Підтримати нас

Загадкова "Фідея" виграла тендери Укрзалізниці на півтора мільярди

Автор статті
06 жовтня 2018 15:32
725
Поширити:

Філія «Центр забезпечення виробництва» Укрзалізниці оприлюднила повідомлення про намір укласти 3 договори з ТОВ «Фірма «Фідея» на постачання 45 тисяч тон дизельного палива. Загальна сума контракту складає 1 412 мільйонів гривень.

Про це пише сайт Залізниця без корупції.

Конкурентами «Фідеї» в тендерах стали «Окко-Контракт», «Анвітрейд», «Торговий дім Сокар Україна» та «Нафтотрейд-Капітал».

В одному з тендерів «Фідея» запропонувала ціну на 15 мільйонів дешевше ніж пропозиція найближчого конкурента.

Загалом же середня ціна дизпалива за результатами закупівель склала 31 378 грн. за тону, що на 3% дешевше за ціну на оптовому ринку України.

Це перший випадок протягом року, коли Укрзалізниця може закупити паливо дешевше за ринкові ціни. В попередніх тендерах ціна дизпалива для УЗ була в середньому на 3% вище від ринкової.

ТОВ «Фідея» зі статутним капіталом в 1000 грн. було зареєстроване в березні 2017 року. Наприкінці минулого року фірму перереєстрували на нового власника і після цього ТОВ «Фідея» почала активно перемагати тендерах Міноборони на майже мільярд гривень.

Офіційно фірма зареєстрована в Дніпрі, в житловій 5-типоверхівці по вулиці Андрія Фабра 1А.

Місце реєстрації нового постачальника дизпалива для Укрзалізниці

Власником і директором компанії до вересня цього року була Юлія Шведченко, яка за даними проекту «Викривач» насправді продає одяг і працює інструктором з водіння. На питання журналістів про «Фідею» вона не відповіла і порадила звертатися до її юристів.

Таким чином новий постачальник УЗ очевидно використовує фіктивних власників і місце реєстрації, що у сумі з мінімальним статутним капіталом не формує гарної репутації.

ЗМІ пов’язують «Фідею» з наближеними особами до депутата Грановського. Попередньо з цим же нардепом пов’язували ТОВ «Трейд Коммодіті», ТОВ «Август Пром» та ТОВ «Торум», кожне з яких вигравало мільярдні контракти в тендерах Укрзалізниці і Міністерства оборони. Що характерно – всі ці фірми були зареєстровані в житлових багатоповерхівках.

В тендерах Укрзалізниці ТОВ «Фідея» вказало перелік виробників продукції з кількох десятків заводів, здебільшого з Росії.

За даними директора «Консалтингової групи А-95» секрет низьких цін фірм з оточення депутата Грановського полягає в змішуванні дизпалива з низькоякісним гасом, акцизні збори на який в 5 разів менші ніж на дизельне паливо. При цьому вартість обох видів палива на європейському ринку майже є ідентичною, що забезпечує додаткову економію постачальника на сплаті акцизних зборів.

В масштабах мільярдних закупівель мова може йти про сотні мільйонів гривень щороку. При цьому залишаються питання щодо якості палива, яке постачається на підприємства Міністерства оборони та Укрзалізниці.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ