Підтримати нас

Корисні поради вимушеним переселенцям про оформлення оренди житла

Vgoru
Автор статті
31 серпня 2022 13:39
1,762
Поширити:

Як укласти договір оренди житла й не потрапити у халепу. Це питання для вимушених переселенців все ще актуальне. До того ж з початком навчального року, дедалі зростаючою небезпекою від окупантів  та загостренням військових дій почалася нова хвиля евакуації з окупованої Херсонщини.

Зокрема, до юристів громадської приймальні благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я” звернулася пані Христина*. Вона жила в Херсоні, а наприкінці серпня  виїхала з дітьми до Кривого Рогу.

Правозахисники допомогли жінці скласти договір, який враховує інтереси обох сторін та захищає права орендаря.

Отже, юристи рекомендують: перш ніж оформляти документ, спочатку детально обговорити з власником житла чи його представником наступні важливі моменти:

  • строк оренди;
  • вартість оренди та терміни оплати;
  • необхідність застави («оплата за останній місяць»);
  • оплата комунальних послуг;
  • скільки осіб проживатиме в помешканні;
  • чи є домашні тварини та (як це не дивно) - чи є діти;
  • чи передаються в оренду меблі та побутова техніка у помешканні;
  • порядок та умови розірвання (дострокового припинення) договору наймання житла.

Увага! Все, що ви усно обговорили та погодили,  має бути обов’язково зафіксоване в документі.

Наприклад, якщо є застава, зазначте термін, коли вона повертається. А також умови, за яких орендодавець може повернути меншу суму чи взагалі, залишити її собі (наприклад, у випадках пошкодження майна або дострокового розірвання договору, якщо таке передбачено).

Якщо передбачено, що сторони мають право достроково розірвати договір, пропишіть, як це відбуватиметься. Зокрема, за який строк сторони мають завчасно повідомити про свої наміри (скажімо, за місяць). Як саме повинні повідомити.  Можна обирати будь-який зручний спосіб - електронним листом на особисту пошту, текстом у месенджері. На варіант телефонного дзвінка погоджуватися не варто. Адже телефонну розмову, її зміст та час підтвердити документально важко. А повідомлення у месенджері, лист на email можна зафіксувати, зробивши їх скриншот/фото та роздрукувати. 

Також важливо вказати у документі,  у якому саме месенджері/додатку та за якими контактами треба надсилати таке повідомлення. 

А якщо право достроково розірвати договір не передбачено - це також має бути чітко вказано. 

Договір оренди, якщо винаймаєте житло менше, ніж на три роки, укладається у простій письмовій формі (без нотаріуса), у двох примірниках. 

Проте підписувати документ  не поспішайте. Тепер треба зробити ще дуже важливу річ: перевірити, чи має право людина, з якою оформляєте договір, надавати те житло в оренду. 

Будьте пильними.

Щоб убезпечити себе від аферистів, переконайтеся, що маєте справу із власником або його законним представником.

Уважно ознайомтеся з паспортом орендодавця та документами про право власності. Ще в ідеалі – з’ясувати, чи не накладено арешт на це майно, чи не є воно предметом судового спору.

Коли договір укладається не з власником житла («донька виїхала в Польщу», «мама хворіє і не може приїхати» та тому подібне), то така особа повинна мати довіреність від власника, засвідчену нотаріусом. 

Або буває, що укладає договір не довірена особі, а інший орендар. Тоді майно має передаватися на підставі договору суборенди чи «переоренди». У такому разі ситуація потребує додаткового юридичного аналізу.

Зверніть увагу - отримувачем коштів має бути або власник (якщо документ підписує він чи його законний представник), або особа, яка передає житло у суборенду. А платником - саме та людина, яка оформлює оренду на себе. Коли договір, наприклад, уклала дружина, а гроші власнику переказує з картки її чоловік, - це принципово не правильно й може згодом стати для подружжя “головним болем”.

Коли ж ці нюанси з’ясовано і сумнівів немає, договір можна підписувати. Один примірник документа  з підписом орендодавця (обов’язково!) має залишитися вам.

Але й це ще не все.

Бажано зафіксувати, у якому стані та з якими меблями, побутовими приладами тощо, квартира/будинок передано в оренду. Щоб потім не було претензій, що ви щось пошкодили, знищили чи вкрали. 

Наприклад, скласти акт приймання-передачі житла і майна в ньому із зазначенням показників лічильників. Документ оформлюється у довільній формі у двох примірниках з підписом обох сторін. Один примірник залишається в орендодавця, інший - в орендаря. Можна ще зафіксувати стан приміщення, речей, приладів на відео чи фото.

Сплата коштів за оренду житла теж має бути обов’язково зафіксована. Якщо розраховуєтеся готівкою - беріть письмову розписку в довільній формі від особи, з якою укладено договір. Або зберігайте квитанції/чеки про переказ на її карту платежів «згідно з договором оренди ….»

І наостанок. Після закінчення договору (у строк чи достроково) правозахисники радять зафіксувати повернення житла орендодавцю. Також зробити фото/відео стану квартири/будинку, іншого майна, показників лічильників тощо. І складіть акт прийому-передачі, де вказується відсутність чи наявність претензій у сторін одна до одної. Якщо проводяться якісь додаткові розрахунки (повернення застави, доплата комунальних послуг) це теж обов’язково має бути прописано. Документ так само складається у довільній формі у двох примірниках  з підписами обох сторін. Один примірник залишається в орендодавця, другий - в орендаря.

* Ім’я змінено.

P.S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у Вінниці можуть  отримати безкоштовну правову допомогу за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ