Підтримати нас

Ярмарок посеред революційного Херсона: із циклу, як херсонці з труднощами справлялися

Vgoru
Автор статті
12 березня 2022 13:30
2,480
Поширити:

Революційні події 1917-1921 років стали справжнім випробуванням для містян. 

Постійна зміна влади, розруха, з магазинів та ринків пропали продукти. А рештки товарів мали таку ціну, що навіть на той час херсонські «буржуа» не могли собі їх дозволити, не кажучи вже про звичайних обивателів. У ті часи головною метою херсонця було вижити, врятувавшись від голоду та бандитів. І ці клопоти ще й супроводжувалися обстрілами, які час від часу виникали перед приходом у місто чергової влади. Які тільки війська не заходили тоді в Херсон – Біла армія, Червона армія, Зелені загони, військові формування Української держави Павла Скоропадського, війська Григор’єва, список можна продовжувати й продовжувати.

А тут ще у 1918 році додалася страшна епідемія «іспанки»*, на яку захворіла значна кількість місцевого населення у Херсонському повіті. Смертність від цієї хвороби у нашому краї була настільки значною, що “в некоторых правительственных учреждениях вывешены следующие объявления: “В виду эпидемических заболеваний просят при приветствиях не подавать руки” (газета “Родной край”, № 1852, 1918 р.).
І в ці буремні часи херсонці, рятуючись від лих, які впали їм «на голову», знайшли один зі способів згуртуватися. Вони організовували різні тематичні заходи. Напевно, наші містяни найбільш запам’ятали «Сорочинський ярмарок», який відбувся 20-21 липня 1918 року. У місцевій пресі з цього приводу писали:

“В субботу и воскресенье украинским товариществом “Просвита” устраивается в Александровском парке** лотерея аллегри и большое народное гулянье “Сорочинская ярмарка”. Будет фигурировать масса ценных и редкостных вещей. Национальный хор исполнит лучшие украинские песни. Будет беспрерывно играть 2 оркестра австрийской музыки. Весь чистый доход от лотереи и гулянья поступит для внешкольного образования…” (газета «Родной край», № 1792, 1918 р.).

Оголошення про Сорочинську ярмарку в Херсоні (Газета Родной край, № 1792, 1918 рік)

Організатори ярмарку отримали прибуток понад 12 тисяч карбованців, які пішли на благодійні цілі. Хоча херсонська “Просвіта” очікувала зібрати більшу суму. Тому вона не збиралася зупинятися: “Херсонские украинцы намерены устроить в сентябре месяце на большой площади “Свобода” еще один грандиозный “Сорочинский ярмарок”, на котором будут и предметы производства из Полтавской и Черниговской губерний" (газета «Родной край», № 1801, 1918 р.). Також на цей захід планували херсонці запросити митців Миргородської художньої школи імені М.В. Гоголя, щоб вони продемонстрували свої твори мистецтва. Але швидке розповсюдження епідемії іспанського грипу не дозволило це зробити. А згодом у Херсоні знову змінилася влада, якій були не цікаві такі ярмарки. Ось так наші містяни намагалися справлятися з труднощами у буремні 1917-1921 роки.

*”Іспанка” або іспанський грип – найбільша за смертністю пандемія грипу у світі, яка тривала з 1918-1920 років
**Олександрівський парк – один з найстаріших парків міста Херсона, який зараз має назву "Шевченківський".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ