Підтримати нас

Представники Національного парку “Кам'янська Січ” подали до суду на Російську Федерацію

Автор статті
28 квітня 2024 11:59
219
Поширити:
Територія Національного парку “Кам'янська Січ”. Усі фото зі сторінки Івана Мойсієнко

Представники Національного парку “Кам'янська Січ”, що розташований на території Бериславського району Херсонської області, подали до суду щодо відшкодування збитків, які завдані Російською Федерацією.

Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” розповів доктор біологічних наук, професор, член правління Української природоохоронної групи, заслужений діяч науки й техніки України Іван Мойсієнко.

Він зазначив, що в Києві проходило судове засідання. У цьому парку допомагає благодійна організація «Екологія – право – людина».

Також Мойсієнко додав, що попри те, що територія “Кам'янської січі” була замінована, попри обстріли співробітникам вдалося зібрати факти порушення проти природи. Зокрема, зафіксували, що російські військові знищили близько однієї тисячі дерев.

Окрім цього, за його словами, науковці на території Національного парку фіксують численні пожежі, російські фортифікаційні споруди, забруднення паливно-мастильними матеріалами, пошкодження рослинного і ґрунтового покриву через проїзд важкої техніки.

“Також забруднення сміттям особливо в тих місцях, де у них (ред. військових РФ) були польові табори. Це просто більше схоже на смітник, ніж на військовий польовий табір. Тому порушень дуже багато”, – зазначив Іван Мойсієнко.

  • У березні 2022 року військові РФ захопили територію Національного парку “Кам'янська Січ”. Через територію Кам'янської січі лінія фронту проходила двічі. У жовтні-листопаді, при звільненні, вона зупинилася саме тут більше ніж на місяць, місяць точилися бої.
  • За словами доктора біологічних наук, професора Івана Мойсієнка, експедиція зафіксувала дуже багато порушень саме через те, що на території парку пролягала лінія оборони окупаційних військ.
  • 1 лютого армія РФ скинула авіабомби на Національний природний парк “Кам'янська Січ”. Усього було три потужних вибухи, один із них стався на території господарчого передмістя Січі, де розташовані досі недосліджені об'єкти першої половини 18 століття.
  • Екологиня Катерина Полянська розповіла, що науковці досліджували вирви, які утворилися внаслідок влучання ракет “С-300”, реактивних систем залпового вогню “Град” та артилерії на території Національного природного парку “Кам'янська Січ”. Лабораторні аналізи показали перевищення цинку, міді, свинцю, нікелю.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ