Підтримати нас

Музеї, опери, освітні курси та імпровізовані концерти: чим під час карантину можна скористатись онлайн

Автор статті
19 березня 2020 05:30
801
Поширити:

Через коронавірус в Україні не працюватимуть заклади дозвілля — від нічних клубів до музеїв і театрів.

Зустріч із друзями чи близькими теж може виявитися вже не такою безпечною справою, як раніше. Понад те, метро не працюватиме, а решта громадського транспорту перевозитиме обмежену кількість осіб.

На тлі спалаху коронавірусної епідемії по всьому світу скасовують культурні, спортивні й освітні заходи, а заклади зачиняють свої двері для відвідувачів. Але деякі з них переводять свою діяльність в онлайн. hromadske зібрало лише незначну частину онлайн-засобів, як провести час у карантині з користю й задоволенням.

Кіно

Як правило, між виходом фільмів у кінотеатрах і стриминґових сервісах минає 90 днів. Але через коронавірус компанія Universal вирішила сумістити прем’єри фільмів у кінотеатрах із їхнім виходом онлайн. Так, запланований на 10 квітня мультфільм «Тролі 2: Світове турне» одразу стане доступним і в онлайн-прокаті. Також в онлайні можна буде переглянути й інші фільми студії, зокрема нещодавні «Людину-невидимку» й «Полювання».

Не знаєте, який саме фільм подивитися під час карантину? Через коронавірус за лічені дні однією з найпопулярніших стрічок стала драма 2011 року «Зараження» від Стівена Содерберґа. Подивитися його можна, зокрема, на Netflix. До речі, карантин — саме нагода спробувати один зі стриминґових сервісів, якщо ви ще жодним із них не користувались. Тим паче, більшість із них пропонують місяць безкоштовного користування.

Потоковий світ: де і як в Україні дивитися фільми й серіали онлайн 

Є й інші (та легальні) безкоштовні варіанти. Так, найбільший фестиваль документального кіно в Європі IDFA відкрив доступ до майже 300 своїх фільмів, зокрема й тих, які показувалися ще на першому фестивалі в 1988 році. Щоправда, частина з них поки доступна лише з території Нідерландів. Переглянути фільми можна за посиланням.

 

Музика

Гарні новини для поціновувачів класики — кілька всесвітньо відомих оркестрів дають змогу побувати на їхніх концертах, не виходячи з дому.

Так, Берлінський філармонічний оркестр створив цифрову концертну залу. Там можна послухати записи попередніх концертів чи трансляції нових, також там є архів із документальними відео та інтерв’ю музикантів оркестру. За промокодом BERLINPHIL можна до 31 березня отримати безкоштовний доступ на місяць. Ось посилання на англійську версію сайту.

Берлінський філармонічний оркестр створив цифрову концертну залу
Берлінський філармонічний оркестр створив цифрову концертну залу
 

Віденська державна опера пропонує стрими зі своїх концертів вісьмома мовами. Щоправда, коштує це 16,5 євро на місяць — але перші 30 днів користуватися онлайн-сервісом можна безкоштовно. Ось посилання на прямоетерний канал Віденської опери.

А Будапештська державна опера на час карантину стримить свої концерти онлайн безкоштовно. Треба лише слідкувати за графіком: на 18-19 березня, приміром, концерти заплановані на 20:45 за Києвом. Подивитися їх можна за посиланням.

Соліст і лідер британського гурту Coldplay Кріс Мартін нещодавно провів Instagram-концерт для своїх підписників із дому. На піаніно та акустичній гітарі він зіграв кілька пісень гурту, про які його прохали підписники.

Імпровізований концерт Мартін провів у межах кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я і неурядової організації Global Citizen під назвою «Разом, удома» («Together, at Home»). Так зірки закликають своїх шанувальників залишатися вдома, аби зменшити поширення коронавірусу серед населення. Наступним, до речі, має виступити американський співак Джон Ледженд — щоправда, поки невідомо, коли саме.

Музеї

Музеї теж тимчасово закриваються через коронавірус, але багато відомих закладів і раніше пропонували екскурсії онлайн. Зокрема, паризький Лувр, який то відчинявся, то зачинявся на карантин, пропонує добірку відео з експонатами та експозиціями на своєму сайті. Ось посилання на англійську версію.

Британський музей у Лондоні пропонує віртуальну екскурсію своїми експонатами на шкалі часу, до того ж знахідки відсортовані за континентами й темами. Відірватися просто неможливо — спробуйте самі за посиланням! А для тих, кому більше до вподоби відео, є добірка коротких і не дуже розповідей про всесвітню історію і культуру на офіційному YouTube-каналі музею.

Музей ван Гога в Амстердамі, присвячений творчості й життю цього художника, на своєму сайті пропонує подивитися на понад 200 картин, 500 малюнків і 750 особистих речей митця. А в YouTube викладені відео, де творчість ван Гога пояснюють експерти й сучасні художники.

Для поціновувачів сучасного мистецтва теж є чим зайнятись: міжнародна виставка Art Basel (вам вона може бути відома через перформанс із бананом) уперше пропонує онлайн-кімнати перегляду. Організатори запевняють: можна, не виходячи з дому, переглянути близько 2000 об’єктів сучасного мистецтва, сукупна вартість яких складає 270 мільйонів доларів. Щоправда, інструмент більше спрямований на тих, хто має гроші, щоб придбати експонати.

Інсталяція італійського митця Мауріціо Кателана під назвою «Комедіант», яка виставлялася на Art Basel у Майамі, штат Флорида, США, 5 грудня 2019 року
Інсталяція італійського митця Мауріціо Кателана під назвою «Комедіант», яка виставлялася на Art Basel у Майамі, штат Флорида, США, 5 грудня 2019 року

Освіта

Найпрестижніші американські університети, що входять до так званої Ліги плюща, вже давно розробили освітні онлайн-курси, які доступні будь-кому, хто володіє англійською. На цьому сайті міститься їхній повний перелік. Охоплюють вони найрізноманітніші теми: від комп’ютерних наук і програмування до особистісного розвитку й теорії мистецтва.

А одна з найбільших освітніх платформ Coursera відкрила доступ до понад 3800 своїх курсів через спалах у світі коронавірусу SARS-CoV-2. Щоправда, йдеться передусім про заклади вищої освіти, які таким чином можуть забезпечити дистанційне навчання для своїх студентів. Але Coursera й так пропонує безкоштовні курси для всіх охочих — платити обов’язково тільки за спеціальний сертифікат, що підтверджує їхнє проходження.

Український аналог Coursera — Prometheus — діє з кінця 2013 року. Доступ до всіх курсів там безкоштовний: лише кілька з них потребують оплати для отримання підтверджувального сертифікату. Окрім того, на Prometheus (як і Coursera) деякі курси об’єднуються в цикли, як-от «Громадянська освіта», «Англійська мова», «Підготовка до ЗНО» (останнє цілком може стати в нагоді цьогорічним випускникам).

Долучаються до просвітницької діяльності й окремі бізнесмени. Наприклад, засновник креативної агенції Fedoriv Agency Андрій Федорів оголосив, що відтепер викладатиме лекції свого платного курсу «Тато бренду» у відкритий доступ на YouTube. Раніше вартість курсу складала 200 доларів.

«Я хочу, аби люди, які залишилися вдома на карантині, підприємці, маркетологи, студенти могли відволіктися від новин і отримати порцію маркетинг-знань і натхнення», — сказав він.

Додатки, відеоігри та Pornhub

На вимушені коронавірусні обмеження реагують і розробники додатків — передусім тих, які пропонують заняття йогою, медитацією чи спортом у домашніх умовах. Приміром, додаток Peloton, де містяться відеотренування, пропонує три місяці безкоштовного користування — аби не втратити форму під час самоізоляції. А розробник додатків для спортивних занять Down Dog зробив їх безкоштовними до 1 квітня.

Відтепер і деякі відеоігри, які потребують руху в просторі, також застерігають від надмірного перебування надворі. Так, гра Pokémon Go, де результат залежить від кількості пройдених кроків і місцяперебування, змінила налаштування, аби не наражати гравців на небезпеку зараження.

 

Допомогти змиритися зі складнощами коронавірусу зголосився й сервіс Pornhub. Для мешканців Італії він відкрив безкоштовний доступ до преміум-підписки — до завершення в країні карантину 3 квітня. До такого кроку, за словами представників Pornhub, вдалися, «щоб підтримати вас (італійців — ред.) протягом наступних тижнів удома». На інші країни, втім, така акція поки не поширюється.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ