Підтримати нас

Коли переселенці втрачають виплати та як їх поновити

Vgoru
Автор статті
31 січня 2023 17:00
1,885
Поширити:

До громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» звернулася пані Олена (ім’я змінено), яка жила в Херсоні до 24 лютого 2022 року, а в березні з донькою переїхала на Івано-Франківщину. Там вони зареєструвались як внутрішньо переміщені особи.

У жовтні через сімейні обставини Олена з донькою поїхала до Польщі – навідати  матір Олени. За два тижні повернулися в Україну. Та на початку листопада виплати їм, як вимушеним переселенцям, не надійшли. 

Олена звернулася до підрозділу з питань соціального захисту, щоби з'ясувати причини затримки допомоги. Спеціаліст повідомив: їм надійшла інформація, що Олена та її дочка виїхали, тому ухвалили рішення про припинення виплат – як особам, які поїхали на постійне місце проживання за кордон. 

Справді, відповідно до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» дія довідки ВПО скасовується, якщо особа:

  • подала заяву про відмову від довідки;
  • повернулася до свого постійного місця проживання;
  • виїхала жити за кордон.

Коли людину знімають з обліку ВПО, виплати припиняють.

Але важливим аспектом у цьому випадку є саме факт виїзду на постійне місце проживання, а не короткочасна поїздка. Річ у тому, що державним органам самостійно важко встановити тривалість та причини закордонної поїздки. 

Юристи приймальні підготували скаргу з нормативним обґрунтуванням протиправних дій чиновників. Додали документи, які підтверджують нетривалість перебування за кордоном – закордонний паспорт та копії квитків. А також документи про хворобу матері Олени, яка перебуває в Польщі.

Виплати пані Олені та її доньці поновили.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  або чат-бот на сайті.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ