Підтримати нас

Тяжка доля гімназистів

Автор статті
10 вересня 2021 10:30
1,362
Поширити:

Вересень - початок навчального року, учні знову вирушили до закладів освіти, "прокинувшись" від літніх канікул. А які були гімназисти понад 100 років тому? У XIX - на початку XX століття в нашому місті до середніх навчальних закладів належали гімназії та училища. У них викладали математику, зоологію, географію, фізику, хімію та інші предмети.

Кожен учень повинен був носити спеціальну форму та неухильно дотримуватися всіх шкільних правил, які затвердило Міністерство народної освіти Російської імперії. Навіть поза межами гімназії дитина носила "форменное одеяние". Костюми та головні убори учнів середніх навчальних закладів відрізнялися за кольорами, емблемами та гудзиками. Наприклад, гімназист носив світло-синій головний убір з білими кантами* та лакованим козирком. Також він повинен був мати при собі іменний квиток з підписом керівника освітньої установи. Квиток необхідно було пред’явити особам, які наглядали за освітнім процесом (поліція, викладачі, освітні чиновники тощо).

Не менш жорсткими були правила поведінки учнів. Так, після 8 години вечора без супроводу дорослих заборонялося відвідувати театри, виставки, музеї та інші культурні заклади. Оперетки, фарси, маскаради, клуби, ресторани, кав’ярні були  табу для гімназистів. Якщо когось ловили, наприклад, у більярдних, пивних або винних лавках, одразу накладали штраф - 500 рублів (на цю суму можна було купити 8 корів або 7 робочих коней) або саджали під домашній арешт до 3 місяців.

Іноді доходило до такого, що викладачі, проявляючи надмірну ініціативність, проводили, як це згадується у газетах того часу, -  тілесний обшук учнів. Робили це переважно перед кожним екзаменом або контрольною роботою. У такий спосіб намагалися знайти шпаргалки. Як саме відбувався той тілесний обшук, не уточнюється, хоча згадується: процедура була доволі огидною, її можна порівняти тільки з обшуком у тюрмі або поліцейському відділку. 

Такий тиск на учнів привів до справжнього бунту. У буремні 1905-1907 роки, коли спалахнула революція, у містах повстали робітники, на флоті – моряки, а селяни громили маєтки поміщиків. Тут ще й гімназисти до них приєдналися. Поштовхом до бунту школярів стали зміни у проведенні екзаменів.

У 1905 році уряд скасував перехідні учнівські екзамени. Але вже у 1907 році їх відновили, що не всім сподобалося. І що ж сталося? 

Учні п’ятого, шостого і сьомого класів Першої чоловічої гімназії (зараз – Херсонська багатопрофільна гімназія № 20)  організували 5 квітня 1907 року «віче», де оголосили про незгоду складати екзамени. Далі вони вирушили до восьмикласників, пропонуючи їм приєднатися до бунту: "Восьмиклассники, однако, от участия в сходке отказались. Тогда ученики собрались в VI классе, где и устроили совещание, забаррикадировали предварительно дверь партами, а затем заслонив её еще и классной доской. Кроме того, с той же целью,чтобы не дать возможности видеть происходящего в классе, были закрыты ставнями окна…" (газета "Родной край", № 326, 1907 рік).

У ситуацію одразу втрутилися місцевий інспектор та директор, які намагалися провести з "бунтарями" переговори, але отримали рішучу відмову. Керівництво гімназії викликало херсонську поліцію на чолі з поліцмейстером, якому запропонували взяти клас штурмом. Від такої пропозиції представники органів правопорядку відмовилися, посилаючись на те, що бунтують діти. Через декілька годин директор навчального закладу все ж таки зміг умовити учнів розійтися по домівках.

О 7 годині вечора відбулася екстрена нарада, де вирішили покарати тільки тих гімназистів, які безпосередньо підбивали на бунт інших. Їм знизили оцінку за поведінку до 4 балів. Тоді кінцеве оцінювання проводилося за двома критеріями – успішність та поведінка.  

Цей випадок настільки перелякав керівництво всіх навчальних закладів Херсона, що усюди терміново провели педагогічні ради. А 9 квітня  з Одеси приїхав окружний інспектор Камінський, який влаштував такий “рознос” у гімназіях, що "полетіли голови". І це зрозуміло, бо повстали ті, хто потім мали стати опорою та елітою царської держави. А у роки революції це було недопустимо. Ось так гімназисти налякали усю місцеву освітню владу.   

*Кант – елемент одягу у вигляді кольорового шнура або вузької смужки кольорової матерії по краях або по швах одягу.     

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ