозинського. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив головний редактор сайту Цензор.нет Юрій Бутусов.

Справа проти Слуги народу порушена 26 вересня 2022 року.

Це найбільший за посадою державний службовець, затриманий на хабарі під час виконання обов’язків за часи незалежності України. 

Лозинський вважається наближеною особою до прем’єр-міністра України Шмигаля, через якого можна владнати деякі особисті питання з головою уряду.

Починається один з найбільших корупційних скандалів в історії української влади, оскільки такий ганебний та цинічний злочин має викликати відставку діючого уряду. 

Якщо не буде негайних дій уряду та президента, який цей уряд підбирав, якщо партія Слуга народу не засудить діі свого представника, це може суттєво підірвати довіру до нашої держави та влади під час війни, та під час отримання великих траншів міжнародних партнерів. Можуть бути призупинені багато міжнародних траншів, які йдуть саме на Мінрегіон, тому діяти держава має негайно.

Верховна Рада повинна розглянути це питання на позачерговому засіданні та визначити долю уряду, в якому керують хабарники.

Тим часом Міноборони України закупило продукти за космічними цінами на контракт на 13 млрд грн. Ось подробиці. Директор департаменту держзакупівель Богдан Хмельницький від імені Міноборони підписав контракт на забезпечення харчування військових на суму 13,16 млрд грн з компанією «Актив компані». Поставляти продукти мають у Черкаську, Чернігівську, Житомирську, Київську, Сумську та Полтавську області. Тобто у віддалені від фронту регіони. При цьому ціни на продукти в контракті в рази вищі за ринкові. 10 яєць у супермаркеті можна придбати за 70 грн, Міноборони ж заплатить 170 грн за десяток.

Про це пише ZN. Журналісти отримали копію контракту, також у їхньому розпорядженні є попередні контракти Міноборони на постачання харчування. Якщо раніше такі документи публікували у відкритих даних, то після початку повномасштабної війни Міноборони засекретило практично всі закупівлі. Ймовірно, цим і скористалися учасники можливої схеми. 

Так, журналісти порівняли ціни в супермаркеті у Києві з тими, які вказали у контракті. Різниця становила 2-3 рази. У супермаркеті кілограм картоплі коштує 8-9 грн, військові ж заплатять за неї 22 грн. І так – практично за всіма позиціями. І тут також варто враховувати, що в супермаркетах роздрібна ціна вже включає всі витрати продавця, націнку. Гуртова ціна для армії має бути меншою.

Витрати на забезпечення харчування у контракті передбачені окремим рядком (становлять 30 млн грн). Тобто йдеться саме про вартість продуктів. І якщо раніше вартість продуктів для армії трохи відрізнялася від ринкової, зараз ціни злетіли.

«Актив компані» зареєстровано за місцем масової реєстрації у Києві (вул. Дегтярівська, 25А). 2021-го податкова скасувала їм свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок. У 2019-му ця компанія вже фігурувала у кримінальному провадженні Нацполіції через те, що взяла участь у тендері на постачання яловичини з фальшивим актом.

Сам контракт підписали 23 грудня. А за місяць до цього директором «Актив компані» став Валерій Мелеш із Білої Церкви. Раніше він був директором держпідприємства Міноборони «Білоцерківський військовий торг». Заснувала «Актив компані» ще 2016-го Тетяна Шеремет (була директором дочірнього підприємства «Одеський воєнторг»).

Богдан Хмельницький, який підписав контракт від імені Міноборони, також замішаний у кримінальному провадженні. Влітку в нього проводили обшуки у справі про розкрадання на постачанні амуніції для військових. І що? Богдан під час війни продовжує підписувати контракти на мільярди.  

Інфографіка про ціни па продукти є за посиланням. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ