Підтримати нас

Булінг у соцмережах і месенджерах - як розпізнати та захистити дітей

Vgoru
Автор статті
16 серпня 2021 05:30
1,952
Поширити:

Найчастіше цькування дітей відбувається там, де немає нагляду дорослих, - у шкільних їдальнях, коридорах, роздягальнях. А також в інтернеті, у соцмережах і месенджерах.

Що таке кібербулінг, як його вчасно розпізнати та допомогти дитині - з цими запитаннями ми звернулися до Аліни Касілової  - клінічної психологині, тренерки та супервізорки Урядової консультаційної безпеки в інтернеті та керівниці навчального напряму #stop_sexтинг. 

Чому діти стають жертвами булінгу? 

Насправді немає явної причини, чому. Будь-хто може стати жертвою булінгу чи кібербулінгу. Більшу увагу варто зосередити на тому, чому діти вчиняють булінг. 

Серед причин, чому дитина починає цькувати інших, можуть бути її психологічні проблеми чи психічні відхилення. Також булінг може бути способом отримати увагу, коли дитина не має друзів або не може соціалізуватися.  

Зараз зросла зацікавленість соціальними мережами, де діти та підлітки готові цькувати й завдавати шкоди іншим. Частіше всього діти знімають це на відео, а потім публікують та поширюють у соціальних мережах. Це допомагає їм отримати увагу й популярність серед однолітків, - каже психологиня. 

Як карантин вплинув на булінг серед школярів?

Аліна Касілова зазначає, що під час карантину, коли діти вчилися дистанційно та бачили одне одного рідше, випадків кібербулінгу стало більше. 

Під час дистанційного навчання й однокласники булили одне одного, і вчителі - дітей, і діти - вчителів, - каже психологиня.  

Булінг у мережі відбувається все частіше, бо нам здається, ніби там ми більш захищені та можемо бути тим, ким хочемо бути. Основою кібербулінгу є те, що хейт та критику агресори висловлюють через коментарі, тоді коли в реальному житті вони цього сказати не можуть. У соціальних мережах вони мають на це більше можливостей, оскільки не бачать емоції іншої людини. 

Як батькам виявити, що дитину цькують в інтернеті?

Батьки можуть виявити, що дитину цькують, звернувши увагу на поведінку дитини. Якщо говорити про фізичний стан, то доволі часто в неї з’являються проблеми з харчуванням: вона або відмовляється від їжі, або переїдає. Дуже часто діти страждають від безсоння. Також ознаками можуть бути головні болі, болі в кінцівках, у шлунку, але без змін у фізичному стані. Батькам варто вчасно реагувати на такі сигнали, щоби дитина не потрапила в депресивний стан. У випадку, якщо батьки знають дитину-булера, варто звернутися до них та провести бесіду про поведінку дитини, - наголошує психологиня. 

Вона також підкреслює, що батькам треба звернути увагу на психологічний і психічний стан дитини. Оскільки часто вони замовчують усе, що з ними відбувається, та не готові розповідати про свої проблеми й емоції. 

У випадку кібербулінгу, дитина може почати ще частіше використовувати девайси й гаджети, проводити час наодинці із собою, сидіти в інтернеті, аби контролювати ситуацію. Або вона може навпаки видалити всі соціальні мережі. Коли дитина перебуває в кризовій ситуації, вона може відмовитися від усього, що їй було цікаво. Їй стає байдуже до додаткових занять, онлайн-ігор. Батьки мусять розуміти, що дитина змінюється, і це вже перший сигнал, коли варто починати особисту бесіду про емоційний стан. 

Як допомогти дитині-агресору?

Якщо дитина стає булером, отже, чогось їй не вистачає в її житті, - підкреслює психологиня,

 Найкраще спершу поговорити зі шкільним психологом. Це допоможе дитині зрозуміти проблему, чому вона так робить. Часто внутрішній конфлікт у сім’ї спонує дитину до булінгу. Так вона намагається його вирішити, перекладаючи свої емоції на когось іншого. Також трапляється так, що батьки звертають увагу на дитину лише тоді, коли їх викликають до школи. 

Якщо дитина-агресор неконтрольована, батьки дитини, яку цькують, можуть звернутися до поліції. Її працівники проведуть розмову з дітьми. Цькування підпорядковується кримінальній відповідальності й діти мають це усвідомлювати. 

Як захистити дитину? 

Новий закон про боротьбу із булінгом Верховна рада ухвалила в грудні 2018 року. У січні 2019-го він почав діяти. Цей закон передбачає адміністративну відповідальність та штрафи за цькування. 

За фізичне або моральне насильство батьки кривдника можуть заплатити від 40 до 850 гривень.  За кривду особливої жорстокості - від 1700 до 3400 гривень. 

Також після того, як батьки постраждалої дитини звернулися до керівника навчального закладу, той зобов’язаний повідомити про факти булінгу поліцію. Інакше йому доведеться заплатити штраф від 850 до 1700 гривень. 

Якщо ж директор закладу не подає заяву в поліцію, батьки можуть самі звернутися до правоохоронців.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ