Підтримати нас

У справі про вбивство Катерини Гандзюк може сплинути термін давності

30 серпня 2024 13:50
368
Поширити:
Обвинувачені у вбивстві активістки Катерини Гандзюк слухають вирок суду, 26 червня 2023 року. Фото: Суспільне

Адвокати колишнього голови Херсонської облради Владислава Мангера та його помічника Олексія Левіна, яки обвинувачують у справі вбивства журналістки Катерини Гандзюк, подали в апеляційний суд заяву, щоб оскаржити свій вирок. Фактично за рік не відбулося суттєвого судового розгляду.

Про це пише видання “Дзеркало тижня”.

Батько Катерини Віктор Гандзюк вважає, що повільне слухання справи в апеляції може призвести до того, що її просто закриють, якщо закінчаться строки.

“Ми там, де були й рік тому. В цьому найбільша проблема. Бо час іде. Якби її розглядали кожного дня чи тижня, систематично і без затягувань, без перерв на повітряну тривогу, є надія, що встигнемо до того моменту, поки не вийдуть строки, щоб винні понесли покарання”, розповідає батько Катерини.

Журналісти зазначають, що велика кількість справ в апеляційних судах в Україні рухаються повільно через значний брак суддів.

“У деяких апеляційних судах на одного суддю на рік припадає до 3000 справ, а в окремих із них залишилося тільки чотири судді, які розглядають апеляційні скарги”, йдеться в матеріалі.

Владиславу Мангеру та Олексію Левіну винесли вирок за статями, які Кримінальний кодекс характеризує як тяжкі. Такі злочини в Україні розслідують десять років.

“Якщо десять років минули й досі йде слідство чи судовий розгляд, то людину не можуть притягнути до кримінальної відповідальності”, вказує видання.

Якщо до липня 2028 року, через 10 років після злочину, апеляційний суд не встигне винести рішення, обвинувачені можуть не понести покарання.

“Апеляційний суд може підтримати рішення Дніпровського суду Києва і визнати їх винними або ж сказати, що вони не винуваті. Але якщо виходять десять років, які відведені на розгляд, то адвокати можуть подати до суду клопотання про закриття справи, бо закінчилися строки притягнення до відповідальності”, - пишуть журналісти.

Сірчаною кислотою Катерину Гандзюк облили 31 липня 2018 року, що призвело до ураження хімічними опіками 40% тіла. 4 листопада 2018 року Катерина померла.

  • 4 листопада 2021 року один із виконавців убивства Каті Гандзюк, Віктор Горбунов вийшов на волю за умовно-достроковим звільненням.
  • 26 червня 2023 року суд визнав Мангера та Левіна винними у смерті активістки, і призначив їм покарання: 10 років позбавлення волі та стягнення на користь потерпілих по 5 млн грн відшкодування моральної шкоди кожному.
  • 14 листопада 2023 року Київський суд не зміг розпочати розгляд апеляції Владислава Мангера та Олексія Левіна щодо вироку про напад на активістку Катерину Гандзюк. Суддя Вадим Ігнатенко заявив про самовідвід. Голова комітету ВРУ з питань свободи слова писав, що засуджені намагаються затягнути справу.
  • У квітні 2024 року обвинувачений у замовленні нападу на Катерину Гандзюк, колишній голова Херсонської Обласної Ради Владислав Мангер підтвердив, що звертався до військових частин, для того, щоб мобілізуватися до ЗСУ. 126 бригада ТрО спростувала інформацію про те, що командир військової частини А7382 причетний до надання листа для вступу на службу у військову частину обвинуваченому в замовленні нападу на Катерину Гандзюк Владиславу Мангеру.
  • 8 квітня Київський апеляційний суд продовжив розгляд апеляції колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата Олексія Левіна, яких визнали винними у смерті активістки Катерини Гандзюк.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів