Підтримати нас

Якою має бути безоплатна первинна правова допомога

Vgoru
Автор статті
16 квітня 2018 02:00
927
Поширити:

Тільки юристи Херсонського офісу Мережі правового розвитку при громадській організації (ГО) “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за час роботи кабінету 115, відкритого у приміщенні Херсонської міської ради, надали 1131 консультацію з різних правових питань і оформили 96 правових документів.

Такі цифри назвав адвокат ІРЦ “Правовий простір” Сергій Плахотнюк під час публічної дискусії щодо організації безоплатної правової допомоги на Херсонщині.

У цій дискусії, яка відбулася 12 квітня у залі засідань Херсонської міськради, взяли участь представники громадських організацій, які надають безоплатну правову допомогу, а також представники державної системи з надання безоплатної вторинної правової допомоги, депутати Херсонської міської ради, представники об’єднаних територіальних громад.

Усі учасники дискусії наголошували, що потреба у забезпеченні мешканців Херсонщини та й України   первинною правовою допомогою настільки велика, що розвиток цієї системи — життєво необхідний і для нашого міста, і для країни.

Як розповіла голова правління Громадської спілки «Мережа Правового Розвитку», директорка ГО “ІРЦ “Правовий простір” Наталя Бімбірайте, зараз мережа працює над вдосконаленням стандартів безоплатної первинної правової допомоги, якими могли б керуватися у роботі всі організації, що займаються цим видом діяльності.

“Ми мріємо, щоб ці стандарти були єдиними для всієї країни і забезпечували  якісну правову допомогу населенню незалежно від місця проживання. Також є намір створити єдину базу клієнтів на зразок бази пацієнтів у системі охорони здоров’я”, - сказала вона.

Елла Петренко, голова ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”, на базі якої діє Білозерський офіс Мережі правового розвитку, зазначила, що, за даними соціологічних досліджень 2017 року, потребу у безоплатній первинній правовій допомозі мають близько 8 млн. українців, але вже отримували її близько 800 тисяч — лише 10 %. Пані Елла також розповіла про досягнення херсонської команди проекту «Підвищення доступу до правосуддя вразливих верств населення у громадах Волинської, Харківської та Херсонської областей», що діє за підтримки за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

У рамках цього пілотного проекту розроблялися нормативні документи, які б регламентували взаємодію державних і недержавних організацій у сфері надання безоплатної правової допомоги. В результаті кількамісячної роботи 12 березня на Херсонщині (вперше в Україні) підписаний Протокол взаємодії щодо перенаправлення людей, які звертаються за правовою допомогою. Це дає змогу вести облік людей, які звертаються по допомогу, а також виявляти найбільш болючі проблеми у житті громади.

Якщо казати про проблеми, з якими звертаються люди, то у Херсоні, як зазначив адвокат ГО “ІРЦ “Правовий простір” Сергій Плахотнюк, людей перш за все турбує якість надання житлово-комунальних послуг.

“Найбільше питань, - розповів він, - надійшло щодо проблем, які  виникають у мешканців міста у сфері надання (отримання) житлово-комунальних послуг — 72 звернення за останніх 5 місяців. Це — питання щодо заборгованості, прав і обов'язків надавачів цих послуг та споживачів. Переважно про це запитують пенсіонери. На другому місці за популярністю —  питання  соціального забезпечення — 67 звернень. Запитують, як оформити ту чи іншу пільгу, про правомірність відмови у наданні пільг, правильність їх обрахунку. На третьому місці — питання  з сімейних правовідносин, — 64 звернення. Переважно це питання про аліменти, розлучення, визначення місця проживання дитини і поділу майна подружжя, виїзду дитини за кордон або на тимчасово непідконтрольні території України, позбавлення батьківських прав. На четвертому місці — житлові питання. Запитують про процедури вселення, виселення, отримання житла, щодо затоплення або іншого заподіяння шкоди майну, про порядок відчуження житла. Приходять з питаннями щодо спадкування. Запитують, як оформити заповіт, про порядок наслідування тощо”.

Сергій Плахотнюк наголосив на необхідності роз’яснювальної роботи як з представниками органів влади, так і з населенням. Зокрема, часто трапляється таке, що люди не знають, чим відрізняються первинна і вторинна безоплатна правова допомога.

“Первинна — це юридичні консультації і допомога у підготовці правових документів для вирішення різних питань у несудовий спосіб. Вторинна — підготовка процесуальних документів для суду і представлення інтересів у суді”, - пояснив юрист.  

Голова правління Мережі правового розвитку Наталя Бімбірайте зазначила, що мешканцям Херсона безоплатну первинну правову допомогу у відкритому спільно із Херсонською міською радою Центрі (каб. 115) надають три громадські організації: крім “Правового простору”, це ще й Херсонська обласна організація Комітету виборців України (ХОО КВУ) і благодійна організація “Фонд милосердя і здоров’я”. Також йде кампанія з підготовки громадських радників — людей з невеликих громад із активною життєвою позицією, які не мають юридичної освіти, але достатньо обізнані, щоб надавати первинну правову допомогу у своїй громаді. На спеціальних тренінгах вже пройшли підготовку 22 громадських радники.   

Звісно, учасники дискусії говорили і про проблеми, що виникають у організацій, які надають правову допомогу. Так, директор Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Денис Милокостий сказав, що, на його думку, органи виконавчої влади і місцевого самоврядування, м’яко кажучи, не дуже щедрі на підтримку організацій, які надають безоплатну правову допомогу. Адже чимало чиновників не зацікавлені в правовій обізнаності населення.

Наталя Бімбірайте нагадала, що згідно з чинним Законом України «Про безоплатну правову допомогу», вторинна допомога надається коштом держави, а первинну мають забезпечити органи виконавчої влади і місцевого самоврядування.

“Але, - каже пані Наталя, -  левову частку цієї роботи “тягнуть” громадські організації. Так, у Херсоні місцева влада посприяла наданню населенню безоплатної первинної правової допомоги тільки виділивши кабінет у будівлі міськради. За це ми дуже вдячні і керівництву ради, і депутатам. Але юристи, які консультують херсонців, працюють за кошти міжнародних донорських організацій, за рахунок громадських організацій було вирішене й питання забезпечення приймальні оргтехнікою”.

Втім, серед депутатів Херсонської міської ради є чимало таких, кого не треба переконувати у необхідності надання населенню правової допомоги. Так, депутат міськради Оксана Дьякова розповіла, як в одному з комунальних підприємств їй відмовили у прийомі звернень, які, на думку посадовців того підприємства, були оформлені неналежним чином.

“Якщо так поводяться зі мною, людиною з певним статусом і підготовкою, яка вже направила не одну сотню звернень, то я уявляю, які проблеми виникають у рядових херсонців. Тому безоплатна первинна правова допомога безумовно необхідна”, - сказала депутатка.

Адвокат ХОО КВУ Олександр Данилов сказав, що звернення людей за первинною правовою допомогою є й чудовим індикатором певних недосконалостей у роботі державних установ, зокрема — судів.

Люди, які беруть участь у судових процесах, просять роз’яснити їм інформацію, що мали б отримати у суді. Але там майже немає наочної інформації: роз’яснень порядків звернень,  процедурних питань, зразків заповнення документів. У судах кажуть, що таку інформацію можна легко знайти в інтернеті, але ж поки що не усі наші громадяни можуть зробити це”. 

За словами директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Марини Єлисєєвої, в Україні діють близько п’ятисот точок доступу до безоплатної первинної правової допомоги, які створені на базі ліквідованих районних і міських управлінь юстиції. У Херсонській області такі центри працюють в усіх районах і місті Нова Каховка. Але разом з тим цей показник — дуже скромний, якщо порівняти його з розвиненими країнами. Наприклад, у Польщі, яка поступається Україні і за площею території, і за кількістю населення, таких точок доступу — близько 1500.

Усі учасники дискусії наголосили, що безоплатна первинна правова допомога — галузь у діяльності влади і громадських організації, яка має величезні перспективи розвитку.

Нагадаємо адресу Центру безоплатної первинної правової допомоги: пр. Ушакова, 37, каб. 115 (будівля Херсонської міської ради).

Графік роботи юристів: понеділок – четвер з 9.00 до 17.00. По п’ятницях з 9.00 до 15.45. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

P.S. Центр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ