Підтримати нас

7 ліків, які змінили світову медицину і світ

Автор статті
19 липня 2019 12:40
756
Поширити:

Медицина не стоїть на місці і стрімко розвивається. Якщо зараз вчені в основному вдосконалюють існуючі ліки, то кілька десятиліть тому вони тільки з’явилися. Які медикаменти стали справжнім проривом в історії медицини читайте у матеріалі.

Панкреїн Паулеску

Відкриття інсуліну є одним з найбільших в медицині. До його появи люди, які страждають від діабету, в основному вмирали. Відкриття гормону приписують канадським вченим Фредеріку Бантінгу і Чарльзу Бесту, але насправді речовину під назвою “панкреїн”, яка була інсуліном, виділив в 1916 році Ніколас Паулеску. Свої висновки він зміг опублікувати тільки в 1921 році, проте доповідь канадців виявилася більш помітною.

Аспірин

Випуск аспірину відбувся в 1899 році компанією «Farbenfabriken Friedrich Bayer & Co». (пізніше «Bayer AG»). Це болезаспокійливий препарат, який в підсумку став одним з найвідоміших і використовуваних в світі. У компанії запевняють, що відкриття здійснив хімік Фелікс Гофман. Але колишній хімік компанії Артур Ейхенгрюн через кілька років заявив, що це він винайшов процес синтезу ацетилсаліцилової кислоти, а Гофман лише синтезував його в лабораторії, взявши в основу його відкриття.

Хлорпромазин

Транквілізатор хлорпримазин, відомий також як торазин і аміназин, геть змінив сферу психіатрії. Його відкрили в 50-х роках минулого століття. Відкриття цих ліків лягло в основу для більш пізнього покоління препаратів, використовуваних для лікування тривоги і депресії.

Препарат від раку

У 20-х роках минулого століття були розроблені азотисті іприти в якості бойових газів. А через два десятки років вчені з’ясували, що одне з цих сполук під назвою мехлоретамін відмінно підходить для лікування раку. У 1949 році ця речовина стала першими ліками, схваленими Управлінням США з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів (FDA) для лікування онкологічних захворювань.

AZT

Хвиля СНІДу та ВІЛ готова була знищити весь світ. Якби не AZT або азидотимідин, який покликаний для лікування цих страшних недуг. Встановлено, що він може позбавити від захворювань і навіть продовжити життя пацієнтам. На початку 21 століття кількість смертей від СНІДу істотно скоротилася, в чому заслуга, звичайно, нових ліків.

Гормональна контрацепція

Це був справжній прорив в історії медицини. Клінічні випробування почалися в 1920х роках. Роботу розпочав австрійський вчений Людвіг Хаберландт, який опублікував статтю про можливість використання ефективного засобу контрацепції у тварин. Після самогубства вченого випробування припинили, в тому числі на це вплинули дії активістки Маргарет Сангер. Тільки в 1960 році була винайдена і випущена перша протизаплідна таблетка, яку почали використовувати в США.

Пеніцилін

Куди без цих ліків! У 1928 році бактеріолог з Шотландії Олександр Флемінг стерилізував чашки Петрі і виявив, що в одній із них, з бактеріями стафілокока виросла колонія цвілевих грибів. Колонії бактерій навколо них стали прозорими через руйнування клітин. Токсином, що вбив шкідливі мікроорганізми, став пеніцилін. Його ізолювали, очистили і створили один з найпотужніших антибіотиків у світі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ