Підтримати нас

Монітори виявили у підопічних інтернату на Одещині численні ушкодження

Автор статті
08 квітня 2017 02:00
655
Поширити:

Підопічним Великорибальського психоневрологічного інтернату (Одеська область) не надають адекватну меддопомогу.

Це виявила моніторингова група Національного превентивного механізму (НПМ), яка відвідала заклад без попередження.

В інтернаті проживають 387 жінок. Оскільки заклад має неогороджену територію 25 га, майже десяток невеличких корпусів мають власні паркани та функціонують як «закриті». Жоден із підопічних за межі території корпусу вийти не може. Монітори побачили, що у жінок у «закритих» корпусах численні самоушкодження чи ушкодження, завдані іншими підопічними. Люди поводяться агресивно, тому що з 2014 року не отримують необхідних ліків. Рішення про запломбування сейфу з препаратами ухвалила комісія, що складалася з представників облдержадміністрації та громадськості області. В установі немає диспансерного нагляду.

«Лікар-психіатр відмовився приїхати навіть на щорічний огляд, – поскаржився директор інтернату моніторам. – А тому жінки з розладами психіки більше року не були оглянуті психіатром та при наявності підстав не направлялися на лікування до психіатричної лікарні».

Водночас в інтернаті проживає шестеро підопічних, які з 1974 по 2011 роки перехворіли на черевний тиф, тому вони ізольовані в одному із «закритих» корпусів упродовж кількох років.

З усіх підопічних лише 18 дієздатні. Протягом останніх років адміністрація намагалася поновити дієздатність двом підопічним. Документи п’ятьох жінок направлені до суду.

Окрім цього, моніторингова група відвідала Одеську обласну психіатричну лікарню №2.

У ній учасники візиту зафіксували проблеми міжвідомчого характеру: люди із психічними розладами, які потребують нагляду в установах соціального захисту, залишаються на лікуванні протягом п’яти-двадцяти років. Тут також немає можливості забезпечити людей паспортами.

Загальним недоліком обох установ є непрозорий облік, зберігання та витрачання особистих коштів недієздатних осіб, опіку над якими здійснює установа. Монітори виявили, що в установах немає обліку надходження та витрачання коштів.

Інформаційна робота проводиться за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ