Підтримати нас

Матеріальна та нематеріальна допомога хворим на туберкульоз

Автор статті
08 вересня 2021 15:06
1,640
Поширити:

За дослідженнями громадських організацій*, хворі на туберкульоз українці змушені відмовлятися від лікування/реабілітації, чим наражають себе на погіршення стану, через декілька чинників.

Так, основні бар’єри, які найчастіше перешкоджають пацієнтам з ТБ:

  • 50,1% - частину послуг за лікування доводиться сплачувати власним коштом;
  • 30,9 % - не вистачає власних ресурсів на оплату ліків та діагностики, консультації психолога та юриста;
  • 10,3 % - складності з доступом до поліклініки/ лікарні;
  • 3,8 % - важкі відчуття через побічні ефекти від терапії;
  • 3,3 % - відчули на собі стигматизацію з боку інших людей;
  • 1,6 % - вважають якість послуг низькою.

Також пояснюється, що люди стикаються із проблемою транспортних витрат; відсутністю підтримки на час непрацездатності; зняттям токсичних станів; потребою якісного харчування; у підтримці родин з дітьми - супутніх послуг для дітей від діагностики до забезпечення одягом, шкільним інвентарем; оплаті документів тощо.

Тобто лікування туберкульозу передбачає не лише медичне втручання, а й комплексну соціальну підтримку людини, яка хворіє на туберкульоз, дотримання її прав та розуміння проблем.

Саме тому в Україні з 2019 року запустили мобільний додаток OneImpact Ukraine, який дозволяє подолати ці бар’єри. Лише у цьому році ним вже успішно скористалися 32 мешканці Херсонщини.

Інфографіка зі сторінки організації TBPeople Ukraine у Фейсбук

*Цей проєкт "Підтримка заходів для розширення моніторингу на базі спільноти ТБ в Україні" реалізується благодійною організацією TBpeopleUkraine спільно з Міжнародною організацією PATH за фінансової підтримки USAID.

Завдяки мобільному застосунку можна отримати компенсацію витрат за:  

  • оплату послуг діагностики;

  • закупівлю ліків та виробів медичного призначення;

  • надання сертифікатів для закупівлі засобів гігієни;

  • відшкодування проїзду до медичних установ;

  • сертифікати продуктової мережі для купівлі продуктів та засобів гігієни.

А також - юридичну та правову допомогу як на місцевому, так і на національному рівнях.

Як скористатися застосунком:

  • завантажити мобільний застосунок OneImpact;

  • зареєструватися у ньому;

  • подати звернення через спеціальну форму;

  • та надати підтверджувальні особу та витрати копії документів: паспорту та ІПН (нагадуємо, що реєструючись у мобільному застосунку OneImpact, ви надаєте згоду на обробку ваших персональних даних); оригіналу рахунку, видаткової накладної (у разі закупівлі ліків), або акту виконаних робіт чи наданих послуг (у разі оплати послуг діагностики); підписану відомість роздачі (у разі закупівлі ліків та роздачі сертифікатів продуктової мережі/для закупівлі засобів гігієни).

Інфографіка зі сторінки організації TBPeople Ukraine у Фейсбук

Ваше звернення буде розглянуто і з вами сконтактує оператор кол-центру.

Увага!  Матеріальна допомога надається TBpeople Ukraine за наявної можливості в організації, та людям, які не отримують у поточному місяці аналогічної допомоги від інших неурядових організацій, і які:

  • не мають засобів до існування,
  • втратили усі соціальні зв’язки,
  • безробітні,
  • мають на утриманні дітей.

Нематеріальна допомога надається також у межах можливостей організації. Або ж інформація по зверненню передається, за згодою клієнта, до інших НУО або державних інституцій.

Додатково жителям Херсонщини: якщо немає можливості особисто скористатися мобільним додатком через відсутність гаджету або Інтернету, чи з інших причин, можна звернутися до громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я, де допоможуть зареєструвати звернення через #OneImpact Ukraine. 

Також у громадській приймальні БО ФМЗ одночасно можна отримати юридичну та правову консультації.

P.S. Комплексна юридична допомога анонімно та безоплатно надається у мережі громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини у 13 містах України.

Благодійна організація Фонд милосердя та здоров’я також входить до мережі громадських приймалень УГСПЛ. І юристи Фонду надають допомогу у сферах медичного, трудового, адміністративного та кримінального права; порушення безперервності лікування; гендерної рівності та правопорушень пов’язаних з цим, а також щодо заборони катувань, нелюдського або такого, що принижує честь і гідність, поводження або покарань щодо осіб, які належать до цих цільових груп.

Адреса приймальні: Херсон, вул. Бориса Мозолевського (Фрунзе), 2 оф. 19

Приймальні дні: понеділок, вівторок з 09.00 до 17.00

Перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за тел. (066) 790 90 21, (0552) 49-60-03,

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net

P.P.S. Проєкт "Юридичний захист людей, які живуть з ВІЛ, ТБ та представників уразливих до ВІЛ груп населення через надання комплексної юридичної допомоги" реалізується в рамках проєкту "Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні" за фінансової підтримки  Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ