Підтримати нас

Стоїть вибір між лісом і Каховською ГЕС: чому науковці проти відновлення водосховища

29 травня 2024 08:59
796
Поширити:
територія колишньго Каховського водосховища
Фото: Іван Мойсієнко

Через активне відновлення рослинного та тваринного світу на території колишнього Каховського водосховища ведуться суперечки серед науковців, представників влади та Укренерго, останні з яких активно просувають ідею відновлення ГЕС. І це в той час, коли за останні 10 років у країнах Європейського Союзу за бюджетні кошти було ліквідовано 6 тисяч 900 дамб.

Про це повідомив голова правління, співзасновник UNCG, експерт із заповідної справи та охорони біорізноманіття Олексій Василюк журналістці Першого Криворізького.

“Представники «Укргідроенерго» дуже активно позиціюють, що буде нова гідроелектростанція, яка називатиметься Каховська ГЕС-2 і буде значно потужнішою. Але це абсолютна брехня, тому що навіть зруйнована Каховська ГЕС в літні місяці не могла працювати на повну потужність – у Дніпрі просто не вистачало для цього води. Як можна обіцяти, що нова Каховська ГЕС буде виробляти вдвічі більше електроенергії?”, – зазначив науковець.

Олексій Василюк зазначив, що вибір стоїть між новим водосховищем і новим Великим Лугом. Адже для будівництва нового водосховища треба буде знищити новоутворені луки.

За його словами, майже за рік на дні колишнього Каховського  водосховища сформувався та продовжує розростатися новий ліс. А за час, необхідний для розмінування, проєктування, будівництва та наповнення нового водосховища, виросте найбільший природний ліс у степовій зоні України. Саме тому спеціалісти Української природоохоронної групи вважають, що держава повинна охороняти ці самосійні ліси, а не прагнути їхнього знищення. 

“До того ж країни-партнери, які інвестують у ліквідацію водосховищ, навряд чи підтримають знищення значної частини природних лісів для створення нового водосховища”, – додав науковець.

Окрім цього, він повідомив, що нижче за течією від Каховської ГЕС розташований Національний парк «Нижньодніпровський» та 40 інших територій природно-заповідного фонду. За заявами представників Укргідроенерго оновлену Каховську ГЕС використовуватимуть для регулювання пікових навантажень. Однак це призведе до різких змін рівня води в заплаві Дніпра й вплине на найбільший національний парк півдня України, де двічі на день відбуватимуться затоплення та змивання всього живого. 

Також однією з причин відновлення Каховської ГЕС є зрошення. Проте зрошувані землі перебувають в зоні бойових дій. Тому поки невідомо, чи будуть вони придатні для сільського господарства. Крім того, раніше в зоні зрошення з Каховського водосховища спостерігалося значне засолення ґрунтів. Через це вони можуть стати непридатними для використання. 

“Чи варто інвестувати в ГЕС задля короткого періоду зрошення? Війна показала вразливість Каховської ГЕС. Заміна її на децентралізовані сонячні електростанції потребуватиме значно меншої площі”, – сказав Василюк.
  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки.
  • Згідно з останніми супутниковими знімками району Великого Лугу, значна частина Каховського водосховища, яка раніше була осушена, вкрита водою. Там вперше майже за 70 років відбувається водопілля.
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
  • Раніше в ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів