Підтримати нас

Як Павло українцем став

Автор статті
14 червня 2016 02:00
644
Поширити:

До громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у Херсоні звернувся Павло.

Народився він 1963 року у місті Єнакієво, Донецької області, але після народження і по теперішній час живе в нашому місті. У буремні 90-ті роки Павло став бійцем одного з численних кримінальних угруповань.

Йшов час, СРСР вже розвалився, і громадяни змінили паспорти на українські. Павло цього не зробив. У 1998 році його засудили до 15 років ув’язнення.  Але він зумів втекти. Переховуючись від правосуддя, чоловік загубив паспорт радянського зразка.

Правоохоронці все ж знайшли і затримали Павла. І у місцях з колючим дротом він пробув до липня 2013 року.

Аби почати життя спочатку, чоловіку потрібно було відновити документи. Бо ані винайняти житло, ані влаштуватись на роботу він ніяк не зможе. Тут і почалися проблеми. Його особу встановили, докази проживання на території України є. Але Дніпровський районний відділ Управління Державної міграційної служби в Херсонській області не зміг встановити його належності до громадянства будь-якої країни. Тобто фактично людина є, а за документами – її немає.

За допомогою Павло звернувся до громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я. Юристи допомогли чоловіку скласти заяву до суду і консультували протягом розгляду справи.

– Згідно з Законом, якщо у громадянина немає підтверджуючих документів, що він проживав на території України до 24 серпня 1991 року, тобто до проголошення незалежності країни,  цей факт встановлюється в суді. – розповідає юрист приймальні Олена Старюк.

На початку травня цього року Херсонський міський суд Херсонської області вирішив заяву Павла задовольнити. Служителі Феміди встановили юридичний факт постійного проживання Павла на території України на законних підставах з часу народження по теперішній час, в тому числі станом на 24.08.1991 року.

Завдяки допомозі юристів Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Херсоні чоловік зможе отримати такий довгоочікуваний паспорт громадянина України. А разом з ним і весь набір прав та свобод громадянина нашої держави.

P.S. Громадська приймальня Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я працює за адресою: Херсон, вул. Фрунзе, 2, оф. 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03. Приймальня працює в рамках проекту “Посилення правових можливостей вразливих груп населення в суспільстві у захисті їх прав”, який здійснюється УГСПЛ за фінансової підтримки SIDA.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ