Підтримати нас

Як оплачується робота, коли немає світла

Vgoru
Автор статті
28 грудня 2022 13:39
2,816
Поширити:

Вимкнення електроенергії впливають на життя українців. У таких умовах складно повноцінно працювати. Як це трактує закон?

Простій  –  це призупинення роботи, коли немає можливості її виконувати та коли на ситуацію впливає невідворотна сила чи інші обставини. Про це йдеться у статті 34 Кодексу законів про працю. 

Якщо простій стається не з вини працівника, роботодавець має оплачувати цей час. Припинення постачання електроенергії – це вимушений простій. Як і повітряна тривога, коли працівник має йти в бомбосховище. В обох випадках зарплата зберігається.⠀

Як працівникові оплачується цей час? За простій платять із розрахунку не менше 2/3 від окладу (ст. 113 КЗпП). 

Якщо роботодавець хоче, щоби його підприємство продовжувало працювати, він має забезпечити працівників засобами для роботи без електроенергії – генераторами, павербанками, акумуляторами тощо. Або грошима на ці засоби. Тобто, за законом, усі витрати, пов'язані з вимкненням світла, лягають на плечі роботодавця. 

Те саме стосується і віддаленої роботи. Якщо ви працюєте дистанційно й у вас вимикають світло, роботодавець повинен забезпечити відповідні засоби у вас вдома.

Якщо ж роботодавець усе закупив для роботи без електропостачання, а працівник відмовляється трудитися, тоді це буде розцінюватись як прогул. Відсутність працівника на роботі більше як три години безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин вважають прогулом (ст. 40 КЗпП).

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниця можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ