Підтримати нас

“Великий Розпил”. “Зе-команда” вирішила спустошити державну касу?

Автор статті
30 червня 2021 13:10
1,257
Поширити:

До тридцятої річниці Дня Незалежності України залишилося менш ніж два місяці, і вся країна готується до цієї неординарної події. Щосили готуються до нього і фінансисти, казначейства та інші фахівці та структури, пов'язані з фінансами. Сьогодні вже відомо, що на святкування і на заходи з розвитку інфраструктури Кабмін запланував витратити як мінімум 5,4 мільярди гривень.

Зокрема, розраховують цьогоріч провести модернізацію шести регіональних аеропортів (у тому числі й Херсонського), завершити будівництво нового діагностичного комплексу в лікарні "Охматдит", побудувати залізничну "євроколію" Київ-Львів-Скнилів.

Однак цими заходами і цифрами плани не обмежуються. Як відомо, в усі регіони за "рознарядкою" з Офісу Президента надійшло розпорядження до урочистої дати спорудити грандіозний меморіальний комплекс із "найбільшим прапором України", на що будуть витрачені десятки мільйонів гривень із місцевих бюджетів. Ці заходи, до того ж, приурочили до виконання програми "Велике будівництво".

Крім того, уже зараз повним ходом йде комплексна реконструкція Київської кільцевої автомобільної траси - головної транспортної артерії країни. Планується, що протяжність нової магістралі складе понад 150 кілометрів і вона "відтягне" на себе до 70% автотрафіку столиці і її передмість.

Цей епохальний проєкт обійдеться українським платникам податків у воістину колосальну суму - 100 мільярдів гривень, що становить майже 10% всього річного державного бюджету України

Навряд чи хтось сумнівається в тому, що тридцятиріччя незалежності - справді визначна подія, і його не можна відзначати як зазвичай, у "неювілейні" роки. Але настільки колосальні суми, які з царською щедрістю хочуть витратити, змушують задуматися і припустити, що на Банковій державне свято збираються використовувати як ширми для масштабного "розпилу" бюджетних грошей, якого ще не було в історії тієї самої української незалежності.

Такі припущення вже висловлюють експерти. Зокрема, на своїй сторінці в Фейсбуці юристка, колишня державна уповноважена Антимонопольного комітету України, а нині засновниця “Ліги антитрасту” Агія Загребельська написала, що завдяки Закону про святкування Дня Незалежності і фінансуванню всіляких пов'язаних із цим заходів "команда Зе" і особисто верховний головнокомандувач прагнуть "відмити" принаймні 20 мільярдів гривень.

“Президент підписав закон, який дозволяє Тимошенко та Кубракову (міністр інфраструктури Олександр Кубраков - прим. автора) витратити більше ніж 5 млрд гривень на святкування Дня незалежності та більше ніж 100 мільярдів гривень (10% бюджету) на Київську окружну дорогу без аукціонів та без Прозорро, а значить:

1. Зеленський та його команда тільки завдяки цьому закону поповнять свою особисту та “партійну” касу на щонайменше 20 мільярдів гривень.

2. Про “Прозорро” можна забути. Скоро там залишаться тільки закупівлі, які через свою “копійчаність” не цікавлять Банкову”, - заявляє Загребельська.

Відзначимо, що подібні схеми виведення багатомільярдних сум із державного бюджету практикуються в Офісі Президента практично з самого початку встановлення "зеленої" команди біля керма країни. Ідеологом такого підходу до оперування бюджетними фінансами деякі журналісти і блогери (а може - і злі язики, хто знає!) називають заступника глави Офісу Президента, 32-річного Кирила Тимошенка, який у неофіційних колах, наближених до Банкової, має славу своєрідного "сірого кардинала" Зе-влади. Саме з його легкої руки минулого року був запущений проєкт "Велике будівництво", а в цьому - стартувала аналогічна програма "Велика реставрація". За деякими відомостями, курирує Тимошенко й інші, більш локальні програми, - наприклад, проєкт "П'ять туристичних перлин" регіону, на який також виділяються чималі кошти.

Все це відбувається на тлі пандемії коронавірусу COVID-19 і пов'язаних з нею карантинних обмежень, коли медичним установам і самим медпрацівникам часто не вистачає елементарних засобів індивідуального захисту, медикаментів, препаратів, обладнання. Зарплат, нарешті.

Все це здійснюється, коли безперервно зростають тарифи на комунальні послуги, постійно зростають ціни буквально на все - від продовольчих продуктів до проїзду на транспорті.

Все це провертають у той час, коли вже більше ніж 70% українських пенсіонерів живуть за межею бідності. Судіть самі: на сьогодні мінімальна пенсія в Україні становить 1,769 гривень, і отримують її понад 2 мільйони громадян.

Але ж можна припустити, що ані День Незалежності, ані "Велике будівництво", ані "Велика реставрація", ані інші прожекти - це ще далеко не кінець. Адже попереду ще як мінімум три роки президентства Володимира Олександровича, а у його найближчих соратників напевно ще є козирі в рукаві у вигляді грандіозних програм, реалізація яких дозволить спустошити скарбницю держави на нові й нові мільярди.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ