Підтримати нас

«Трансформації» Оксани Гнатишин

Автор статті
16 березня 2020 08:00
1,537
Поширити:

Херсонці мають змогу з 10 по 20 березня познайомитися з творчістю маріупольської художниці Оксани Пехотської-Гнатишин - її персональна виставка «Трансформації» відкрилась у виставковій залі на площі Свободи.

Відчиняєш двері зали – і опиняєшся в загадковому світі, який народжує фантазія художниці. У вирі почутів і філософських роздумів, на межі реальності і фантазії – все так романтично, емоційно, осмислено. Тут складний світ жінки, де поміж дивних ліній і незвичних кольорів можна прочитати знайомий сюжет (а чи не карета Попелюшки ховається у гарбузі?) або зануритися в роздуми про світоустрій (хто вони, ці творці Всесвіту?). А блиск позолоти так і кличе підійти до кожної з картин…

На жаль, бути присутньою на відкритті художниця не змогла (мала поважну причину: донька захворіла), але її менеджер Валерій Юрічковський, Почесний член Національної спілки художників України, а «за сумісництвом» ще й голова Державної екзаменаційної комісії на судномеханічному факультеті Херсонської державної морської академії, радо розповів про неї та її творчий шлях. «Вона буквально увірвалася у світ мистецтва», - пан Валерій не ховає свого захвату від творчості художниці.

Почесний член Національної спілки художників України Валерій Юрічковський, організатор виставки та менеджер художниці Оксани Гнатишин.

Оксана Гнатишин закінчила маріупольську художню школу та Львівську національну академію мистецтв, зараз навчається в аспірантурі Харківської академії дизайну і мистецтв та очолює дитячу художню школу. Останні 10 років бере участь у міських і міжнародних виставках та пленерах. Після поїздки до Іспанії та знайомством з художницею Оксаною Мась вона докорінно змінила свій творчий метод: “пішла” від реалізму в сучасний авангард, імпресію.

В експозиції кожен може знайти роботи, які йому більше припадуть до душі — всі вони дуже різні і мають різний настрій. Хтось буде у захваті від точності тонких ліній, когось підкорять кольори, хтось із задоволенням зануриться у сенс побаченого розвиватиме думки далі, а дехто залишиться небайдужим до зухвалих плям і патьоків.

І хоча сама художниця не була присутня — вона до кінця виставки буде поруч із глядачем і дивитиметься на нас з картини (це єдиний твір, автором якого не є сама пані Оксана).

Валерій Юрічковський. Оксана

А головне — на відкритті йшла мова про об’єднання країни через мистецтво, про творчий обмін між обласними організаціями, про виставки херсонців та одеситів (був творчий десант з Одеси) в Маріуполі, а маріупольських художників — у наших південних містах (кажуть, це дуже творче місто має зараз багато сильної молоді).

Тож будемо чекати на нові імена і нові відкриття.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ