Підтримати нас

Чи є закони, що регулюють права жінок під час пологів?

Автор статті
17 грудня 2021 14:39
2,292
Поширити:

Щороку сотні тисяч українок та українців готуються стати батьками. Але іноді отримання медичних послуг, пов’язаних із вагітністю та пологами, можуть супроводжуватися “гірким досвідом”.

Неналежна медицина під час народження малюка, випадки акушерського насильства, заборона партнерських пологів —дедалі частіше цими проблемами занепокоєні майбутні матері та батьки, які планують та очікують дітей у родині.

Чи ефективно захищені матері від неналежного поводження з боку медичних працівників і працівниць та чи не зазнали дискримінації окремі групи батьків під час народження дітей?

Про це говорили 14 грудня команда Мандрівного Docudays UA разом з запрошеними гостями у Херсонській обласній бібліотеці ім. О.Гончара після перегляду документального фільму “Невидимі” словацької режисерки Майї Мартіняк.

Фото Антона Балана, обласна бібліотека ім. Олеся Гончара

Кінострічка переповідає про те, що таке пологова травма і як її проживають жінки в різних країнах. Хтось наважується судитися, хтось роками складає себе, немов пазл, а хтось навіть наважується на ще одні пологи.

Мелоді, Стелла і Люсія — жінки з трьох різних країн. Кожна має власні погляди на життя і кожна вже народжувала. Фільм «Невидимі» розповідає їхні історії, які розкривають неоднозначну й заперечувану суспільством тему пологової травми. Показуючи справжні пологи, стрічка відкриває істинне обличчя травми та оприявнює невидиму для суспільства реальність і жінок, змушених мовчати через тиск оточення або медичного персоналу. Фільм відкриває простір для діалогу в суспільстві й доводить необхідність змін не лише у Словаччині чи Чехії, а й по всьому світі.

Та повернемося до українського досвіду.У 2019 році громадська організація  «Природні Права Україна» запитала в жінок, які з їхніх прав найчастіше порушуються під час вагітності та пологів. Як наслідок, жінки вказали на недостатню поінформованість, корупцію, недотримання приватності, психологічний та фізичний тиск з боку медиків - нешанобливе поводження, застосування медикаментів та небезпечних способів пологів без згоди породіллі: амніотомії (розтин плідного міхура), епізіотомії (промежини), прийому Кристеллера (тиск на живіт для прискорення народження дитини) та обмеження партнерських пологів.

Фото Антона Балана, обласна бібліотека ім. Олеся Гончара

Наприклад, 2020 року, під час пандемії ковіду, місцеві органи влади взагалі заборонили партнерські пологи у більшості пологових будинків України! Бо прирівняли доул, що допомагають при народженні дитини до звичайних відвідувачів. Породіллі залишились без підтримки, а медичним персоналом ця підтримка не надавалася, бо це не передбачено їхніми  функціями, вони цьому не навчені та на це немає робочого часу. 

Заходи громадських організацій, запити та скарги, активні протести жінок у деяких регіонах призвели до повернення партнерських пологів, але в цілому ситуація покращилася лише зі зниженням рівня епіднебезпеки.

Втім, у нашому законодавстві досі відсутнє чітке формулювання прав жінки в пологах та відповідальність за їх порушення. І немає жодної відповідальності щодо лікарів та акушерок, які порушують ці права.

До речі, крім прав матері, порушують ще й права дитини під час пологів. Бо, наприклад, використання забороненого прийому Кристеллера шкодить як жіночому, так і дитячому здоров’ю, а розділення матері й дитини без підстав порушує їх зв’язок та формування мікрофлори дитини.

Та іноді персонал не усвідомлює шкоди, яку завдає жінці та дитині своєю поведінкою, тому що не проходить навчання щодо інших форматів надання допомоги в пологах та не має позитивного прикладу. 

Водночас медики перевантажуються та професійно вигорають, що може заважати толерантно комунікувати з породіллями.

Звичайно, це ніяк не виправдовує їх дії, проте показує системність проблеми.

Ганна, одна з переглядачок фільму поділилася своєю історією:

“Мабуть саме через докори “ ти ж жінка - терпи” медики дозволяють собі зневажливе ставлення та недоречні коментарі. Досі пам’ятаю фамільярність та патріархальність лікарів, а я тоді була зовсім недосвідчена, нічого не розуміла та не знала. І це вони мені розповідали, що в мене болить, а що не болить, навіть не запитуючи  мене, а те, що я відчувала - не мало для них ніякого значення. Ми повинні знати свої права, самостійно обирати лікаря та спілкуватися з ним. Бо пропускати нас через таку м’ясорубку, після якої не кожна може оговтатися та доглядати дитину, залишатися активною, ніби нічого не сталося - жахливий парадокс.”

На жаль, не всі майбутні матері та батьки знають, як захистити свої права й куди звертатися в разі їх порушень. Тож як змінити ситуацію?

По-перше, дізнатися свої права та ознайомитися з організаціями, які можуть вас захистити за необхідності*

По-друге, скласти план пологів, обравши лікаря та поспілкувавшись із ним.

По-третє, говорити - говорити - та ще раз говорити про це!

Довідково.

*Отже, пропонуємо ознайомитись з пакетом НСЗУ «Медична допомога при пологах» — це ті послуги, які ви можете отримати безоплатно в пологовому будинку. 

Базові права пацієнтів можна знайти у Законі «Основи законодавства України про охорону здоров’я»

Протокол МОЗ №624 «Нормальні пологи» містить опис дій медичного персоналу та породіллі в процесі пологів. Цей протокол, хоча й нечинний, зате виконується на практиці. 

Партнерські пологи регламентовані наказом МОЗ №234 від 10.05.2007 «Про організацію профілактики внутрішньолікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах», а прийом Кристеллера (тиск на живіт для прискорення народження дитини) наказом МОЗ №205 від 2014 року заборонений.

А ось список контактів основних організацій, що надають різні форми допомоги та підтримки:

ГО “Природні Права Україна” надає інформаційну підтримку щодо прав жінок під час вагітності та пологів та підтримку жінок, що зіткнулись з акушерським насильством.

Благодійний фонд «280 днів» протидіє ускладненням вагітності в Україні та надає психологічну допомогу жінкам під час вагітності.

ГО “Ранні Пташки” інформує про попередження передчасних пологів, психологічна та інформаційна підтримка родин, що зіткнулись з передчасними пологами, підтримка при перинатальних втратах.

У буклеті Всеукраїнської кампанії ГО «Докудейз»  - «Разом – за безпечні пологи» можна знайти усю необхідну інформацію.

Підписуйтеся на сторінку “Мандрівний Docudays UA / Херсон та область”, щоб не пропустити наступні покази фільмів та обговорення.

Матеріал підготовлено у межах Медіашколи “Вгору”, що проводять Благодійна організація “Фонд милосердя та здоров’я” в партнерстві з Медіаплатформою “Вгору” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ