Підтримати нас

ТОП-20 чого не слід робити в окупованому Херсоні активним громадянам

Автор статті
12 липня 2022 08:01
3,139
Поширити:

1. Не слід жити в тому ж помешканні, де ви жили до повномасштабного вторгнення. Не жити у вашому помешканні, не жити у ваших батьків чи друзів. Бо рано чи пізно до вас прийдуть по вашій адресі проживання, прописки тощо.

2. Де ви живете - не слід знати нікому, навіть вашим рідним та друзям. Чим менше всі знають - тим всім простіше та безпечніше, особливо вам.
 
3. Ви можете навідувати близьких та друзів, у гості ходити, але не слід запрошувати до себе у гості. Бо див. п.2.
 
4. Не слід сперечатися чи намагатися довести свою точку зору любітєлям руського міра - вони вас здадуть, і за вами приїдуть, бо, якщо вони за руський мір, то мізків у них апріорі небагато.
 
5. Не слід йти навпростець повз окупантів на вулиці, чи ринку, чи будь-де. Ви звісно, можете показати, наскільки ви сміливі, але краще бути живим і здоровим, адже ніхто не знає що у голові "асвабадітєлєй", і в разі чого, вам ніхто допомогти не зможе. Тому краще обходити їх стороною.
 
7. Не слід перебувати на вулиці під час комендантської години - вас можуть забрати, у кращому випадку.
 
8. Не слід розповідати забагато про себе, свої плани будь-кому з сусідів, бо сьогодні сусіди мають один світогляд, а завтра вони можуть його змінити, і здати вас.
 
9. Не слід виходити в Інтернет без VPN, бо ваша активність в Інтернеті буде незахищеною, і все, що ви робитимете там - окупанти знатимуть.
 
10. Не слід читати окупаційні новини, бо пропаганда в умовах емоційної нестабільності та гойдалок - може погано вплинути на ваше здоров'є.
 
11. Не слід відкрито знімати на фото або відео окупантів, їхню техніку абощо, бо за це вас можуть забрати або вбити.
 
12. Не слід залишати у телефоні будь-які переписки, що містять чутливу інформацію - ставте таймери на видалення, на зникнення повідомлень, чистіть пам'ять телефону від фото, відео матеріалів, які можуть сприйматися як компрометуючі.
 
13. Не слід ваш телефон чистити повністю - бо це занадто підозріло.
 
14. Не слід виходити на вулицю з телефоном, де встановлений застосунок ДІЯ - він розцінюється окупантами, як такий, що небезпечний для них, і в кращому випадку вам скажуть видалити застосунок або заберуть його, а можуть забрати і вас.
 
15. Не слід багато говорити чи не говорити на питання, які може поставити окупант вам на вулиці - говоріть тільки те і стільки, скільки і про що вас спросили, не більше не менше.
 
16. Не слід виходити на вулицю без посвідчення особи, бо без нього вас можуть забрати.
 
17. Не слід гуляти там, де ви заздалегідь знаєте, що там завелике сукупчення окупантів - краще уникати їх, бо що у них у голові ніхто не знає.
 
18. Не слід ігнорувати вибухи і гучні постріли. Хоча в окупації вже всі навчилися розрізняти відльоти на Миколаїв та прильоти в область, все ж треба пам'ятати про правило «двох стін». Від небезпеки вас має відділяти щонайменше 2 стіни, бо одна, ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною.
 
19. Не слід вірити всьому, що кажуть і пишуть окупанти. Якщо ж бути більш точним - їм взагалі не слід вірити.
 
20. Не слід думати, що окупанти тут назавжди - це тимчасове явище, яке слід пережити максимально обережно із збереженням свого здоров'я та нервів, адже перемога не за горами.
 
Думаю, що можна продовжити чого не слід робити ще до сотні пунктів, якщо не більше, бо в окупації - реальність інша.
 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ