Підтримати нас

Справа Підперигори: як чиновник уникає покарання завдяки ковіду та лазівкам у судових процедурах

Автор статті
20 жовтня 2021 14:00
31,771
Поширити:

Херсонський міський суд досі не зміг розпочати розгляд справи начальника департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради Романа Степановича Підперигори, якого звинувачують у хабарництві. Чергова спроба призначена на 28 жовтня 2021 року, за чотири роки після затримання чиновника “на гарячому”. Тим часом термін притягнення його до відповідальності  незворотно спливає.

Нагадаємо, за даними правоохоронців, пан Підперигора домовлявся з тодішнім начальником УЗЕ Артемом Антощуком про «взаємодію» - обіцяв щомісяця сплачувати по 1000 доларів лише за те, щоб фахівці служби «не чіпали» підприємців та колег, з якими у Романа Степановича спільні фінансові інтереси. Перший хабар чиновник дав 25 липня. Другий, ще 2 тисячі доларів (за два місяці одразу) – 26 вересня. 

У матеріалах справи, оприлюднених в Єдиному реєстрі судових рішень, фігурує й назва одного з приватних підприємств, за яке клопотав начальник Департаменту міської ради, це ПП «Блага». Підприємство весною того року виграло тендер на суму майже 5,5 млн гривень (5 496 251 грн 25 коп.) на послугу з прибирання проїжджої частини вулиць механізованим способом.

Наразі керівник цього підприємства  Сергій Вікторович Біляченко також постав перед судом, щоправда, за іншими кримінальними справами. На той час, коли Підперигора клопотав, щоб правоохоронці “не чіпали” ПП “Блага”, пан Біляченко керував ще декількома підприємствами, зокрема -  ПП “СК “Вершина”. Так ось, саме він підписав у 2015 році договір між «СК «Вершина» та Управлінням капітального будівництва Херсонської облдержадміністрації про капітальний ремонт будівель Херсонського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на вул. Бєлінського. Правоохоронці встановили, що керівником підприємства внесено до офіційних документів неправдиві відомості щодо наявності працівників відповідної кваліфікації, та виявили інші порушення тендерних процедур, що призвели до незаконного використання бюджетних коштів на суму понад 8 млн грн.  За цим фактом 29.01.2016 розпочато кримінальне провадження. Та попри це, 25.08.2016 року пан Біляченко підписує нову угоду “СК “Вершина” з УКБ ХОДА - про капітальний ремонт Палацу молоді і студентів (термосанацію з утепленням стін, заміною вікон, дверей та вітражів). Перевіривши підписані акти та реальні результати ремонту, слідчі встановили завищення вартості робіт майже на 800 тис. грн (773820,65 грн). 

Тепер Сергія Біляченка звинувачують за ч.1 ст. 366 Кримінального Кодексу України (Службове підроблення, - до трьох років обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років), та за ч.2 ст.367 ККУ (Службова недбалість, - до п'яти років позбавлення волі зі штрафом 12 750 грн).

Та повернемося до “наших баранів”, тобто, до справи Романа Підперигори. Під час другої передачі хабаря, 26 вересня 2017 року, директора департаменту бюджету і фінансів міськради затримали й наступного дня повідомили про підозру в скоєнні злочину  за ч. 3 ст. 369 ККУ (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище). Майже одночасно прокуратура клопотала в суді про застосування до нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Або про розмір застави не менш ніж 505200 гривень, (бо лише хабар за курсом валют на той час складав майже 80 тис. грн). 

Адже затриманий на той час уже понад 15 років обіймав посаду начальника департаменту бюджету та фінансів Херсонської міської ради, був (і залишається досі) депутатом Херсонської міської ради від «Блоку Володимира Сальдо», має широке коло зв'язків.

Проте  суддя Херсонського міського суду Дмитро Гонтар клопотання задовольнив частково:  погодив тримання під вартою, але призначив заставу лише трохи вищу за один хабар - 84 200 грн. І вже 29 вересня Роман Підперигора вийшов на волю під заставу.

Правоохоронці намагалися декілька разів відсторонити його від посади директора департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради. Проте домогтися цього так і не вдалося. Зокрема, коли  суд першої інстанції відмовив, звернулися до Апеляційного суду області. Але матеріали справи “застрягли” у Херсонському міському суді, бо там... не було конвертів та марок, щоб їх переслати. Тож коли апеляційна колегія розглядала скаргу - закінчився строк, на який просили відсторонити чиновника. 

Слідство завершилося досить швидко: за чотири місяці правоохоронці вже передали обвинувальний акт до Херсонського міського суду. Справу мала розглядати суддя Наталія Стамбула. Проте з лютого 2018 року по 25 червня 2020 року  матеріали «бовталися» на етапі підготовчого засідання. Тобто понад два роки пані Стамбула не могла вирішити: чи повернути документи прокурору для усунення недоліків, чи призначати судовий розгляд та розпочати слухання. 

Пан Підперигора віртуозно скористався своїм правом на захист - уклав угоду одночасно з чотирма адвокатами. Тож то один, а то й одразу двоє його правників не могли бути на процесі: по черзі хворіли, їздили у відрядження, або були залучені на інших судових засіданнях. Кожного разу Роман Степанович наполягав, що без присутності всіх адвокатів його права будуть порушені. 

Роман Підперигора в оточенні своїх захисників. Фото з архіву Вгору

А коли почалася пандемія, то й сам чиновник просив перенести засідання, бо начебто контактував з Володимиром Сальдо, хворим на ковід (хоча Сальдо інформацію про своє захворювання згодом спростував). 

Також чималу роль зіграла й завантаженість суду. Оптимальне навантаження на одного служителя Феміди має складати 183 справи на рік, у суддів Херсонського міського суду – у 20 разів більше. Тому засідання переносилися не на тиждень-два, а на декілька місяців. 

У червні 2020 року Наталія Стамбула пішла у відставку, справу Підперигори направили на повторний авторозподіл. Проте нового суддю, Олександра Зубова, призначили лише через місяць: бо й там черга - на авторозподіл спочатку направляють матеріали, фігуранти яких перебувають за гратами. А Роман Степанович - на волі. 

Та і з новим суддею матеріали теж бовталися на етапі підготовчого засідання більше, ніж тривало досудове слідство. Олександр Зубов лише у березні 2021 року  ухвалив розпочати слухання, і призначив засідання на 31 травня. Але до судового розгляду так і не дійшло. Чергова спроба призначена на 28.10.2021 о 16:00. 

Чи почнуть нарешті розглядати справу? Через пандемію Херсонщина потрапила у червону зону. Міський суд заздалегідь обмежив доступ до своїх приміщень - з 28 вересня до 31 грудня туди допускаються лише учасники судових засідань у засобах індивідуального захисту та без ознак респіраторних захворювань. Попри це, 6 жовтня повідомили про лабораторно підтверджене захворювання на COVID-19 у чотирьох працівників апарату. 

Та навіть якщо розгляд розпочнеться, дуже велика ймовірність, що Роману Степановичу вдасться уникнути відповідальності.  Адже вищевикладені факти викликають обґрунтовані підозри, що начальник департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради та його захист не планували та не планують спростувати звинувачення, а намагалися/намагаються затягнути процес. Бо санкція статті, яку йому інкримінують, передбачає від 4 до 8 років позбавлення волі, але позбавлення права займати відповідну посаду - ні. 

З моменту затримання та звинувачення вже минуло 4 роки. За цей час він перебував на волі, сумлінно виконував свої обов'язки та зобов'язання, й офіційно не був викритий у жодних інших правопорушеннях. Для суду така характеристика - об'єктивний привід призначити мінімальне покарання, тобто 4 роки позбавлення волі, та одночасно закрити справу через закінчення терміну притягнення обвинуваченого до відповідальності. А ми - матимемо надалі на високій посаді територіальної громади першого в історії країни чиновника з офіційним статусом хабарника.

На головному фото: Директор департаменту бюджету і фінансів Роман Підперигора на установчих зборах під головуванням мера міста Ігоря Колихаєва щодо масштабної реконструкції однієї з головних магістралей Херсона – проспекту Ушакова, 27 вересня 2021. Фото з сайту Херсонської міської ради

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ