Підтримати нас

Україна й українці за ціною кросівок

Автор статті
13 листопада 2019 12:45
776
Поширити:

Міністерство економіки назвало орієнтовну вартість одного гектара землі сільськогосподарського призначення – 1,5 тисяч доларів.

І мені чомусь пригадався допис Матвія Ганапольського. У Нью-Йорку донька затягнула його в магазин Nike, просто показати пристойні кроси, які має носити дівчина. Вона дивилася на мене лагідними очима, пише Ганапольський, але кроси я їй не купив. Ціна на кросівки з лімітованих серій стартувала з 3000 доларів. Тепер вона на мене сичить, писав Ганапольський; мабуть, нескоро я побачу лагідність в її погляді.

Одні кроси Nike – це мінімум два гектара землі. Вочевидь, міністерству економіки варто запам'ятати цей еквівалент.

1,5 тисячі доларів – це великі гроші для селян. Але за ці гроші можна купити тільки один кросівок. Відрізаєш собі ліву ногу. Твій корефан – відрізає собі праву. І так ви удвох, обійнявшись, стрибаєте в Nike і купуєте собі шикарні кроси з лімітованої серії. Тільки ноги не переплутайте, бо два лівих кросівка ніхто не продасть.

Я вам розповім, що відбуватиметься, коли відкриється ринок землі, на якому матимуть право грати юридичні особи.

Період первинного накопичення капіталу вже в минулому. Власники заводів, готелів і пароплавів отримали свої активи, маючи доступ до кредитів, корупційні зв'язки в Кабміні та бригади, які, оперуючи бітами, захистили право власності.

Тепер ці люди хочуть розділити останнє, що залишилося – землю: у них є гроші, є зв'язки і бригади, які нині називаються охоронними фірмами.

Якщо відчинити двері до гардеробної кімнати київської дівчини, яка дбає про зовнішність, то ми побачимо там Баришівський район. Бо пара взуття, в якому не соромно прийти, наприклад, у Верховну Раду, стартує з тисячі доларів. А Tesla, за кермом якої Володимир Зеленський записує свої стріми, потягне на Білоцерківський район. Андрій Богдан продає Tesla, за кермом якої понтується президент Зеленський, і купує Білоцерківський район. Ось і вся реальність – проста, мов табуретка.

Селяни грошей не мають. Доступу до кредитів не отримають. Гроші є у вузького прошарку – тих, кого ми називаємо "олігархами". Доступ до кредитів отримають ті, кого радо вітають у кабінетах Нацбанку та Кабміну. Гроші з офшорів, виведені з-під оподаткування в Україні, та гроші іноземців зайдуть на рахунки юридичних осіб в Україні. А далі, за ціною кросівок Nike, скуповуватиметься розпайована земля в українських селян.

Хто стане власником латифундій? Ті, хто вже пограбував Україну.

Хто працюватиме на землі? Працюватимуть селяни, яким роздадуть по парі кросівок. Наймитуватимуть і згадуватимуть Шевченка: "На нашій не своїй землі".

Валентин Бушанський

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ