Підтримати нас

На дні колишнього Каховського водосховища на пісках знайшли тополі

05 червня 2024 12:47
468
Поширити:
Фото: Олександр Ходосовцев. Запорізька область, лівий берег Дніпра

У Запорізькій області на території колишнього Каховського водосховища з відходом води з'явилися ділянки пісків. Цей біотоп науковці не мали змоги вивчити в південній частині водосховища в Херсонській області. Однак ця частина є важливою, аби дослідити зміни в екосистемі після підриву Каховської ГЕС.

Про це повідомили доктори біологічних наук, природоохоронці Анна Куземко та Олександр Ходосовцев у розмові з журналістами LB.ua.

У Запорізькій області піски щільно заселила тополя. Зараз деревця десь по півтора, два метри висотою, зазначила Анна Куземко.

“По правді, я не дуже сподівалася на тополю. Бо коли ми спеціально шукали її на дні водосховища в районі Кам’янської Січі, то знаходили поміж верб хіба поодинокі деревця”, – каже вона.

За її словами, тополі та верби поділили між собою простір. Якщо вербами поросли знижені ділянки з мулистими відкладами ближче до урізу води, то тополями – підвищені піщані території, які сухі. 

Також Анна Куземко зазначила, що в Кам'янській Січі вони бачили своєрідну мозаїку – десь трошки більше дерев, десь менше. Зараз найвищі верби сягають близько 4,7 метра. На квадратному метрі співіснують близько десяти молодих пагонів. 

Олександр Ходосовцев розповів, що в англомовних публікаціях часто натрапляв на дані про те, що верболіз виступає біофільтром, – дисперсує або розріджує важкі метали чи інші шкідливі речовини, які накопичилися в ґрунті. Тож можна припустити, що і тут верба виконуватиме цю природну функцію.

  • 6 червня буде рік, як команда науковців відстежує зміни в природі на землях колишнього Каховського водосховища. 
    Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки.
  • Там вперше майже за 70 років відбулося водопілля.
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
  • Раніше в ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів