Підтримати нас

Здорова їжа: що це таке і з чим його їдять?

Автор статті
21 лютого 2022 17:00
2,342
Поширити:

Як смачно приготувати “несмачні страви”? У Херсоні 18 лютого стартував Всеукраїнський проєкт “Здорове харчування” - шкільні кухарі підвищують професійну кваліфікацію.

З 1 січня цього року для вихованців дитсадків, учнів шкіл та коледжів мають готувати здорову їжу. Тобто, харчування у закладах освіти за рецептами шеф-кухаря Євгена Клопотенка стало обов'язковим. Зокрема, це стосується кількості цукру та солі у стравах. Сіль має бути лише йодована, а цукор у напої не мають додавати взагалі. 

Але батьки та персонал закладів стали скаржитися, що діти до нових страв ставляться скептично, а деякі взагалі відмовляються їсти. Наприклад, какао виливають, навіть не спробувавши. Їм не подобається прісний та несолодкий раціон, який до того ж  дуже відрізняється від звичного, домашнього.

Організатор здорового харчування - команда Cult Food, що діє під керівництвом Євгена Клопотенка. Вони стверджують, що “несмачна” їжа може бути смачною, якщо її правильно приготувати. Для цього проводять тренінги з підвищення кваліфікації у рамках українсько-швейцарського проєкту “Діємо для здоров'я”. 

Херсон став першим з п’яти обласних центрів, де стартувала навчальна програма. Протягом двох днів шкільні кухарі з міста та області практикувалися на базі Херсонського вищого професійного комерційного училища.  Якщо точніше, 20 кухарів вчилися одного дня, 20 - наступного. Тобто за один день вони мали здобути досвід, а потім передати його колегам із 457 закладів Херсонщини.

Для практики обрали кухню-лабораторію, для якої два роки тому в рамках співпраці між Херсонською міською радою та Міжнародною організацією праці закупили обладнання на мільйон грн. 

Хоча, як зазначила фуд-продюсерка Ірина Рудневська, необов'язково мати супер нові плити чи каструлі. Готувати можна на будь-якій кухні, у будь-яких умовах. Разом з тим представники проєкту Cult Food наголошують, що їжа має бути не лише корисною, але й подобатися дітям.

Як це зробити? Наприклад, організатори тренінгу порадили слухачам готувати не какао, а натуральні чаї з трав, квітів та напої, які готують без цукру, зокрема із сухофруктів. На це одна з кухарів поцікавилася: що робити з дітьми, які також мають алергію? Наприклад, на м‘яту чи липу. Навіть батьки можуть цього не знати, доки дитина не спробує. За словами досвідчених шеф-кухарів, діти самі відчувають, що їм їсти. Інколи вони відмовляються від молока, бо мають приховану непереносимість лактози.

А от від звичних булочок малечі відмовитися важко, - діляться шкільні кухарі. Зміни у харчуванні стосуються і хлібобулочних виробів. Згідно із законодавством (Постановою Кабміну від 24.03.2021 року № 305), їх треба готувати за новою технологією, за новими стандартами - зменшити кількість білків, жирів та вуглеводів, щоб тісто не мало клейковини (глютену) взагалі. А як з такого робити випічку? Питання лишилось риторичним. 

Отже, два дні поспіль команда проєкту Cult Food вчила кухарів робити такі справи і вчила новим технологіям. 

Зокрема, шкільний персонал пробував готувати смачними такі страви:  салат з селерою та яблуком, салат з моркви з карі, мінестроне, чилі кон-карне з яловичиною, фрітатту, овочеву паелью з куркумою, китайську печеню зі свининою, кебаб з сиром, запечену в імбирному соусі курку, товчанку і чай масала. Організатори обрали саме ці страви, щоб кухарі на практиці приготували їжу без шкідливих заправок, замінили смаження на випікання, а також готували соуси власного виробництва.

Чи оцінять маленькі гурмани корисні делікатеси? Наскільки реально шкільним кухарям напрацювати нові звички за короткий термін? Ефективність такого підвищення кваліфікації покаже час. 

Фото Олександра Корнякова

Матеріал підготовлено в межах програми «Сильні медіа – сильне суспільство», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору авторів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ