Підтримати нас

Громадський бюджет Херсона: початок не за горами

Автор статті
09 квітня 2021 15:43
1,355
Поширити:

Уже третій рік у Херсоні працює Громадський бюджет. Це своєрідний конкурс на найцікавіші ідеї з благоустрою міста, покращення інфраструктури, проведення публічних заходів та інших ініціатив, спрямованих на розвиток міста та поліпшення життя у ньому.

Реалізація проєктів фінансується з міського бюджету, а які саме проєкти переможуть - обирають самі мешканці міста відкритим голосуванням. 

Що цього року

На реалізацію проєктів, які переможуть у 2021 році, передбачено 10 мільйонів гривень. 

На сьогодні вже обрали новий склад Координаційного комітету з питань громадського бюджету м. Херсона, який 8 квітня провів перше засідання. Головою Комітету обрали депутатку міської ради - Ольгу Володимирівну Співакіну.

Цьогорічна кампанія з подання проєктів розпочнеться, як і торік, - 15 червня. Усі проєкти подаватимуться виключно через електронну платформу “Громадський Проект Херсон”. А ось проголосувати можна буде як в електронному вигляді, так і у паперовій формі. 

На якій стадії реалізація проєктів-переможців минулих років

Торік перемогли 18 проєктів, які будуть втіленні у життя протягом 2021 року, кошти на їх реалізацію вже виділені з бюджету міста. На наступному засіданні Координаційного комітету виконавчі органи мають надати звіти - чи початі роботи з їх реалізації.

А завдяки Громадському бюджету-2019, у 2020 році у Херсоні з'явився не один дитячий майданчик, діти, які грають в оркестрі народної творчості Херсонського Палацу дитячої та юнацької творчості, отримали нові музичні інструменти, а для дитячої поліклініки придбали ендоскопічне обладнання, що уможливлює точну діагностику патологій та ЛОР-захворювань у дітей. 

Але, на жаль, декілька проєктів досі не реалізовані повною мірою.

Проєкти № 55 “Футбольне поле та комплексний спортивний майданчик” та №41 “Відкритий майданчик у школі - антонівський артпростір” були подані на виконання в Управління освіти, але вони передбачають будівництво, що не входить у його компетенцію, тому лише у жовтні їх передали Управлінню капітального будівництва. За проєктами № 50 “All sports for all people (Спорт для всіх людей)”, №35 “Дитячий майданчик - місце щасливого дитинства”, №58 “Мрія кожного” роботи виконані, але їх не прийнято в експлуатацію, оскільки проєкти не було профінансовано і підрядники не отримали оплату. Усі ці проєкти є у переліку на фінансування у 2021 році, тому, сподіваємося, незабаром все з ними буде гаразд.

І останній проєкт №48 “Відновлюємо історичне минуле-будуємо сьогодення та майбутнє Херсона” передбачає здійснення капітального ремонту фасаду будівлі Херсонського палацу дитячої та юнацької творчості, що є пам'яткою архітектури.

“На бюджетній комісії фінансування не підтримали, бо за проєктом мають відреставрувати частину зовнішньої будівлі, що є порушенням норм поводження з пам'яткою архітектури. Тому Голова бюджетної комісії запропонував подати проєкт на співфінансування. Ми будемо зустрічатися з авторкою проєкту, запропонуємо такий вихід з ситуації і будемо вирішувати питання. Також треба вносити зміни у Положення про громадський бюджет, щоб уникнути таких випадків у майбутньому” - повідомила новообрана голова Координаційного комітету Ольга Співакіна. 

Сподіваємося, усі проєкти-переможці минулих років будуть реалізовані впродовж цього року, а херсонці подадуть багато нових цікавих проєктів, які змінять місто на краще.

На фото: Вручення сертифікатів авторам проєктів-переможців 2020 року.  Фото Юлії Лук’яненко

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ