Підтримати нас

Ось депутати здорової людини

Автор статті
09 лютого 2020 14:44
639
Поширити:

Я пізно помітила цей скандал, але встигла помітити дещо інше: дорогі співвітчизники, будь ласка, позбуваймося "травми Голодомору"!

Коли чергова істота, наділена якими-небудь привілеями (мікрофоном, камерою, погонами, грішми, і т.д.), посміє ляпнути вам у вічі, що мова вашої країни - це такий смєшной калхоз, - благаю, не треба, за 4-поколіннєвим рефлексом розстріляних:

1) ховати очі, вдаючи, що нічого не сталося.

2) зворушливо доводити цій істоті у відповідь, як вона помиляється (розповідати, яка ваша мова насправді хароша, пропонувати безкоштовні лінґвістичні консультації, радити почитати Лесю Українку, Підмогильного, Ольжича, і кого-там-іще).

3) старатись відшукати в її словах "раціональне зерно", щоб не так мучило приниження від того, що вас обляпали - а ви нічим не можете відповісти...

Можете. Ця істота вчинила замах на вашу національну гідність. На ваше законне, природне ПРАВО ЛЮДИНИ. В фізичному еквіваленті - все одно якби підійшла до вас і вдарила в обличчя.

Не втирайтесь. Це погана стратегія - найгірша з усіх можливих.

Підозрюю, що ми взагалі вижили як нація - не завдяки тому, що гнулись і мовчали, а завдяки тим, хто, отримавши ляпаса, "відрухово" (як розповідала мені колись одна упівка-підпільниця) бив у відповідь, не думаючи про наслідки.
і це правильний рефлекс.

Вчімося захищатись.

Оксана Забужко

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ