Підтримати нас

П'ять років при владі: як збагатилася родина Луценків

Автор статті
14 серпня 2019 08:53
944
Поширити:

Український народний депутат не може одночасно засідати в парламенті й бути бізнесменом. Принаймні, так говорить закон. Адже це — ризик конфлікту інтересів і того, що нардеп у Раді лобіюватиме інтереси своєї галузі. 

«Жінка третього тисячоліття», народна депутатка Ірина Луценко, пройшовши до Верховної Ради, свій бізнес передала синові. А її чоловік Юрій Луценко, наразі чинний генпрокурор, що подався в політику ще 90-ті, ніколи не був підприємцем.

Утім, статки родини за останні п’ять років, відколи обоє Луценків «при владі», збільшилися, зокрема, вони обзавелися новою нерухомістю. А їхній старший син Олександр отримує від бізнесу мільйонні доходи. 

Що нажила протягом останньої каденції Верховної Ради сім’я депутатки Ірини та генерального прокурора Юрія Луценків, яким бізнесом володіє їхній син і що з ним не так — розбиралося Слідство.Інфо

Спадковий бізнесмен Олександр Луценко

Бізнес у родині Луценків передається у спадок. У середині 2000-х років батько Ірини Луценко Степан Нарембік передав їй компанії Бізнес-центр «Лотос» (пізніше перейменували на «Сіті конект») та «Українські новітні телекомунікації» (УНТ), яка надає послуги провайдера. Своєю чергою Ірина, потрапивши до Верховної Ради, передала їх синові Олександру.     

Також йому дістався від матері салон краси «Белфам». Цю фірму Ірина Луценко заснувала сама. 

У розпорядженні Слідства.Інфо є податкові документи салону. Попри те, що доходи компанії ростуть (з 50 тисяч гривень у 2014 році до 3 мільйонів 320 тисяч гривень з 2016-го по вересень 2017 року) зарплати в салоні невисокі. 

Наприклад, керівник салону отримував у 2014 році 800 гривень на місяць. До 2017 року його зарплата зросла до 1 тисячі. Працівники за цей період заробляли від 795 до 3100 гривень. Податківці встановили, що кільком працівникам, відповідно до звітності, виплачували зарплату, нижчу за прожитковий мінімум.

Інша фірма, яка перейшла до Олександра Луценка від матері — «Сіті конект». Підприємство має ліцензії на внутрішнє та пасажирське перевезення легковими автомобілями. У власності — 10 автомобілів, куплених 2017 року та один — цьогоріч. Згідно з документами в системі Прозорро, автівки компанія здає в оренду «Українським новітнім телекомунікаціям» (УНТ). Цією фірмою до 2011 року володіла Ірина Луценко. 

Протягом року, від 2015-го по 2016-ий, компанія, за даними Слідства.Інфо, задекларувала 11 мільйонів 600 тисяч гривень доходів. Фірма здавала в оренду власне приміщення на Туполєва-19 в Києві. 

Влітку минулого року Олександр Луценко став власником фірми «Юнкорд». Його статутний внесок — понад 20 мільйонів гривень. 

Окрім того, впродовж 2017-го і 2018 років Олександр Луценко був серед засновників фірми «Веар» та «Грандвуд груп», які займаються лісом. Торік він вийшов з власників цих компаній, але лісом продовжив займатися. 

Ірина Луценко, потрапивши до Верховної Ради 2012 року, передала свої фірми, зокрема ті, що дісталися їй від батька, синові Олександру. На фото — Ірина Луценко з Олександром під час святкової ходи, присвяченої Дню Незалежності, в Києві, 24 серпня 2012 року. 
Владислав Мусієнко / УНІАН

Лісовий бізнес 

У 2018 році Олександр Луценко став співзасновником компанії «Тімбер трейд». Ця фірма та ще одна його компанія — «Нор тун», займаються експортом лісу за кордон. 

Слідство.Інфо з’ясувало, що «Нор Тун» купує ліс у майже 20 державних лісових господарств Житомирської та Хмельницької областей. Деякі з підприємств підтвердили це та надали дані про ціни й сорт деревини, яку продавали фірмі Луценка. З матеріалів, які є в розпорядженні Слідства.Інфо, випливає, що «Нор тун» продає ліс компанії «Тімбер трейд», яка також належить Луценку. 

«Тімбер трейд» своєю чергою 2017 року продавала дубові вироби в Естонію, дошки — в Південну Корею та Ізраїль. Торік експортувала деревину в Німеччину, Швейцарію та Румунію. Цього року продала в Німеччину і Швейцарію дерев’яних виробів на понад 10 мільйонів гривень. Лише від початку червня фірма продала продукції за кордон на майже 2 мільйони гривень. 

Експерт з податків Ілля Несходовський на прохання Слідства.Інфо проаналізував матеріали, які є в розпорядженні редакції. Він сказав, що у звітах «Тімбер трейд» немає витрат на оренду офісних і складських приміщень, транспорт і пальне. 

«90% того, що ця компанія є прокладкою, щоб через неї прогнати гроші», — сказав експерт.

Майно Олександра Луценка 

Витрачати гроші Олександр Луценко теж уміє. 

У нього у власності BMW X5 2014 року випуску, яка може коштувати від 30 до 65 тисяч доларів. А на його дружину Анастасію (Волохіну) зареєстровано Audi A5 2016 року, вартість якої може складати від 25 до 35 тисяч доларів. Нині Анастасія працює в салоні краси Луценків — «Белфам». А також з 2018 року має власну компанію «Белфам Естетік». Обидві фірми орендують приміщення в Ірини Луценко. За минулий рік депутатка задекларувала дохід від оренди — 590 тисяч гривень. 

За останні 5 років Олександр придбав майна орієнтовною вартістю на понад 15 мільйонів гривень — це 7 об’єктів нерухомості в Києві. 

У 2015 році він отримав дохід від компанії, яка є найбільшим українським цигарковим дистриб’ютором «Тедіс Україна» («Мегаполіс-Україна») — 173 тисячі гривень. Це задекларувала Ірина Луценко. До речі, кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків компанії цією компанією вела Генпрокуратура, яку наразі очолює Юрій Луценко.  

Декларації подружжя Луценків

Мати Олександра Луценка, судячи з декларацій, за час депутатства теж стала заможнішою. Ірина купила нежитлове приміщення в Києві на 90 квадратів, там і розташований салон краси «Белфам». А також почала декларувати заміську нерухомість свого батька, якою користується родина. Це будинок на 860 і гараж на 90 квадратів у селі Стоянка під Києвом. Усе майно оформлено на її батька Степана Нарембіка, він придбав його ще в середині 2000-х. До 2015 року Ірина Луценко не декларувала користування цією нерухомістю. 

Депутатка щоразу декларує земельну ділянку на 7 соток і будинок на 200 квадратів у місті Дубно Рівненської області, звідки вона родом. Разом з чоловіком і дітьми володіє квартирою в Києві на 180 квадратів. 

Також Ірина Луценко декларує картини сучасних художників років і колекцію книжок кінця XIX — початку XX століття. Юрій Луценко — власник 27 секцій книжкової шафи з дерева (адже книжки треба десь зберігати).

Окрім того, в деклараціях родини Луценків — хутро, ювелірка з коштовного каміння та годинники. А також сумки від Dior та Chanel. 

Їхній автопарк складається з трьох машин — Mercedes-Benz GLS, Hyundai Grand Santa Fe і Toyota Land Cruiser 200 2012 року випуску (в угоні). Генпрокурор також користується службовою Toyota Camry. 

Депутатська зарплата й компенсації торік принесли Ірині Луценко більш ніж мільйон гривень. Ще понад мільйон гривень вона отримала від здачі в оренду майна. 

Генпрокурорська зарплата Юрія Луценка за 2018 рік — 1 мільйон 800 тисяч гривень.

Загальні заощадження Ірини та Юрія Луценків на банківських рахунках і готівкою — 10 мільйонів гривень. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ