Підтримати нас

Фірма спонсора Юлії Тимошенко заплатила мільйон чиновнику “Укрспецекспорту”

Автор статті
15 жовтня 2018 14:30
691
Поширити:
Польська фірма соратника Юлії Тимошенко Михайла Соколова заплатила мільйон гривень гонорару раднику директора “Укрспецекспорту”.

Про це йдеться в розслідуванні Анатолія Остапенка для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” (Bihus.Info).

Виплата відбулася у 2017 році через польську компанію Air Cyber Services. Михайлу Соколову в ній належить частка у 25%. Разом з ним польською фірмою володіє американська компанія, що виступила посередником і отримувачем агентських коштів у військовому контракті України з Іраком.

Мільйон гривень від польської фірми Соколова отримав радник директора “Укрспецекспорту” Олександр Чабан. Цю виплату чоловікові із позначкою “гонорар” вказала у своїй електронній декларації дружина Чабана, яка працює в прокуратурі.

Олександр Чабан уже 4 роки - радник директора одного з найбільших підприємств держконцерну “Укроборонпром” - “Укрспецекспорту”. До цього довгий час працював в іншому підприємстві концерну - “Укрінмаш”.

У коментарі програмі “Наші гроші з Денисом Бігусом” Олександр Чабан відмовився розповідати, за що саме закордонна фірма сплатила йому гонорар.

“С какого перепугу я должен это рассказывать?” - зазначив Чабан.

Михайло Соколов – очільник Миколаївської «Батьківщини». Відомий тим, що під його керівництвом інша, британська, компанія “Trident Foundation” оплачувала лобістські послуги Юлії Тимошенко у США. Всього за три роки британська фірма Соколова витратила на лобізм лідерки “Батьківщини” 1 260 000 доларів. Про це писало видання “Українська правда”, з посиланням на звіти лобістської компанії Wiley Rein.

У коментарі журналістам Михайло Соколов спершу зрікся частки у польській фірмі AIR Cyber Services, яка сплатила мільйон радинку керівника “Укрспецекспорту”. А після нагадування про те, що компанія навіть є в його декларації, спробував зменшити свою частку в десятки разів. За його словами, йому подарували в цій компанії лише 1%. Насправді ж польський реєстр засвідчує, що Соколов володіє чвертю фірми, а в е-декларації зазначає себе її бенефіціаром.

Партнером Михайла Соколова у польській компанії є фірма Runestone Partners LLC. Вона зареєстрована в США, а її представником вказаний пенсіонер Рой Морріс.

Компанія Runestone Partners  LLC – фігурант кримінальної справи прокуратури щодо зриву півмільярдних іракських контрактів, за якими Україна мала б поставити в Ірак 420 БТРів та 6 літаків АН32.  За посередницькі послуги українські оборонні підприємства заплатили американській Runestone Partners 750 тисяч доларів. За версією слідства, компанія Runestone Partners виступила посередником між ДП “Укрспецекспорт” та міністерством оборони Іраку, але по факту ніяких послуг не надавала.  

У середині 2014 року через низьку якість техніки іракська сторона призупинила контракт, укладений ще 2009-го. У результаті в Ірак поставили не всі БТРи, а лише 37 з 420 замовлених.

Runestone Partners була не єдиним посередником у виконанні того контракту і з’явилася в ньому лише наприкінці 2013-го, незадовго до призупинення поставок.  Більшість посередників, яким заплатили за агентські і брокерські послуги за тим контрактом раніше від Runestone Partners, пов’язували з екс-очільником “Укрспецекспорту” та екс-міністром оборони часів Януковича Дмитром Саламатіним.

Загалом на агентські послуги українські підприємства планували витратити 82 мільйони  доларів, але через передчасний зрив контракту встигли заплатити лише 42 мільйони.

Бізнес-партнерами Соколова по польській фірмі, крім Runestone Partners, зазначаються три українці -  Ігор Галперін, Костянтин Анапрейчук та Олександр Степура.

Степура  - засновник групи компаній “Карбон”, яка займається альтернативною енергетикою, системами фінансових переказів та безпілотниками “Скаетон”, які планують поставляти  на озброєння української армії.

Інший партнер - Костянтин Анапрейчик - у своєму резюме вказує, що він був членом правління  компанії Runestone Partners, посередника в контракті між Україною та Іраком.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ