Підтримати нас

Громадський бюджет Херсона: питання і відповіді

Автор статті
20 травня 2020 11:54
753
Поширити:

Через пандемію коронавірусу старт Громадського бюджету Херсона затримався. Але карантин послаблюється, тож конкурс проєктів, які будуть реалізовані коштом міста, розпочнеться вже незабаром.

І все більше містян цікавляться умовами конкурсу, питають на сторінці у Фейсбуці “Громадський бюджет Херсон”, як оформити свою ідею, коли можна буде подавати свій проєкт тощо.

Отже, ми підготували відповіді на ці та інші найпоширеніші питання.

Що таке громадський бюджет?

«Громадський бюджет» - це своєрідний конкурс на найбільш цікаві ідеї з покращення благоустрою та інфраструктури міста, гроші на реалізацію яких виділяються з міського бюджету. А які саме втілять у життя, обирають голосуванням самі мешканці.

Хто може стати автором проєкту?

Авторами можуть стати все дієздатні жителі територіальної громади міста Херсона.

Окрім обласного центру до територіальної громади входять:

  • Антонівська селищна рада (смт Антонівка, сел. Молодіжне);
  • Зеленівська селищна рада (смт Зеленівка, с. Богданівна, с. Петрівка, сел. Сонячне);
  • Комишанська селищна рада (сел. Зимівник, сел. Геологів, с. Агішеве, сел. Садове, сел. Приозерне, сел. Благовіщенське);
  • Наддніпрянська селищна рада (смт Наддніпрянське, сел. Інженерне);
  • Степанівська сільська рада (с. Степанівка).

Вікові обмеження: від 14 років.

Які бувають проєкти?

За обсягом фінансування вони поділяються на малі (до 250 тис. грн) та великі (до 1,5 млн грн).

За результатом та сферою реалізації проєкти бувають "тверді" та "м'які".

Тверді” — це благоустрій, облаштування територій та громадських місць, висаджування дерев та зелених насаджень, капітальні видатки, тощо. Це інфраструктурні проєкти, які мають тривалий результат та, як правило, мають на меті реальне вираження в матеріальних об’єктах навколишнього світу.

“М’які” — це фестивалі, концерти, конкурси, проведення заходів, інші проєкти, які мають разовий результат та не мають у результаті втілення в матеріальних об’єктах навколишнього світу.

Етапи подачі

  • Підготовка та подача заявки на розгляд. Одна особа може подати не більше 3 малих проєктів та 3 великих. Щоб ідею прийняли до розгляду, необхідно зібрати 15 підписів (окрім автора проєкту).
  • Розгляд iдей. Спочатку проєкт проходить технічну перевірку. Коли він визнаний таким, що відповідає критеріям цільової програми  громадського бюджету,  автори презентують їх на громадських обговореннях. На них присутні і містяни, що не є конкурсантами, але прийшли ознайомитися з проєктами. Так херсонці можуть визначитися, кому надати перевагу під час голосування. Після обговорень автори можуть отримати проєкт на правку. 
  • Голосування. Проголосувати можуть громадяни віком від 16 років, які зареєстровані або мешкають у Херсоні. Це має бути підтверджено офіційними документами – довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими документами, що засвідчують факт проживання в місті. Зазвичай голосування проходить у двох формах: паперовій та електронній.  Але цього року планується залишити лише електронну форму. Одна особа може проголосувати не більше як за 3 великі та 3 малі проєкти. Переможцями стають ідеї, які набрали найбільшу кількість голосів за рейтинговою системою, окремо по малих та великих проєктах. Малі мають набрати мінімум по 300 голосів, а великі - по 500.
  • Реалiзацiя. Проєкти-переможці  реалізують упродовж року місцеві органи виконавчої влади. Автори ідей не займаються їх прямою реалізацією і не отримують гроші. Проте вони мають право слідкувати за  виконанням і контролювати дії чиновників у процесі втілення їх ідеї в життя.

Коли стартує кампанія цього року? Коли можна подавати проєкт?

Кампанія з подачі проєктів на Громадський бюджет-2020 стартуватиме після покращення епідеміологічної ситуації та зняття карантинних обмежень в Україні та Херсоні. Рішення щодо початку кампанії затверджує міський голова за поданням Координаційного комітету. 

На якому етапі перебуває реалізація проєктів? Чи правда, що міська рада урізала фінансування проєктів, які перемогли торік? Що з ними буде і чи варто взагалі подавати якийсь проєкт, якщо фінансування можуть забрати?

Минулого року херсонці подали 73 проєкти. За результатами голосування перемогли 18   – 7 малих та 11 великих на загальну суму  9 747 668 грн.  

Наприкінці 2019 року 3 малі проєкти вже втілені у життя, інші перебувають на різних етапах реалізації. 

На позачерговому пленарному засіданні сесії Херсонської міської ради 1 квітня 2020 року депутати внесли зміни до міського бюджету на 2020 рік. Понад 53 млн грн було виділено на боротьбу із COVID-19. Частина цих коштів, в тому числі, була знята з реалізації проєктів Громадського бюджету 2019 року. 

За офіційною відповіддю міського Департаменту бюджету та фінансів, кошти зняли лише з двох проєктів на загальну суму 2 261 306 грн. Із них всі кошти зняли з проєкту  № 41 «Відкритий майданчик у школі − антонівський артпростір» − 1 245 000 грн. Реалізація якого “можлива за умови подолання наслідків коронавірусної інфекції COVID-19, а також покращення економічного становища у місті та збільшення дохідної частини міського бюджету міста Херсона”.

Також зменшено видатки на реалізацію проєкту  № 48 «Відновлюємо історичне минуле − будуємо сьогодення та майбутнє Херсона». В Управлінні капітального будівництва відповіли, що по цьому проєкту “укладено договір на розроблення науково-вишукувальної документації щодо проведення реставрації. Термін розроблення та затвердження  робіт триватиме до початку серпня поточного року. Після отримання позитивного експертного висновку за розробленою науково-проєктною документацією буде проведено тендерні закупівлі із визначення підрядної будівельної організації...

...Проте з метою запобігання поширенню COVID-19, кошти в сумі 1 016 306 грн (загальна сума проєкту 1 496 835 грн) перерозподілено до резервного фонду. Проте, зважаючи на необхідність виконання ремонтно-реставраційних робіт, можливість збільшення видатків розглядатиметься в разі перевиконання дохідної частини загального фонду міського бюджету не менше ніж на 5 відсотків, після завершення пандемії..”.

Також, як розповіла голова координаційного комітету Громадського бюджету Херсона Людмила Кузьменко, ще не розпочата реалізація двох проєктів, а саме:  №58 "Мрія кожного" через спірне питання розташування на земельній ділянці об'єкта та проєкту №55 "Футбольне поле та комплексний дитячий майданчик на території ЗОШ №46" через те, що Управління освіти передало його Управлінню капітального будівництва, але на сесії міської ради це питання досі не вирішили. Інші ж проєкти перебувають на різних етапах реалізації: від погодження технічного завдання до підготовки тендерних процедур, а два проєкти будівництва спортивних майданчиків уже на завершальному етапі.

На наступному засіданні Координаційного комітету з питань Громадського бюджету  Херсона, яке відбудеться 21 травня 2020 року,  будуть присутні представники відповідних департаментів та управлінь міськвиконкому, відповідальних за реалізацію проєктів торішнього конкурсу. Сподіваємося почути від них більш детальну інформацію щодо втілення всіх проєктів-переможців у життя та підготуємо окремий розгорнутий матеріал. 

Тож, як бачимо, проєкти реалізуються, тому таки - проєкти на Громадський бюджет-2020 подавати варто!

Так само, як і минулого року, на вас чекатимуть майстер-класи з написання проєктів.  Але, у зв’язку з карантином, можливо, деякі події будуть проводитись онлайн. 

Онлайн-газета «Вгору» повідомлятиме про всі події та важливі дати, також всю актуальну інформацію можна прочитати на сторінці у Фейсбуці “Громадський бюджет Херсон”.

*Інформаційна та промоційна кампанія громадського бюджету міста Херсона на 2020 рік проводиться громадською організацією ІРЦ Правовий простір, громадською організацією Глобальний погляд, благодійною організацією Фонд милосердя та здоров’я та Газета Вгору за підтримки Херсонська Міська рада.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ