Підтримати нас

Фізкульт-привіт бюджетним коштам

Автор статті
27 січня 2020 09:00
905
Поширити:

Як би ви поставилися до того, що вашу дитину регулярно годують неякісною їжею? Ще півтора роки тому в Херсонському Вищому училищі фізичної культури (ХВУФК) співробітники Головного управління Національної поліції Херсонської області виявили факти розкрадання бюджетних коштів, скорочення асортименту меню та заміну продуктів харчування на нерівноцінні та значно дешевші.

За ознаками кримінального правопорушення за ч.3 ст.191 КК України відкрили кримінальну справу. Слідство досі триває. 

Не раз слідчі ГУНП через суд домагалися надання оригіналів всіх необхідних документів за 2017-2018 рр., щоб встановити, хто зі службових осіб училища причетний до розкрадання коштів. Щоразу клопотання слідчих були повністю або частково задоволені. Останнє засідання суду відбулося вже у цьому році (08.01.20.). Суд ухвалив продовжити розслідування ще на півроку.

Відомо, що на продукти харчування з обласного бюджету Вищому училищу фізичної культури на 2018 рік виділили трохи менше 9 млн. грн. У ході досудового розслідування виявилося, що: «станом на 01.01.2018 було встановлено залишок запасів продуктів харчування на суму 1226,4 тис. грн., що становить лише 17 % від річного обсягу», - цитата. Також під час перевірок фахівці Держпродспоживслужби виявили заміну якісних поживних продуктів значно дешевшими і менш енергетично цінними.  

Крім того, у зазначений слідством період (2017-2018 р.р.) ХВУФК співрпацювало зі споживчим товариством (далі СТ) "Світанок", яке належить Дмитру Годині. Слідство встановило, що через санкції Антимонопольного Комітету іншій фірмі Дмитра Години, а саме кооперативному підприємству (далі КП) "Світанок" заборонено брати участь у тендерних закупівлях з 2015 року. Причина санкції - змова учасників торгів. Згідно з відкритими даними, СТ "Світанок" є засновником КП "Світанок", окрім назви збігається і адреса, вид діяльності обох підприємств. Члени правління теж одні й ті ж самі люди. 

Перелік членів правління СТ "Світанок".

Члени КП "Світанок".

Останнє засідання суду відбулося вже у цьому році (08.01.20.). Суд ухвалив продовжити розслідування ще на півроку.

Керівником навчального закладу від 05.01.2017 є депутат Херсонської міської ради Валентин Сух. Журналісти "Вгору" особисто запитали директора училища, як він може пояснити, що розкрадання коштів сталося після його вступу на посаду. Також поцікавилися, можливо, він має інформацію, щодо того, хто і як міг вчинити злочин. Валентин Сух відповів: допоки слідство ще триває, він би не називав це "злочином":

- Слідство ще не закінчилося, і я не хочу "гадати на кавовій гущі", і передчасно щось коментувати. А взагалі у нас в училищі все чудово, зайдіть у гості і самі подивіться!

Також Валентин Сух повідомив, що згідно з ухвалою суду, надав слідчим усю необхідну документацію з 2017 року і дотепер. Щодо співпраці з СТ "Світанок" він додав, що за це ніякої відповідальності не несе, споживче товариство та ФОПи його учасників вигравали тендери, тому й постачали продукти в навчальний заклад. Але на питання, чи планує ХВУФК і надалі користуватися послугами СТ "Світанку", відповів, що зараз тендерні торги ще не закінчилися, і тому він не в курсі, хто буде постачати продукти для учнів закладу.

Однак дослідивши дані з сайту тендерних закупівель "Прозоро", видно, що по всіх лотах (продуктах) аукціони завершилися ще в грудні, й імена переможців вже відомі. Так, м'ясопродукти, молочні продукти, масло вершкове, сирні продукти, рибу та рибне філе постачатиме ФОП Години Ганни Миколаївни. Вона також значиться як заступник директора СТ "Світанок" і вочевидь є дружиною керівника й засновника "Світанку" Дмитра Анатолійовича Години. Також є цікавий збіг - велику частку тендерних аукціонів (картопля, овочі, фрукти, горіхи, печиво, кондитерка, соки, борошно, крупи та зернові) виграло ФОП Тринос Олени Михайлівни, яка є бухгалтером вищезазначеного СТ. А тендер з постачання м'яса виграло вже СТ "Світанок".

На перший погляд, здається, в аукціоні виграють різні підприємці, але всі вони тісно пов'язані з СТ "Світанок", тому здоровою конкуренцією тут і не пахне. 

Виходить,  Вище училище фізичної культури продовжує укладати угоди зі споживчим товариством та його учасниками, які фігурують у кримінальній справі. Чи знав про це керівник закладу - залишається тільки "гадати на кавовій гущі".   

Наразі усю документацію про постачання продуктів СТ "Світанок", ФОП Дмитром Годиною, ФОП Ганною Годиною та ФОП Тринос Оленою вилучено для опрацювання слідчими. Підприємця Дмитра Годину та службових осіб училища допитано як свідків.

Також триває товарознавча експертиза, яку проводить Миколаївське відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України. 

Розслідування продовжиться до 11 липня цього року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ