Підтримати нас

Червона зона: як у Херсоні працює пасажирський транспорт

Автор статті
26 жовтня 2021 14:01
2,488
Поширити:

У Херсоні, що втрапив у червону зону, змінилися правила пасажирських перевезень. Міський громадський транспорт працює, проте посилилися карантинні заходи.

За карантинними обмеженнями, водії повинні мати COVID-сертифікат або негативний ПЛР-тест, який чинний до 72 годин. Пасажири можуть користуватися транспортом без довідок про вакцинацію, але виключно в масках  та за кількістю сидячих місць. 

Зранку  у місті  на зупинках  видовжуються черги,  люди запізнюються на роботу, а учні/курсанти/студенти - до закладів освіти. Ситуація не краща й увечері.

Для студентки Анастасії найкращий спосіб пересування - маршрутка або тролейбус:

Транспорт на маршруті, яким добираюся вранці до університету, рухається з інтервалом у 40 хвилин.  Загалом усі їдуть сидячи. Інколи помічаю, що є “зайві” пасажири, але водії до них претензій не мають. Проте громадського транспорту завжди не вистачало, а зараз його брак відчувається ще більше.

Якщо в  маршрутках намагаються дотримуватися карантинних запобігань, то у тролейбусах - не завжди.  Їх кількість, можливо, і не зменшилася, але пасажири "виборюють своє місце", порушуючи всі норми  епіднебезпеки. Очевидцем такої історії став пенсіонер Петро:

Сідав у тролейбус, кондукторка вимагала, щоб зайшло тільки 5 людей. Я був п'ятим. Проте жінка, яка йшла за мною, здійняла ґвалт та почала штовханину. У підсумку між нею та кондукторкою почалася бійка, у якій та жінка перемогла і стала шостою пасажиркою - все одно зайшла і поїхала. 

А ввечері ситуація ще гірша. Якщо вранці є надія дістатися кудись автобусами, то  у вечірній час їх можна взагалі не дочекатися. 

Христина, працівниця банку, вирушає додому лише після шостої:

Якщо ще затримуюся - хоч плач. Доводиться чи не годину чекати. А о 19:00 маршрутки взагалі перестають ходити і доїхати кудись громадським транспортом майже неймовірно. Немає гарантії того, що автобус з’явиться і забере людей.

Містяни вважають, що більшість маршруток просто не виходять на рейси, оскільки приватним перевізникам не вигідно їздити з напівпорожніми салонами, а за переповнені автобуси платити штрафи (17 тисяч гривень). 

Радник мера Херсона Юрій Стельмашенко зазначив у своєму Facebook, що в умовах червоної зони маршрутки працюють у збиток не тільки через  пандемію, а й на тлі зростання ціни на газ, яким заправляється левова частка автобусів:

Питання з транспортом у цей період складне, і простої відповіді на нього немає, проте ми робимо все можливе, щоб врегулювати ситуацію.

А за інформацією очільниці Управління транспортної, дорожньої інфраструктури та зв’язку Херсонської міської ради Марини Віркун, у понеділок, 25 жовтня, на  лінію виїхало 244 транспортних засобів для перевезення пасажирів:

Минулого понеділка було 223. Сьогодні виїхало трохи більше. Причиною такої кількості, крім невигідного перевезення, також є лікарняні водіїв, - повідомила очільниця управління.

До відома, у “звичайні дні”, тобто до початку жорсткого карантину, на маршрути Херсона щоденно виходило 400-450 транспортних засобів.

Також у місті наразі працює 12 протиковідних патрулів. Правоохоронці разом з Управлінням транспортної, дорожньої інфраструктури та зв’язку перевіряють у міському транспорті дотримання перевізниками та пасажирами протиепідемічних правил червоної зони. 

 Поки чиновники та правоохоронці ділять повноваження й відповідальність, пересічним херсонцям доводиться  годинами чекати транспорту,  або з бійкою домагатися права доїхати до місця призначення та наражатися на небезпеку, або - ходити з валізами пішки. Фото Дарини Борзової

Але статистику порушень перевізників та пасажирів саме у Херсоні  дізнатися не вдалося. Як пояснила директорка департаменту у справах ЗМІ та зв'язків з громадськістю Херсонської міської ради Гаяне Оганесян, представники органів місцевого самоврядування нікого не карають, у них на це немає повноважень. А рейди  проводять лише задля профілактики розповсюдження вірусу. Тобто роз’яснюють   карантинні норми, та мотивують їх дотримуватися.

Повноваженням виписувати протоколи про порушення карантинних норм наділено поліцію. За офіційною інформацією Головного управління Нацполіції області,  з початку встановлення "червоної зони"  на 22 жовтня поліцейські склали на Херсонщині 617 адміністративних матеріалів за ігнорування карантинних вимог. З них 82 протоколи  оформили за ч.1 ст.44-3 КУпАП, за що передбачено мінімальний штраф у сумі 17 тисяч гривень. Також за категоричну відмову одягати захисні маски в громадських спорудах, будівлях та транспорті, поліцейські винесли громадянам 535 постанов про накладення штрафу в розмірі від 170 до 255 гривень.

На запитання, скільки саме протоколів складено на херсонських перевізників та пасажирів, заступник начальника відділу комунікації ГУНП в Херсонській області Віталій Байдаров пояснив: до обласного управління надходить загальна інформація з усієї області про порушення фізичних та юридичних осіб без “прив'язки”  до транспорту. І що за дотриманням карантинних правил у Херсоні стежить патрульна поліція, тому за даними стосовно перевізників краще звернутися до виконавців.

Але пресслужба патрульної поліції у відповідь на запитання авторки статті про те, скільки  склали протоколів на водіїв та пасажирів херсонського громадського транспорту, перенаправила журналістку Медіаплатформи Вгору... до відділу комунікації Головного управління нацполіції Херсонської області. Мовляв, патрульна поліція цим не займається.

Головне фото: Херсонці нехтуючи своїм здоров’ям і оточуючих, перевищують потрібну кількість пасажирів. Салони деяких тролейбусів заповнені понад усякі обмеження. Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ