Підтримати нас

А Баба Яга – проти! Або Каховська ГЕС-2: перепочинок був недовгим

Автор статті
05 березня 2020 13:00
1,642
Поширити:

Прочитала заяву приватного акціонерного товариства Укргідроенерго з приводу того, що Департамент екології та енергетики Херсонської облдержадміністрації «поставив хрест» на будівництві  Каховської ГЕС-2, і чомусь згадала радянський мультсеріал «Баба Яга проти!»

Пам’ятаєте? Ведмедик Міша, талісман Олімпіади-80*, намагався потрапити на змагання й взяти в них участь. Проте Баба-Яга разом зі Змієм Гориничем і «землекопом» Кощієм постійно йому перешкоджали.

А чому згадала – бо Укргідроенерго декілька років вперто намагається «пропхнути» вищезгадане будівництво й витратило на це купу грошей. І навіть  погодило проєкт у Кабміні. Втім, на Херсонщині – знову спіткнулося.

Серія перша, або трохи історії

Сумнозвісну другу чергу гідроелектростанції на Херсонщині хотіли збудувати ще за радянських часів. Але потім передумали, вирішили, що краще «повернути річки на північ, а Дніпро з’єднати з Південним Бугом». За такими перспективами наповнення Каховського водосховища стало б мізерним, а ГЕС-2 - зайвою.

Але за часи президентства Віктора Януковича знову, в 2010 році, згадали про «початкові» радянські плани.  Свою зацікавленість на міжурядовому рівні виявила й російська компанії «РусГідро». І зі схвалення тодішнього керівництва країни Укргідроенерго взяло в Європейському банку реконструкції та розвитку 1 млн євро на розробку техніко-економічного обґрунтування Каховської ГЕС-2. А паралельно ще й домовлялося про кредит в 450 млн євро на будівництво.

«Пригоди» стають екстремальнішими

І хоча епоха Януковича закінчилася, у 2016 році почався наступний виток цієї історії. Представники компанії Укргідроенерго почали активно обробляти наші, жителів пониззя Дніпра, мізки, обіцяючи «мед», замовчуючи про «дьоготь». Адже плани-планами, документи-документами, але повинно бути ще й так зване суспільне схвалення. Тобто, мешканцям регіону треба погодити будівництво - бо саме на них (тобто на нас з вами) найбільше вплинуть наслідки цього проєкту, тому компанія вимушена отримати згоду людей.  

Першими забили на сполох навіть не екологи (хоча на той час на рівні держави вже затвердили створення національного природного парку «Нижньодніпровський»), а – історики, краєзнавці та архітектори. Зокрема, скандал розгорівся навколо Вежі Вітовта, єдиної вцілілої середньовічної будови на всьому півдні України (наразі це пам’ятка національного значення). Вона опиниться в самісінькому центрі котловану будівництва.  А проєктувальники навіть не змогли показати на плані, де розташована ця вежа.

Втім, Укргідроенерго подовжувало лобіювати цей проєкт.  І, попри численні протести екологів, порушивши процедури й проігнорувавши зауваження Мінфіну, Мінприроди, Держводагентства, Мінкультури  - Кабмін Гройсмана прийняв «Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року», якою передбачена Каховська ГЕС-2. А згодом уряд також схвалив техніко-економічне обґрунтування цього будівництва.

Ігор Сирота обігнав Трампа

Але треба було отримати ще й згоду  від суспільства, а від Департаменту екології та енергетики ХОДА погодження «висновків з оцінки впливу на довкілля».

Тож компанія наприкінці минулого року почала нову кампанію «обговорень» в с. Веселому (там де мають рити котлован), у Каховці ( береги якої передусім розмиватиме «перспективний струмінь» від ГЕС-2) та в Херсоні (де щонайменше 6 років не зможуть купатися в каламуті).  Але схвалення громадських слухань Укргідроенерго отримати не вдалося.

І хоча громадські обговорення, по суті, це формальний захід (бо рішення   на них не приймаються, а результати є лише рекомендацією), однак державні органи зобов’язані враховувати думку людей та реагувати на зауваження. Керівниця відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту енергетики та екології ХОДА Наталія Шевченко тоді пообіцяла уважно вивчити всі аргументи і врахувати їх. А остаточний висновок підготувати й оприлюднити в лютому 2020 року. І чиновниця виконала свою обіцянку.

Департамент 20 лютого відмовив Укргідроенерго у погодженні.

Більше того, в документі вказано: в звіті з ОВД (оцінки впливу на довкілля), яке компанія надала на затвердження,  -  неповні та суперечливі відомості. 

А це – вже карається законом. Зокрема, за  нехтування посадовими особами статті 91-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Надання завідомо неправдивих чи неповних відомостей про вплив на довкілля планованої діяльності» - передбачено  від 850 до 3400 гривень штрафу.

Звичайно, для директора Укргідроенерго Ігоря Сироти  це «копійки», адже за підсумками минулого року він отримав зарплатню - $ 647 800 (більше, ніж у Президента США Дональда Трампа, який заробив $400 000).

Крім того, є й кримінальна відповідальність: «порушення порядку здійснення оцінки впливу на довкілля, правил екологічної безпеки під час проєктування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації… якщо це спричинило екологічне забруднення значних територій або інші тяжкі наслідки» карається  позбавленням волі від п’яти до десяти років із  позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (стаття 236 Кримінального Кодексу України).

Але головне інше – за ч. 2 статті 9 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» - висновок з оцінки впливу на довкілля є обов’язковим для виконання. Тобто, оскільки  ХОДА відмовила, то роботи не можуть розпочатися.

Херсонці зітхнули з полегшенням. Але товариство не вгамувалося й розмістило 2 березня на своєму сайті офіційне повідомлення: «УКРГІДРОЕНЕРГО НЕ ЗГОДНЕ З РІШЕННЯМ ХЕРСОНСЬКОЇ ОДА ЩОДО ВІДМОВИ У ВИДАЧІ ВИСНОВКУ З ОВД ДЛЯ КАХОВСЬКОЇ ГЕС-2».

Керівництво компанії стверджує, що виконало всі вимоги, передбачені законодавством, а рішення ХОДА  «спричинило поширення масово недостовірної інформації, яка дискредитує та завдає шкоду іміджу Товариства».

Укргідроенерго наголошує, що відмова є незаконною, а закриття справи – безпідставним. І пообіцяло поінформувати громадськість про подальші дії Компанії в цій справі. Але поки цього не зробило й не надала відповідної інформації прес службі.

А керівниця відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту енергетики та екології ХОДА Наталія Шевченко пояснила, що єдиний передбачений у державі «цивілізований»  засіб – це оскарження рішення в суді. Але наша адміністрація до цього готова, бо врахували не лише думку громади, а й самі, як фахівці, проаналізували і законодавство, і експертизи.

Догори дригом

А я знову згадую своє дитинство й мультфільми із серії «Баба Яга – проти!» Бо тоді дуже вболівала за Мішку. І зовсім не розуміла, чому Баба Яга зі своїми поплічниками бойкотують таку важливу для миру подію як Олімпіаду. І раділа, коли їх спроби провалювалися.

Наразі російський варіант Вікіпедії  стверджує

«Уже неоднократно предпринимались попытки трактовать сюжет цикла как аллегорию бойкота московской Олимпиады западными державами, однако такое прочтение не выдерживает критики. Решение о бойкоте Олимпийских игр принималось уже в 1980 году, после вторжения советских войск в Афганистан, к этому времени первый фильм был давно закончен, работа над вторым близилась к завершению, а третий был уже в производстве. Что же касается идеи серии, то, как видно из изложенного выше, она разрабатывалась ещё в 1978 году».

Читаю це «не выдерживает критики» і мрію, щоб сьогоднішня «Баба Яга и компанія», нарешті перемогли, бо ніякі гроші та політика не виправдовують знищення природи та життя.  

А про очевидні наслідки будівництва ГЕС 2  можна дізнатися з виступу доктора географічних наук, доцента кафедри екології та географії Херсонського державного університету Ігоря Пилипенка на Міжнародному круглому столі «Україна і Литва скрізь віки: стан і перспективи наукової співпраці» ще у 2017 році:

Офіційні висновки ХОДА та позиція захисників природи Херсонщини: https://bitly.su/AhsiME

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ