Підтримати нас

Що написали американські медіа про плацдарм ЗСУ в Кринках на Херсонщині

20 липня 2024 09:50
19,425
Поширити:
Фото: Генштаб ЗСУ

Матеріали про відхід ЗСУ з лівого берега Херсонщини, зокрема із села Кринки, написали американські видання Bloomberg та The New York Times.

Про це пише видання “Бабель”.

Американське видання Bloomberg зазначає, що таким чином Україна зменшує для себе можливості наступу в напрямку Криму. Проте відступ є досить логічним, якщо взяти до уваги ситуацію на Харківщині та затримки з поставками західної зброї. До того ж ЗСУ утримували плацдарм у Кринках досить довго й у складних умовах, а російська сторона повідомляла про захоплення села ще в лютому 2024 року.

Видання The New York Times з посиланням на українських військових та іноземних експертів стверджує, що з якогось моменту складна і витратна операція стала “марною”. На думку видання, минулої осені операція у Кринках була досить логічним рішенням, таким чином вони мали скувати в регіоні значну кількість російських сил, як максимум – стати майданчиком для подальшого просування ЗСУ на південь.

Проте за кілька місяців стало очевидно, що повноцінно закріпитись на лівому березі та створити умови для подальшого перекидання військ у Кринках не вдасться.

У коментарі виданню українські військові називали операцію “брутальною”, адже човни, на яких бійці перетинали річку, ставали легкою мішенню для російських мінометників і дронів.

“З військового погляду, знайти обґрунтування для цієї операції складно, – каже військовий аналітик Еміль Кастехельмі з фінської організації Black Bird Group.  – Якими б не були початкові цілі цієї операції, їх, найімовірніше, досягти не вдалось”.

На його думку, з якогось моменту присутність українських військ у Кринках стала “політично вмотивованою”  українське керівництво хотіло показати, що ЗСУ відступають не всюди, а на деяких ділянках фронту навіть б’ють у відповідь.

За словами українського аналітика Олександра Коваленка, операція зіграла важливу військову роль. Завдяки операції на лівому березі Дніпра вдалось утримати значну кількість російських солдатів, які б інакше пішли в атаку на інших ділянках фронту.

“Уявіть, що цей ресурс у 30-40 тисяч солдатів зʼявився б на Бєлгородщині, підживлюючи північне угруповання військ, – сказав він виданню.  Чи могли б росіяни в такому випадку повністю захопити Вовчанськ і Липці? Так, могли б”.

Зараз ситуація в українській армії змінилася, вона має більше ресурсу, ніж навіть місяць тому. Тому причин утримувати плацдарм на лівобережжі Херсонщини поменшало, пише видання.

  • 18 липня 2024 року частина окупованої території біля села Кринки на лівобережжі Херсонщини збільшилася.
  • 16 липня Суспільне повідомило, що за словами військових, ЗСУ покинули Кринки ще кілька тижнів тому. У матеріалі, опублікованому Liga.net, йшлося, що окрім Кринків ЗСУ вийшли й з Урожайного на Донеччині.
  • 28 червня в ISW повідомляли, що російські джерела скаржаться на нестачу катерів на Херсонському напрямку для підтримки своїх операцій в дельті Дніпра.
  • В ефірі “Вгору” колишній речник Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук зазначив, що російські військові не намагаються повернути під свій контроль острови у дельті Дніпра. Наразі у них немає на це часу та ресурсів.
  • У звіті Інституту вивчення війни (ISW) аналітики писали, що окупаційні війська часто не можуть евакуювати своїх військових з островів у дельті Дніпра на Херсонському напрямку. Це пов'язано з постійними проблеми з човнами в армії РФ. Також унаслідок активного застосування українськими військовими безпілотників у цьому районі.
  • 28 квітня підрозділам ЗСУ вдалося встановити контроль над островом Нестрига на Дніпрі. Ексначальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук повідомив, що встановлений контроль підрозділам ЗСУ над островом Нестрига, що розташований у дельті Дніпра на території Білозерського району Херсонської області, покращить контрдиверсійні заходи.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів