Підтримати нас

Якою була територія України в 1918-1919 роках

Vgoru
Автор статті
15 березня 2023 16:00
12,165
Поширити:

Державний кордон України на 22 січня 1919 року – день Злуки УНР та ЗУНР – був значно довшим, ніж сучасний кордон нашої держави. Це можна побачити на карті, яка відображала всі українські етнічні землі. 

Карта 1918 року. Повна назва мапи «Загальна карта України. Зладив М. Дячишин»

У 1919 році до складу України також входила територія сучасних сусідніх держав – Кубань, Ставропілля, Стародубщина, Східна Слобожанщина, Чорноморщина (зараз – у складі рф), Берестейщина, Гомельщина (зараз – у складі Білорусі), Підляшшя, Холмщина, Лемківщина, Надсяння (зараз – у складі Польщі), Південна Буковина та Мармарощина (зараз – у складі Румунії). 

Карта України на Паризькій мирній конференції 1919 року

Схожу карту нашої держави представили на Паризькій мирній конференції в 1919 році*. Вона становила собою територіальний “план-максимум” вимог делегатів Української Народної Республіки. Чому вийшла така карта? Українські фахівці виходили з одного головного критерію – наявність на цих територіях української етнічної більшості. Хоча, враховувалося також їхнє стратегічне та економічне значення для України. 

“Холмщину й Берестейщину Україні віддали Німеччина та Австро-Угорщина за Брест-Литовським договором 9 лютого 1918 року. Полісся фактично контролювалося Україною протягом 1918 року. Сухопутні межі з росією приблизно відповідали українським вимогам на переговорах із Раднаркомом у червні 1918 року. Переговори щодо входження до Української Держави Криму й Кубані дипломатія Скоропадського вела з урядами цих територій”, – зазначають дослідники історичного фронту “Лікбез”. 

Нагадаємо, що 22 січня 1919 року УНР та ЗУНР підписали Акт Злуки, після чого Україна територіально стала єдиною державою. Але, на жаль, Директорія УНР не могла контролювати всю територію держави через постійні перманентні бойові дії, особливо з більшовиками, які хотіли відродити “єдину імперію” в межах колишньої на той час російської імперії. Тому, ймовірно, у квітні 1919 року, коли делегати презентували карту в Парижі, український уряд контролював лише західні землі. А подальший результат ми всі знаємо. На понад 70 років Україна втратила свою незалежність. 

Сьогодні ЗСУ роблять усе, щоби цього не повторилося, і нас знову не “поглинув” східний сусід, який вирішив “відродити” за допомогою війни срср 2.0. 

*Паризька мирна конференція –  міжнародна конференція, скликана державами-переможницями для вироблення і підписання умов із переможеними державами в Першій світовій війні 1914—1918.

Ілюстрації з відкритих джерел Інтернету

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ