Підтримати нас

Уперше після Майдану 7 мільйонів на утилізацію пестицидів з Херсонщини отримали ізраїльтяни, запідозрені у розкраданнях при Януковичу

Автор статті
31 жовтня 2019 06:57
801
Поширити:

Сьогодні Юрій Гусєв звітував перед громадськістю про 100 днів свого перебування на посаді губернатора Херсонщини.

Зазвичай таку акцію влаштовують з винятково рекламною метою. Хоча про якісь здобутки і зрушення  очільникові області говорити рано. Бо за час перебування при владі і всеукраїнська, і місцева преса доволі іронічно оцінювали його силкування щось змінити на краще у прикордонному регіоні. А напередодні свого звіту Юрій Гусєв знову втрапив у черговий скандал.

Департамент екології та природних ресурсів Херсонської ОДА 25 жовтня за результатами тендеру замовив компанії «S.I. Grоup Сonsort Ltd.» (Ізраїль) вивезення пестицидів з області за кордон за 6,53 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч зберуть, перевантажать і вивезуть 110 т непридатних хімічних засобів захисту рослин з області до місць утилізації чи видалення за кордоном по 59 тис грн. за тонну. Субпідрядниками є ТОВ «Сігмас Еколоджі» Іллі Марчевського (збирання і зберігання), ПрАТ «Автоводсервіс» (автоперевезення) Iгоря Слободяна та Ель-Хамада Ходра, «Marita Shipping Ltd.» (Ізраїль, морські й річкові перевезення), «Tredi» (Франція, утилізація).  Єдиним конкурентом було ТОВ «Еко Нова» з Житомирщини зі статутним капіталом 1 200 грн. 

«С.І. Груп Консорт ЛТД» на чолі з громадянином Ізраїлю Авіссаром Йєхіамом (Avissar Yehiam) за довіреностями представляють громадянин Туркменістану Олексій Шукуров і громадянин Ізраїлю Ілля Марчевський. Контактною особою вказана Тетяна Сарнавська.

Нагадаємо, у 2011-2013 роках за часів міністра екології Миколи Злочевського і президента Віктора Януковича розгорівся скандал, коли Мінекології та Івано-Франківська ОДА замовили «С.І. Груп Консорт ЛТД» експорт для відходів гексахлорбензолу (ГХБ) із полігону під Калушем для утилізації на заводах Великобританії та Польщі на 871,85 млн грн. Фірма наймала субпідрядниками ТОВ «Сі Буд Сістем» Іллі Марчевського, ТОВ «АВС-Транс», у якому володіла половиною статутного капіталу, і «Tradebe Fawley Ltd» (Великобританія). За даними ЗМІ, замість небезпечних відходів ГХБ вивозилася звичайна земля; вартість робіт складала $4 тис/т. Полігон під Калушем так і не було очищено.

У грудні 2012 року поліція почала кримінальне провадження №12012000000000462 проти Мінприроди і «С.І.Груп Консорт Лтд» щодо розкрадання бюджетних коштів шляхом документального завищення фактичного вмісту ГХБ у відходах та об’ємів самих відходів.

У січні 2014 року підозрюваного по цій справі відпустили під заставу в розмірі 122 тис грн., а через півроку повернули йому заставу у зв’язку з закриттям справи. Тоді ж «С.І. Груп Консорт ЛТД» відсудила 294 млн грн. боргу в Івано-Франківської ОДА.

У 2015 році Верховна Рада України створила слідчу комісію, щоб дослідити ситуацію експорту відходів, але про результати цього не повідомлялося.

Із лютого 2014 року донині «С.І.Груп Консорт Лтд» не отримувала підрядів в Україні.

У 2018 році Кабмін на пропозицію Мінекології дозволив експорт шкідливих відходів для утилізації навіть за наявності в Україні потужностей для цього. Через рік, у 2019 році Херсонська ОДА оголосила нинішній тендер, який виграла «С.І. Груп Консорт ЛТД».

Крім того, у березні 2019 року відкрито кримінальну справу щодо шахрайства. За даними слідства, хтось в 2016 році через нотаріуса з використанням підроблених документів нібито заволодів половиною статутного капіталу «АВС-Транс» вартістю 3,49 млн грн., яка належала «С.І. Груп Консорт ЛТД», чим спричинив останній особливо великі збитки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ