Підтримати нас

Після підриву Каховської ГЕС у Чорному морі відновлюється популяція риби

23 серпня 2024 08:50
418
Поширити:
Скриншот з відео Владислава Балінського

У Чорному морі поблизу Одеси помітно зросла та відновилась популяція риби, ймовірно на це вплинув підрив дамби Каховської ГЕС.

Про це повідомив керівник громадської організації "Зелений лист", еколог Владислав Балінський.

"Такої великої кількості кефалі не бачив тут за всю історію своїх спостережень, з початку 2000-х. Кефаль у Чорному морі – це щонайменше шість видів риби. Лобан – найбільша з них", - розповів еколог.

За його словами, в Одеській затоці бички також швидко відновлюють свої популяції після екоциду внаслідок підриву Каховської греблі.

Проте він повідомляє, що у воді в деяких організмах виявлено дуже високі концентрації іонів важких металів, пестицидів та інших токсичних речовин.

"Це вказує на довготривалі наслідки Каховської диверсії. Також цілорічний викид усього об'єму стічних вод останнім часом дуже ускладнює екологічну ситуацію вразливої Одеської затоки. Тому я б радив поки що утриматися від вживання у їжу щонайменше місцевих мідій та рапанів", - каже Владислав Балінський.
  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки.
  • Згідно з останніми супутниковими знімками району Великого Лугу, значна частина Каховського водосховища, яка раніше була осушена, вкрита водою. Там вперше майже за 70 років відбувається водопілля.
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
  • 5 серпня 2024 року відбулась зустріч представників Міністерства культури та інформаційної політики України, бюро ЮНЕСКО в Україні, Інституту археології України та Національного заповідника “Хортиця”. Основною темою обговорення стало проведення археологічних досліджень на територіях, що постраждали після підриву Каховської ГЕС.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів