Підтримати нас

Громадський бюджет Херсона: підсумки другого року

Автор статті
22 грудня 2020 06:47
1,414
Поширити:

Попри пандемію коронавірусу другий Громадський бюджет Херсона все ж відбувся.

«Громадський бюджет» - це своєрідний конкурс на найцікавіші ідеї з покращення благоустрою та інфраструктури міста, гроші на реалізацію яких виділяються з міського бюджету. А які саме ідеї втілять у життя, обирають голосуванням саме мешканці міста.

Через карантин прийом заявок стартував пізніше - аж 15 червня, тоді як минулого року -  15 квітня. Херсонцям потрібно було виписати ідею проєкту та прорахувати бюджет. На відміну від минулого року, коли проєкти можна було подати у паперовій формі, цього року всі проєкти подавалися виключно через електронну платформу “Громадський Проект Херсон”. 

Активності для херсонців

Для зацікавлених херсонців відкрила двері “Школа громадського бюджету”, тренерки якої безкоштовно навчали містян, як реалізувати свої ідеї коштом Громадського бюджету.

Містяни мали змогу відвідати тренінг "Як подати свій проєкт до громадського бюджету?", на якому розповідали про особливості кожного етапу: від подання ідеї до реалізації. А також дві майстерні: “Електронна платформа “Громадський проєкт” та "Як і де зібрати голоси, щоб перемогти?".

Оскільки, через карантинні обмеження, в очних активностях могло взяти участь не більше 10 осіб, тренерки провели декілька онлайн-консультації, на яких розповіли про те, як заповнити проєктну заявку, скласти бюджет та подати її через Е-сервіс.

Також автори проєктів обох років мали змогу зустрітися у неформальній обстановці під час зустрічей “Клубу авторів проєктів” та обговорити хід реалізації торішніх переможців, перемоги і невдачі власних проєктних "кампаній", а також висловити свої пропозиції до процесу громадського бюджету в місті. 

“Карантинна” презентація проєктів

Минулого року автори проєктів презентували свої ідеї перед містянами на громадських обговореннях. На жаль, через карантинні правила, які діють на території України, автори не змогли цього року публічно розповісти про свої проєкти. Але вони могли записати коротке відео (до 3 хвилин), або зробити презентації, які розмістили на сайті міської ради. А також інформація про кожен проєкт була опублікована на сторінці Громадського бюджету у Фейсбуці. 

Успішне голосування 

Усього херсонці подали 97 проєктів, із них 85 допустили до голосування.

Голосування проходило з 5-го  до 19 жовтня. Великі проєкти мали набрати мінімум 500 голосів, малі - 300. Переможці визначалися за рейтинговою системою, бо загальне фінансування проєктів-переможців обмежене 10 мільйонами гривень.

Проголосувати можна було трьома способами: як і минулого року - у паперовій формі та в електронній формі через Е-сервіс, також додалася можливість голосування через термінал самообслуговування ПриватБанку.

“Цього року більше людей голосували онлайн. До того ж херсонці були активніші, багато проєктів набрали понад 1000 голосів, коли минулого року, для визначення переможців нам навіть довелося зменшити мінімальну кількість голосів для перемоги з 250 для малих та 500 для великих на 200 і 400 голосів відповідно,” - каже голова Координаційного комітету з питань громадського бюджету Херсона Людмила Кузьменко. 

За 2 тижні проголосувало 17 527 херсонців, які загалом віддали 50 349 голосів. За результатами перемогли 18 проєктів: 5 великих та 13 малих.

Усі проєкти-переможці будуть впроваджені впродовж 2021 року. Проєкти-переможці  реалізують місцеві органи виконавчої влади. Автори ідей не займаються їх прямою реалізацією і не отримують гроші. Проте вони мають право слідкувати за  виконанням і контролювати дії чиновників у процесі втілення їх ідеї в життя.

“Освіта” знову попереду

За словами пані Людмили, як і торік, багато проєктів перемогли саме з категорії “Освіта”. Слід зазначити, що це в основному інфраструктурні проєкти, не було проєктів про заміну простирадл, штор і т.п, бо у Положення про Громадський бюджет додали обмеження, що проєкти не можуть бути “пов’язані з поточною роботою у відповідних галузях та сферах діяльності і поточним утриманням бюджетних установ, а саме: виконання ремонтних робіт в бюджетних установах, придбання меблів, обладнання, м’якого інвентарю тощо”.

- Освітяни більш організовані, вони змогли провести промоційну кампанію так, щоб за них проголосували. Ця проблема завжди була і буде в усіх містах. Моя пропозиція, зробити так, як, наприклад, у Львові: там виділили частину коштів окремо на категорію “Освіта та медицина”. 20 чи 30% від усіх коштів Громадського бюджету віддати на “Шкільний бюджет”, щоб вони окремо змагалися між собою. І також прописати більш детально критерії для проєктів, які можуть бути допущені до участі у голосуванні.

Реалізація торішніх переможців

Минулого року перемогли також 18 проєктів. На сьогодні 15 проєктів уже повністю реалізовані, по трьох проєктах залишилися питання.

Будівля, реставрація якої передбачена проєктом №48 -«Відновлюємо історичне минуле-будуємо сьогодення та майбутнє Херсона» є пам'яткою архітектури, уже виготовлена документація щодо її реставрації, реалізації проєкту продовжиться у наступному році.

А проєкти №41 –  «Відкритий майданчик у школі - антонівський артпростір» та №55 – «Футбольне поле та комплексний спортивний майданчик» були подані на виконання в Управління освіти, але вони передбачають будівництво, що не входить у його компетенцію, тому в жовтні їх передали Управлінню капітального будівництва. 

“На проєкт №55 все ж виділили кошти і навіть провели тендер. На жаль, доля 41-го проєкту поки не вирішена, кошти на нього так і не виділені. Координаційний комітет подав всі необхідні документи для його реалізації, рішення за міською радою. Попри це ми раді, що майже всі торішні проєкти реалізовані” - додала голова Комітету. 

Таким був Громадський бюджет Херсона у 2020 році. Сподіваємося, усі проєкти-переможці без проблем та відстрочок будуть реалізовані наступного року, а  херсонці подадуть багато цікавих проєктів на Громадський бюджет уже 2021 року, які змінять місто на краще. Усі фото Юлії Лук’яненко

*Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2020 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Онлайн газетою "Вгору" за підтримки Херсонської міської ради

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ