Підтримати нас

Що зломщики шукали в офісі громадської організації?

Автор статті
25 березня 2020 14:00
910
Поширити:

Уночі з 23 на 24 березня невідомі розкрили доволі міцні металеві ґрати, виламали замок у сталевих дверях і пробралися до  офісу міського осередку організації Громадський рух Народний контроль у середмісті Херсона.

Голова міського осередку Валерій Гурківський каже, що в приміщенні було багато дорогої техніки – фотоапарати, ноутбуки, відеокамери, планшети тощо. Але нічого з апаратури не зникло. Проте всі шафи, шухлядки (навіть диванні, де зазвичай господарі зберігають подушки) – все виявилося розкритим, висунутим і «переритим». Так, начебто хтось поспіхом робив професійний обшук.

Валерій вважає, що могли шукати якійсь документи:

— Ми зараз ведемо декілька журналістських розслідувань стосовно незаконної діяльності кількох потужних чиновників та політиків. Зокрема, щодо начальника міського департаменту Житлово-комунального господарства Олексія Войтенка,  заступника прокурора області Костянтина Шабуняєва, голови Антонівської селищної ради Ігоря Семенчева, чиновника міськради Максима Ващука, ходимо на засідання суду в справі дачі хабара начальником Департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради Романом Підперигорою… Але що саме у нас шукали – можна лише здогадуватися, адже важливі документи ми зберігаємо не в офісі. Також це можна розцінювати як погрози.

Поліція внесла відомості про злочин в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Але за якою саме статтею - поки невідомо.

Найімовірніше, це може бути ст. 162 Кримінального Кодексу України (Порушення недоторканності житла чи іншого володіння особи, - карається від 850 гривень штрафу до трьох років обмеження волі).

Але активісти громадської організації наполягають, що проникнення до їх офісу- це  переслідування, спроба залякати їх за журналістські розслідування (ч. 2 ст. 171 ККУ: Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю  караються від 3400 грн. штрафу до чотирьох років обмеженням волі).

Довідкове. Минулого року правозахисники задокументували 83 випадки переслідування громадських активістів. З них 37 - насильницьких нападів на активістів і їхнє майно, 20 випадків погроз та 11 нападів на мирні зібрання. Саме антикорупційної діяльності стосувалися 15 інцидентів.  «Антилідером» став Київ, де трапилося 32 випадки переслідування активістів і правозахисників. Другу і третю позицію посідають Одеська і Харківська області, де сталося 15 і 9 інцидентів відповідно. Чотири інциденти трапилося в Дніпропетровській області, в інших регіонах зафіксовано по одному-два випадки.

Нагадуємо: у разі порушення ваших прав - 24 приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у 19 областях готові прийти на допомогу!

У Херсоні це громадська приймальня при Благодійній організації «Фонд милосердя та здоров'я».

Увага! На період карантину змінився графік роботи - тепер юристи працюють в онлайн режимі, але майже щодня. 

Безоплатну юридичну консультацію можна отримати:

email: FMZ_pravo@ukr.net

телефоном за номером: 066 790 90 21.

Графік роботи: з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Субота та неділя - вихідні дні.

P.S. Забезпечення правового захисту правозахисників та активістів в Україні реалізується за підтримці Фонду прав людини посольства королівства Нідерландів. Цей проєкт реалізується у приймальнях Української Гельсінської спілки в містах: Київ, Чугуїв, Львів, Чернігів, Одеса, Суми, Херсон, Черкаси, Дніпро.

Проєкт «Посилення зусиль щодо захисту і підвищення статусу правозахисників через підтримку сприятливого середовища для громадянського суспільства в Україні» реалізується за підтримці Єврокомісії.  Він працює в Києві, Чугуєві, Львові, Чернігові, Одесі, Сумах, Херсоні, Черкасах.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ