Підтримати нас

Як “Наталія” стало в Україні рідкісним іменем

Автор статті
23 вересня 2021 12:57
1,871
Поширити:

Киянці Елеонорі скоро виповниться 11 років, і вона не тільки добре вчиться в школі, але й проявляє активність у розвитку творчих здібностей.

Перш за все, Нору останнім часом приваблює театральне мистецтво. Це й не дивно. Адже її мати Оксана Савченко - відома українська драматургиня, автор ряду п'єс, які  поставлені як на вітчизняній, так і на закордонній сцені. Тому цілком логічно, що з вересня цього року Елеонора почала відвідувати дитячу театральну студію.

Так склалося, що переважно в цій групі займаються дівчатка. Гуртківці проходять курси сценічної мови, театральної майстерності, пластики, хореографії. Після одного з перших занять Нора повернулася додому і повідомила матері про свої враження. Але неприховане здивування і захоплення у неї викликали навіть не самі заняття, а ім'я однієї з нових подружок.

"Уявляєш, мамо, - сказала вона, - у нас є дівчинка з дуже рідкісним ім'ям - Наташа!".

Представників старших поколінь українців такий факт напевно дещо збентежить. Адже ще зовсім недавно ім'я Наталія було одним з найпопулярніших і поширених на території нашої країни. У групі автора цих рядків, який у дев'яності роки навчався у виші, за партами сиділо одразу сім Наташ!

Безумовно, те, як з кожним роком змінюється тенденція з присвоєнням імен новонародженим українцям, звертає посилену увагу з боку фахівців - лінгвістів і демографів. Про це ж свідчать і офіційні дані, які надають відділи державної реєстрації актів цивільного стану.

Так, згідно зі статистикою, яку надав Мін'юст України за підсумками першого півріччя 2021 року, найпопулярнішими іменами, якими українці називали своїх новонароджених дітей, стали:

  • для дівчаток: Анна, Софія, Марія, Вікторія, Дар'я, Вероніка, Поліна;

  • для хлопчиків: Артем, Олександр, Максим, Богдан, Назар, Дмитро.

Доволі схожий список популярних імен для немовлят надав і Херсонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану. Фахівці відзначають,  серед чоловічих це - Олександр, Максим, Макар, Михайло, а серед жіночих - Марія, Єва, Анастасія, Поліна.

Як бачимо, серед цілком традиційних імен, якими називають українців роками, приживаються і стають поширеними й імена раніше  досить рідкісні.

Водночас усе частіше юних громадян України називають зовсім вже по-екзотичному.

Так, у перші шість місяців поточного року були зафіксовані і записані до свідоцтв про народження наступні незвичайні імена у новонароджених:

  • для хлопчиків: Ахилес, Ізмаїл, Принц, Одіссей, Тамерлан, Осман, Соломон, Еней, Цар, Мойсей, Рожден, Варфоломій, Куонг Кионг, Сулейман, Ксенофонт, Златослав.

  • для дівчаток: Октавія, Феліція, Мелісса, Божена, Весняна, Каміль, Кассандра, Мальвіна, Санта, Квітосслава, Сапфира, Тиша, Юнона, Афіна, Есмеральда, Мадонна, Жасмин, Іскра, Златослава.

Херсон у цьому плані нітрохи не відстає від загальної тенденції. У цьому році, зокрема, у нашому місті на світ з'явилися: Амір, Рустам, Ренат, Мухаммал, Гордій, Дамір; Міра, Нурбану, Лея, Лія, Алісія, Вілена, Теона, Соліха, Хава.

Хтозна? Можливо, мине ще років 10-15, і в одному-єдиному шкільному класі можна буде зустріти сім учнів з ім'ям Еней і сім учениць з ім'ям Вілена!

Фото Інтернет

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ