Підтримати нас

Квартира за 350 тисяч доларів та преміум-авто: журналісти розшукали статки «таємної» дружини міністра Криклія

Автор статті
25 травня 2020 07:30
4,118
Поширити:

Обличчя змінюються — схеми лишаються: так само, як і попередники, нові «слуги народу» не прагнуть публічно світити усі свої статки. А разом із майном приховують і власних дружин, які зазвичай володіють елітними помешканнями та лакшері-авто і взагалі розкошують не за доходами. Як це: бути таємною дружиною міністра? Та які ще скелети у шафі ховає очільник Мінінфраструктури Криклій? Розслідувала Христина Кришиха.

Тетяна Декало — громадянська дружина Владислава Криклія. Проте у жодній з декларацій Владислава Артуровича у пункті «сім'я» про неї — анічичирк. Хоча пан міністр і подавав декларації вже 12 разів, тому версію про те, що він випадково забув вписати свою другу половинку, можна відкинути, йдеться в матеріалі СтопКор.

Зокрема, лише у 2019 році пан Криклій подавав декларацію три рази: перед звільненням з МВС, як кандидат на посаду міністра та як міністр. У жодній з них немає згадки про жінку, з якою він живе разом.

У декларації міністра - жодної згадки про дружину Фото: СтопКор

Однак на власній сторінці у фейсбуці Владислав вказує, що перебуває у шлюбі — щоправда, без позначки, з ким саме. Спільних світлин із дружиною або взагалі фото інших жінок тут немає. Усі пости — про успішно виконану роботу, як і в більшості членів Уряду.

У Тетяниному профілі світлин із цивільним чоловіком теж немає. Найчастіше жінка також пише про свою професійну діяльність. А Владислав усі ці пости лайкає. Тож щонайменше це свідчить про те, що пара точно знайома.

Понад те, саме Тетяна підтвердила свої тривалі стосунки з міністром: на запитання журналістів пані Декало відповіла, що проживає разом із Владиславом уже десять років. А от її чоловік чомусь вирішує говорити неправду.

«Немає у мене відносин понад 10 років. Я ж кажу, немає. І вся інформація буде в декларації вже цього року», — заявив міністр інфраструктури.

Згідно з декларацією Владислава Криклія за 2019 рік, він має дві квартири. Одна з яких — на 100 квадратів — не його. Він нею просто безоплатно користується. Це право йому надала громадянка України Шукюрова Валерія Артурівна, імовірно, рідна сестра Владислава.

Інша належить безпосередньо міністру та має цілих чотири кімнати. Схожі квартири продають ще досі, їхня середня вартість становить 250 тисяч доларів. Але у цьому будинку міністра жодного разу не бачили.

У цьому будинку Криклій має чотирикімнатну квартиру, але не живе Фото: СтопКор

Швидше за все, Владислав насправді тут не проживає. Бо, зі слів охоронця Анатолія, тут мешкає не більше десятка родин.

У державному реєстрі прав на нерухоме майно журналісти «СтопКору» знайшли також квартири, які належать Декало Тетяні Володимирівні. Дві з них — у столиці. Одна — на вулиці Дмитрівська, придбана ще у 2010 році. І тут, як стверджують сусіди, жінка не проживає.

Інша квартира Тетяни розташована також у Шевченківському районі, на вулиці Гоголівській. Її купили у 2019 році. Однак і за цією адресою нам не підтверджують, що родина міністра дійсно проживає в цьому помешканні.

З власних джерел редакції «СтопКору» вдалося дізнатися графік міністра Владислава Криклія. У планах посадовця — робоча поїздка до Одеської області. Виїзд з дому — о 6:30 ранку.

Команди медійників чекали за усіма відомими нам адресами. У своїй декларації Владислав вказав, що володіє лише одним авто — Smart Fortwo Coupe 2017 року випуску. За час спостереження журналісти зафіксували десятки автівок. Проте цієї не бачили.

Натомість, о 6:40 з нижнього паркінгу квартири громадянської дружини Криклія виїздить позашляховик TOYOTA HIGHLANDER 2017 року. Саме ця автівка возить міністра Одесою.

Саме цей позашляховик возив міністра Одесою Фото: СтопКор

Під виглядом поштового кур'єра репортери доставили відправлення за адресою дружини міністра, але на ім'я самого міністра. І тут посилку прийняли, підтвердивши, що пан Владислав дійсно мешкає у 20 квартирі.

І ще один доказ. «СтопКору» стало відомо, що Владислав і Тетяна разом часто подорожують. Наприклад, 2017 рік подружжя зустріло разом в Аммані: вилетіли 31 грудня 2016 року з аеропорту Жуляни до Амману, провели там тиждень, відсвяткували Різдво та 7 січня повернулися до України.

Новорічні свята подружжя разом провело в Аммані Ілюстрація: СтопКор

Тобто ми сміливо можемо стверджувати: міністр інфраструктури Владислав Криклій веде спільне господарство з Тетяною Декало. І, можливо, вже цілих 10 років, як і розповіла жінка. Бо вона, на відміну від посадовця, все-таки ще не звикла «правильно» відповідати журналістам і могла бовкнути зайвого.

До самої Тетяни жодних претензій немає. Жінка дійсно може не знати про те, що її цивільний чоловік, який працює в міністерстві, зобов'язаний вказати її у своїй декларації. Адже Тетяна до державної служби жодного відношення не має — працює простим психологом. А от сам голова інфраструктурного відомства точно має знати, що він порушує закон. Тому й відповідає так, як йому вигідно.

Однак для того, аби наші глядачі почули цю коротку відповідь, знімальній групі «СтопКору» довелося влаштувати гонитву за міністром. Пан Владислав тікав від медійників і порушував правила дорожнього руху: спочатку його кортеж перевищив швидкість, потім без зупинки пролетів на знак СТОП… І все для того, аби не відповідати на незручні запитання.

 

 

Кар’єрне та фінансове зростання пана Владислава можна відстежити за «залізними конями» його цивільної дружини. У 2011 році, коли відносини у пари лише починалися, а про Владислава ще ніхто не знав, і ми не знаємо, де він тоді працював — Тетяна їздить на «Форд Фієста».

У 2013 році інформація про кар'єру Владислава Артуровича вже відома. Він очолює ТОВ «Кінотеатр». У жінки — «FORD KUGA». У листопаді 2015 року Владислав Криклій очолив Головний сервісний центр МВС. І менш як за рік у Тетяни з'являється «Вольво» преміум-класу. І вже у 2017 році Тетяна реєструє елітний «Mercedes» GLС 43.

Автівки пані Тетяни змніювались із кар'єрним зростанням чоловіка Ілюстрація: СтопКор

При цьому офіційні заробітки дружини міністра неспівставні з тим майном, яке є у її власності. Якщо один прийом клієнта у психолога коштує в середньому приблизно 1000 гривень, а на день пані Тетяна може прийняти декілька клієнтів, то її місячний заробіток у кращому випадку може сягнути 2 тисяч доларів.

Натомість апартаменти, в яких подружжя проживає разом, коштують приблизно 355 тисяч доларів. Тобто на таку квартиру Тетяна змогла б заробити за 15 років. Але це тільки за умови, якщо жінка не витрачала б зі своїх заробітків жодної гривні, що, погодьтеся, навряд чи можливо.

Окрім помешкання, пані Тетяна також має власний кабінет для консультацій, який вона або орендує, або купила. Як зізнається сама жінка, вона зареєстрована як ФОП, тож має платити податки за свою діяльність.

Крім того, журналістам стало відомо, що в жінки ще є донька. Тому економити та збирати гроші на квартиру при таких розкладах точно не вийшло б. Можна припустити, що це саме Владислав Артурович купив коханій жінці цю квартиру. Проте за які гроші? Адже сам нинішній міністр з 2014 року працює на державних посадах. І офіційні зарплати на цих позиціях — невисокі.

Статки дружини міністра неспівставні з її доходами Ілюстрація: СтопКор

Як повідомила керівник юридичного відділу ГО «Стоп корупції» Роксолана Арійончик, за виявленими фактами декларування паном Криклієм недостовірної інформації журналісти та правозахисники вже спрямували відповідні звернення до НАЗК, Національного Антикорупційного Бюро та до Національної поліції України.

Яке саме покарання «світить» міністру за приховування дружини і статків? За словами юристів, щонайменше, посадовця мають оштрафувати.

«Це порушення порядку декларування. Щонайменше, це штрафи за Кодексом про адміністративні правопорушення. І в максимальному випадку може бути кримінальна відповідальність за приховування інформації чи необґрунтоване заволодіння активами», — коментує адвокат Олег Простибоженко.

Не варто забувати і про те, що саме нова команда Зеленського ініціювала зміни до законодавства, яким передбачено конфіскацію незаконно набутого майна на підставі цивільної, а не кримінальної статті.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ