Підтримати нас

“Велике будівництво” за кошти платників податків. Влада може залишитись без “зайвого” піару

Автор статті
14 грудня 2021 09:00
988
Поширити:

Понад два роки Україною крокує “Велике будівництво” – амбітний проєкт влади, ініційований Офісом Президента та провладною політичною партією “Слуга народу”.

Громадяни вже звикли майже кожен день чути про успіхи цієї масштабної кампанії: нас інформують, що десь щось постійно якщо не будують, то хоча б ремонтують. Також звикли українці й до характерного напису “Велике будівництво” у чорно-жовтих тонах, який фігурує на різних об'єктах, на одиницях будівельної техніки та навіть на жилетах будівельників. Однак гучний піар, затіяний владою у зв'язку з цим епохальним починанням, далеко не всім припадає до смаку. Багато громадян цілком резонно стверджують, що привласнювати всі заслуги за цим проєктом чиновники не мають права - адже, зрештою, це не вони роблять подарунок народу, а ми, тобто платники податків, оплачуємо всі необхідні роботи, які здійснюються бюджетним коштом.

Ця ситуація, схоже, позбавила терпіння майже 26 тисяч людей, які підписали відповідну електронну петицію яку подав громадянин Євген Боярчук. У ній автор зазначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування на всіх інформаційних матеріалах про використання бюджетних коштів в обов'язковому порядку мають вживати фразу "за кошти платників податків" відповідно до контексту. Причому розмір цього напису має бути не менше ніж 25 % площі інформаційного матеріалу.

“Робота, яку чиновники та депутати повинні виконувати у щоденному режимі (будівництво доріг, об'єктів соціального призначення тощо) відповідно до умов наймання роботодавцями (тобто виборцями) представляється як особисте досягнення окремо взятих людей. Причому не вказується, чиїм коштом виконуються роботи, які можуть створювати у людей оманливе враження про джерела походження коштів на створення тих чи інших інфраструктурних об'єктів чи об'єктів соціального значення”, - наголошується у документі.

Також подавець петиції вказує, що ця вимога має стосуватися і об'єктів, які будують чи ремонтують за позичені кошти, оскільки держава отримує позички під гарантію майбутніх податкових надходжень. Відтак державні позички також лягають на плечі платника податків.

Як відомо, згідно зі статтею 23-1 Закону України "Про звернення громадян"  електронна петиція, адресована відповідно до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, розглядається в особливому порядку за умови збору на її підтримку не менше ніж 25 тисяч підписів громадян впродовж не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

Обидві ці умови були дотримані, і президент Володимир Зеленський був змушений реагувати на дещо незручну постановку проблеми та дати офіційну відповідь на петицію.

Відповідь Зеленського з'явилася на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України. У ній, зокрема, голова держави вкотре вразив уяву читачів цифрами. Він пише:

За 2020-2021 роки вдалося оновити понад 13 тисяч кілометрів доріг, 560 мостів, побудувати або капітально відремонтувати майже 400 шкіл та дитячих садків, 25 басейнових комплексів, 193 стадіони, 201 приймальне відділення та 600 сільських амбулаторій.

Також Зеленський вважає, що у 2020 році завдяки “масштабним державним інвестиціям у національну інфраструктуру” нібито вперше за довгий час кошти платників податків витрачаються з максимальною економічною ефективністю.

Насамкінець президент звертається до Кабміну з проханням розробити та втілити в життя механізм широкого та доступного інформування громадськості про джерела надходження та ефективності використання коштів на фінансування проєктів будівництва та реконструкції об'єктів інфраструктури у всіх регіонах України.

У цьому місці постає питання: що заважало розробити та втілити подібний механізм із самого початку “Великого будівництва”, а не очікувати, коли до ОП “прилетить” петиція, про яку ми розповіли вище? І найголовніше. Президент так і не відповів - чи відтепер, як того вимагають підписанти, застосовуватимуть той самий напис “за кошти платників податків"? Судячи з відповіді, така перспектива не дуже тішить "слуг", які втратять зайву можливість для реклами своєї бурхливої ​​діяльності.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ