Підтримати нас

Каховська ГЕС-2: чому “Укргідроенерго” силкується налякати учасників міжнародного фестивалю Docudays UA?

Автор статті
30 березня 2021 15:30
1,708
Поширити:

Приватне акціонерне товариство Укргідроенерго вигадало нову форму тиску на правозахисників: закликає змінити “упереджені припущення” та лякає їх “реагуванням у межах правового поля”! Мова йде про анонсовану дискусію "Будівництво Каховської ГЕС-2: катастрофа неминуча?".

Нагадаємо, в рамках 18 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA проходить правозахисна програма RIGHTS NOW (ПРАВА ЗАРАЗ)!  Загалом програмою передбачено 11 дискусій (з 27 березня по 4 квітня) на різні болючі для суспільства теми. 

Дискусію навколо намірів побудувати у пониззі Дніпра другу чергу гідроелектростанції заплановано 31 березня о 15:30. Серед спікерів/спікерок - відомі науковці, екологи, архітектори й голова комітету Верховної Ради України з екології Леся Василенко.

Анонсуючи подію, Docudays UA зазначив, що жителі області стали на захист довкілля, історичної спадщини й свого права на здоров’я практично з першого дня після оприлюднення інформації про плани Укргідроенерго. 

Що територія, на якій планується будівництво, включена до Смарагдової мережі, тобто має особливе природоохоронне значення (рішення Постійного комітету Бернської конвенції). Це зобов’язує Україну берегти її у не погіршеному стані. І плани з будівництва ГЕС-2 фактично є саботажем державної політики України щодо збереження територій Смарагдової мережі. Крім того, активісти та науковці наголошують, що будівництво Каховської ГЕС-2 катастрофічно вплине на пам’ятку архітектури національного значення «Вітовтова вежа» (дозорна вежа).

“Зворотний зв'язок”

Дискусія відкрита, кожен може до неї приєднатися у Facebook та YouTube фестивалю Docudays UA, а також в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE

Проте  Укргідроенерго, дізнавшись про анонс, опублікувало на своєму офіційному сайті заяву: "Будівництво Каховської ГЕС-2 є безпечним для довкілля і відповідає всім нормам чинного законодавства”. І стверджує: “припущення, висвітлені в оголошенні..., не відповідають дійсності,  порушують недоторканість ділової репутації товариства та негативно впливають на ставлення суспільства до гідроенергетики загалом".

Компанія нагадує - проєкт отримав позитивний Висновок з оцінки впливу на довкілля, тому  “локальний вплив” не призведе до скорочення чисельності флори/фауни, які перебувають під охороною.  Стосовно «вежі Вітовта» - запроєктоване будівництво зміщене на 50 метрів, отже, пам’ятку збережуть для нащадків. 

А щодо особливого природоохоронного статусу пониззя Дніпра - заява ще "оптимістичніша". 

Укргідроенерго вказує, що внутрішнє законодавство держави досі не приведено у відповідність до Бернської конвенції ( ЗУ "Про смарагдову мережу" ще на розгляді Верховної Ради), але одночасно  запевняє: "компанія не має на меті його порушувати, навіть за таких обставин".

А наприкінці попереджає, цитуємо: “... припущення на сайті ГО «Докудейз» є упередженими та такими, що не відповідають дійсності, тому Укргідроенерго закликає змінити оціночні судження, висвітлені на сайті ГО «Докудейз», та утриматись від безпідставних тверджень в подальшому. В іншому випадку, Укргідроенерго буде реагувати в межах правового поля на дії, які спрямовані на зниження престижу, підриву довіри до діяльності товариства, що тягне за собою негативне ставлення суспільства, із використанням способів, які передбачені нормами чинного законодавства для захисту своїх прав та інтересів”.

Де ж "упереджені припущення"?

У тому, що жителі області - активісти, правозахисники, екологи, архітектори стали на захист довкілля та історичної спадщини майже одразу, коли стало відомо про наміри побудувати Каховську ГЕС-2?

Однак лише публікацій “Вгору” про це - понад десяток. Ось, наприклад: 

03.03.2016. Нужна ли Херсонщине еще одна ГЭС

21.03.2017. Разрушают реки и будущее

10.05.2017. Вперед у минуле. Чи потрібні Україні нові великі греблі

13.06.2017. Каховскую ГЭС-2 могут и не построить

23.05.2018. Екологи визнали будівництво Каховської ГЕС-2 недоцільним

15.11.2018. Детектив навколо вежі Вітовта

08.01.2019. Чого варті обіцянки Ходіна

28.08.2019. Охоронні зони вежі Вітовта - затверджено!

21.12.2019. Будівництво Каховської ГЕС: херсонська громадськість б’є на сполох

05.03.2020. А Баба Яга – проти! Або Каховська ГЕС-2: перепочинок був недовгим

02.09.2020. Що за аргументами про Каховську ГЕС-2

02.03.2021. Чи потрібна Україні ГЕС-2 під Каховкою? Це обговорюватимуть на рівні парламенту

У цих публікаціях дуже багато інформації про той самий "безпечний локальний вплив". Причому деякі відомості про наслідки взяті безпосередньо з сайту Укргідроенерго, - зокрема, з  техніко-економічного обґрунтування проєкту. За розрахунками п’ятирічної давнини, лише “водної живності” ми втратимо на мільйон гривень: фітопланктону - 112732 грн, зоопланктону - 69269 грн, зообентосу - 97791 грн, риби - 717 955 грн. І при всьому тому проєктувальники також стверджують:  втрати “носять тимчасовий і локальний характер”. З цим навіть не посперечаєшся -  “локальний”, адже торкнеться “лише” пониззя Дніпра, й "тимчасовий" - бо будівництво планують завершити за 6 років.

Щодо вежі Вітовта - то спочатку її у проєкті повністю проігнорували, вона потрапляла у самісінький центр котловану. Лише згодом, коли під тиском херсонських активістів Міністерство культури затвердило охоронні зони пам’ятки, ті самі 50 метрів, - у проєкт внесли зміни. 

А стосовно погодженого Міндовкіллям Висновку з оцінки впливу на довкілля, на який посилається Укргідроенерго, то де ж він “позитивний”? 

Наприклад, у тому документі  зазначено  - ймовірність осушення правих берегів Дніпра і розмивання та більше підтоплення лівих дуже висока. Проте проєктом не передбачено  укріплення лівого берега та облаштування інших місць відпочинку замість тих, що зникнуть. Після запуску агрегату значне коливання рівня води та зміна русла буде відчуватися щонайменше на відстані 53 км, тобто до передмістя Херсона, селища Антонівки. Можливі проблеми з питною водою в населених пунктах, що потрапляють під вплив будівництва.  А яким буде транскордонний вплив такої  “реконструкції” пониззя Дніпра на екологію,  - взагалі не вивчалося. 

І, до речі, серед спікерів дискусії «Будівництво Каховської ГЕС-2: катастрофа неминуча?» - відома правозахисниця, керівниця громадської організації "Юридична сотня", голова комітету ВРУ з екології - Леся Василенко. Під час візиту на Херсонщину у лютому цього року вона пообіцяла з'ясувати, чому Міндовкілля дозволив такий “вплив”. 

Тож яких "безпідставних тверджень в подальшому" застерігає  Укргідроенерго? Чи може, так просто хоче завуальовувати пряму загрозу? 

Проте анонс дискусії "Будівництво Каховської ГЕС-2: катастрофа неминуча?" ні Docudays UA, ні "Вгору" - не змінили, як не змінилася тема та час обговорення. Тож запрошуємо всіх приєднатися до трансляцій у Facebook та YouTube фестивалю, або також в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE

Початок 31 березня о 15:30.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ