Підтримати нас

Доступ ГПУ до особистих даних українських журналісток: головний редактор Схем Седлецька подала до суду

Автор статті
14 вересня 2018 03:04
732
Поширити:

Головний редактор програми журналістських розслідувань Схеми: корупція в деталях Наталя Седлецька подала скаргу до Апеляційного суду Києва на ухвалу, яка дозволяє Генпрокуратурі отримати доступ до її мобільного телефону за останні 17 місяців.

Про це повідомив адвокат журналістки Анатолій Попов, передає nv.ua.

Скаргу журналістки розглядатимуть судді Ігор Паленик, Денис Масенко та Віктор Глиняний. Засідання призначене на 14 вересня.

За словам адвоката, від суду вимагають скасувати ухвалу слідчого судді Печерського районного суду від 27 серпня 2018 року про доступ до особистих даних Седлецької.

"Зняття інформації з каналів зв’язку в такому обсязі та за такий довгий період, як 17 місяців – це спосіб втручання в діяльність журналіста. Він можливий тільки у випадку виключної необхідності. Слідчий суддя, який видав ухвалу, це ніяк не досліджував. В ухвалі суду взагалі про це нічого не зазначено", - пояснив правозахисник.

Попов додав, що суд виносив рішення за відсутності самого слідчого, той не надавав суду достатніх обставин, які би вказували, що інакше неможливо встановити дані, які вони шукають.

"Ми вважаємо, що були порушені права журналіста на захист своїх джерел, що були порушені права громадянина на захист", - резюмував адвокат.

Генеральная прокуратура України отримала доступ до широкого масиву інформації з телефонів двох українських журналісток – головного редактора програми розслідувань Схеми: корупція в деталях Наталії Седлецької та кореспондента журналу Новое время Христини Бердинських. Суд дозволив вивчати дзвінки, смс-переписку та місцезнаходження журналісток за останні півтора роки.

ГПУ домоглася такого рішення у рамках розслідування щодо директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Рішення суду викликало хвилю критики в українській медіаспільноті. На тлі скандалу генпрокурор Юрій Луценко запропонував Седлецькій провести закриту зустріч. У свою чергу журналістка заявила, що готова зустрітися з Луценком, але не за зачиненими дверима. Глава ГПУ і досі не погодився на пропозицію дати інтерв’ю журналістам Схем.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ