Підтримати нас

Гроші відпочивають на Кіпрі

Автор статті
20 серпня 2018 05:28
588
Поширити:

Більшість українських політиків володіє компаніями в офшорних зонах. Огляд декларацій. 

Днями Рік Гейтс, головний свідок у справі Пола Манафорта, екс-керівник передвиборчого штабу Трампа, заявив, що українські політики оплачували послуги цього політтехнолога через офшорні компанії, котрі їм належать, пише газета "Експрес".  

Зокрема, це робив колишній народний депутат і головний спонсор Партії регіонів Ринат Ахметов. Він оплачував послуги Манафорта, використовуючи компанію на Кіпрі. З кіпрських офшорів платив й екс-глава Адміністрації Віктора Януковича Сергій Львочкін та колишні регіонали Борис Колесніков і Андрій Клюєв.  

А хто ще з українских політиків має компанії в офшорних зонах? Аналізуємо Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.  

Лідерами за кількістю таких фірм є екс-регіонали, а сьогодні депутати з "Опозиційного блоку" та їхні сателіти. Для прикладу, поплічник Віктора Януковича, Сергій Льовочкін, має 5 фірм, зареєстрованих в офшорних зонах: 2 — на Кіпрі, а 3 — на Сейшельських островах. Його сестра Юлія — власниця 22 компаній, зареєстрованих на Кіпрі, 9 — на Сейшелах, 1 — в Люксембурзі та 7 — на Британських Віргінських островах.  

Компанії на Кіпрі має і однодумець Льовочкіних з "Опозиційного блоку" Вадим Новинський. У нього тут — 25 фірм. Ще 7 — на Британських Віргінських островах та 2 — у Ліхтенштейні. 

Колишній регіонал, а сьогодні представник депутатської групи "Партія "Відродження" Віталій Хомутиннік, зареєстрвав 4 компанії на Британських Віргінських островах, 2 — на Кайманових островах, 5 — на Кіпрі, 1 — в Ліхтенштейні. Його колега по групі Олександр  Фельдман має 6 фірм на Кіпрі, 3 — на Британських Віргінських островах та 1 — в Гонконгу.  

Власник "Епіцентру" Олександр Герега на Кіпрі та Британських Віргінських островах зареєстрував 12 і 4 фірми відповідно. У нардепа Степана Івахіва — 6 зареєстрованих компаній на Британських Віргінських островах, 5 — на Кіпрі та 1 — у Сінгапурі. Бізнес-партнер олігарха Дмитра Фірташа, нардеп Іван Фурсін, має 12 фірм на Кіпрі, 4 — на Сейшельських островах та 2 — на Британських Віргінських островах.  

Депутат з БПП Максим Єфімов у декларації вказав, що володіє 18 компаніями на Кіпрі та 5 — на Британських Віргінських островах.  

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков є бенефіціаром 2 компаній, зареєстрованих в Ларнаці на Кіпрі. Навіть Президент України Петро Порошенко є власником 2 фірм, що теж зареєстровані на Кіпрі, та 1 — на Британських Віргінських островах.  

"Компанії в офшорних зонах відкривають для того, щоб уникнути сплати податків, — каже керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін. — Згідно з найскромнішими підрахунками, за роки незалежності України в офшори виведено близько 150 мільярдів доларів. Через використання таких зон наша держава втрачає 200 — 300 мільярдів гривень щороку. Найпопулярнішою офшорною зоною серед українців залишається Кіпр, далі йдуть Британські Віргінські острови, на третьому місці — Сейшельські острови".  

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ