Підтримати нас

УЗ знову купує російські запчастини замість українських

Автор статті
25 вересня 2019 05:42
801
Поширити:

Сума закупівлі - більше 10 мільйонів гривень.

Укрзалізниця провела 3 закупівлі на постачання автогальмівного обладнання, загальною вартістю 10,2 млн. грн. За результатами аукціонів переможцем визначено ТОВ «Техноекотрейдінг». По двох тендерах вже укладено договори. Про це пише сайт "Zалізниця без корупції".

Предметом постачання стали частини повітророзподільників вагонних та деталі гальмівного обладнання.

ТОВ «Техноекторейдінг» разом з суперником ТОВ «Глорія-Трейд» по двом першим тендерам пропонувало запчастини виробництва російського «МТЗ Трансмаш».

Натисніть, щоб збільшити

Більше того, обидва учасники надали ідентичні дилерські листи від російського виробника.

«Глорія-Трейд» системно виступає в ролі формального конкурента «Техноекотрейдінга» на торгах з постачання автогальмівного обладнання. Проте поки що компанії не були покарані за антиконкурентні узгоджені дії.

В третьому тендері роль конкурента для «Техноекотрейдінг» зіграло ТОВ «Трейд Імпекс», зареєстроване за тією ж адресою, що і «Глорія-Трейд».

На скільки серйозний учасник «Трейд Імпекс» можна зрозуміти з однієї з довідок, поданих в складі тендерної пропозиції.

Одна з довідок ТОВ “Трейд Імпекс” в складі тендерної пропозиції

При чому в усіх документах «Трейд Імпекс» ідентично вставлені відсканована печатка та підпис, що свідчить про те, що документи навіть не підписувались, а формувались в редакторі.

Ну і звісно «Трейд Імпекс» також пропонувало російські товари, від того ж виробника, що і “Техноекотрейдінг”.

Як писало ZБК раніше, виробником вагонних повітрерозподільників та запчастин до них в Україні є державне підприємство Укроборонпрому «ХМЗ «ФЕД». Проте цій компанії очевидно не щастить на торгах Укрзалізниці.

Спочатку УЗ не підписала ряд контрактів з переможцем тендерів ДП «ХМЗ «ФЕД». Хоча український виробник пропонував вартість, в 2 рази нижчу, ніж платила залізниця за російський товар сумнівному посереднику.

Після суспільного розголосу державне підприємство таки отримало частину контрактів залізниці влітку, але теж за сумнівних обставин. «ХМЗ «ФЕД» збільшило ціни до рівня пропозицій «Техноектрейдінг», а закупівля дуже нагадувала змовний сценарій.

За даними порталу використання публічних коштів Укрзалізниця за 2 місяці не здійснила жодної оплати за договорами з ДП «ХМЗ «ФЕД». Водночас ТОВ «Техноекотрейдінг» отримує регулярні замовлення і оплати на постачання автогальмівного обладнання.

Таким чином, Укрзалізниця продовжує закуповувати російські товари, навіть маючи змогу отримати постачання українського аналогу.

ТОВ «Техноекторейдінг» з 2014 року уклало з Укрзалізницею контракти на 890 млн. грн. Фірма прописана в дачному масиві на околиці Києва в районі кільцевої дороги. Власником та директором компанії записаний 61 річний Ігор Шкляр.

Зараз штат компанії вже складає 6 чоловік: директор, 3 менеджери, секретар та охоронець. Торік на фірмі працювали лише 2 людини.

ТОВ “Техноекотрейдінг” є фігурантом двох кримінальних справ ГПУ і НАБУ щодо постачання на Укрзалізницю товарів за завищеною на понад 40% ціною. В реєстрі судових рішень наявні чисельні судові ухвали на проведення слідчих дій по обом справам, щоправда всі вони обриваються навесні 2017 року не досягнувши логічного завершення.

З 2017 року фірма не викликала жодних підозр у правоохоронних органів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ