Підтримати нас

“Аграрне лобі”. Чому на Херсонщині продовжують гинути рідкісні птахи?

Автор статті
02 квітня 2021 14:00
1,007
Поширити:

Звістки про масову загибель птахів на Херсонщині, у тому числі червонокнижних, з незавидною регулярністю облітають всю Україну.

Передбачається, що проблема в фермерських господарствах, які застосовують пестициди і спеціальні отруйні речовини для гризунів, які останнім часом особливо розплодилися і постійно знищують посіви.

Проте, за словами ВІктора Гавриленка, директора біосферного заповідника "Асканія-Нова", де найчастіше фіксуються випадки загибелі птахів, фахівці Держпродспоживслужби постійно працюють на території самого заповідника, відбираючи проби корму в зоопарку, проби води в тому ж зоопарку і в Чапельському Поді. Директор стверджує, що корінь проблеми перебуває за межами "Асканії-Нова".

Буферна зона, яка відокремлює заповідник від інших територій, становить 1-1,5 кілометра, далі йдуть антропогенні ландшафти. Водночас добова взаємодія птахів, що зупиняються в заповіднику в період міграції, - 40-45 кілометрів. Тому вузька буферна зона не оберігає птахів від поїдання отруєного зерна на фермерських господарствах.

Віктор Гавриленко передбачає, що питання заважає вирішити "аграрне лобі", адже в Держпродспоживслужбі неодноразово запевняли, що аграрії все роблять за законом. Крім того, каже Гавриленко, в Україні діє "криве" законодавство у сфері регулювання застосування пестицидів.

Мораторій на застосування хімікатів діє в Херсонській області з 18 березня і триватиме три тижні - на час, поки триває міграційний період перелітних птахів. Проте, зовсім нещодавно, у кінці березня, на території заповідника знову були виявлені мертві птахи - зокрема, 161 сірий журавель. Виходить, або строк дії хімікатів настільки тривалий, або фермери просто саботують рішення обласної комісії з надзвичайних ситуацій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ