Підтримати нас

Як діяти, якщо депортують до росії

Vgoru
Автор статті
03 грудня 2022 09:42
1,942
Поширити:

Під час війни російські окупанти депортують українців з окупованих територій до рф. Російська та білоруська влади заявляють про перебування в цих країнах понад 2,8 мільйона осіб. У жовтні президент Володимир Зеленський заявив, що Росія вивезла понад 1,6 мільйона громадян України. За офіційними даними, вони викрали 11 тисяч українських дітей.

Російські війська депортують місцевих із тимчасово окупованої території Херсонщини, повідомив заступник глави Херсонської облради Юрій Соболевський. 

«Окупанти продовжують депортацію людей із лівобережної частини Херсонської області, причому кількість громад, де на людей чинять тиск, збільшується. Охочих виїжджати небагато, тому що приклад звільненої правобережної частини вселив у людей почуття швидкого звільнення. Багато хто виїжджає самостійно через Крим до третіх країн», – зазначив Соболевський у Телеграм-каналі 28 листопада.

На початку жовтня окупаційна влада почала вивозити херсонських дітей в окупований Крим. Тепер взялися за дорослих.

Як можна діяти, якщо не хочете їхати в росію. 

Уникнути депортації 

Постарайтеся уникнути депортації. Якщо вас попередили про евакуацію і ви можете виїхати до друзів чи знайомих, зробіть це. Неважливо куди – чи це буде ваш населений пункт, чи інший на окупованій території. Чи спробуєте ризикнути та самостійно виїхати у підконтрольні Україні області або до інших країн через росію. 

Підготуватися

Якщо не вдається уникнути депортації, попрацюйте зі своїми гаджетами. Видаліть інформацію, яка може зацікавити росіян, зокрема пов’язану з національною символікою України, листування, Телеграм-канали, фото наслідків бойових дій. Перевірте контакти. Зі слів одного з депортованих, його жорстко допитували, бо в його телефонній книзі був контакт «Іван – СБУ», якому 5 років тому він пошкодив автівку в ДТП. Розгляньте можливість змінити телефон, узяти гаджет дитини. Одна людина розповіла під час фільтрації, що в них із сином один телефон на двох.

Максимальній кількості знайомих та друзів розкажіть про депортацію з деталями, які вам відомі. Залиште їм номери телефонів, за яким із вами можна зв’язатися. Запишіть один-два номери ваших близьких, на той випадок, якщо залишитеся без телефону.

Візьміть із собою та намагайтеся зберегти всі українські документи та сім-карту українського оператора мобільного зв’язку. 

Що варто знати 

Будьте спокійними та врівноваженими. Довго не думайте над відповідями, не афішуйте свою проукраїнську позицію, за потреби спілкуйтеся російською – робіть усе, щоби залишитися живим.

Не подавайте документи на оформлення притулку чи статусу біженця. Бо тоді у вас можуть вилучити український паспорт і ви не зможете перетнути кордон російської федерації. Намагайтеся взагалі не підписувати документів. Особливо про поселення до таборів біженців, які можуть бути розташовані на півночі росії чи Далекому Сході, бо це суттєво ускладнить повернення додому. 

Громадяни України мають право перебувати на території росії 90 днів без оформлення та отримання будь-яких документів. 

Нижче наводимо користі контакти та посилання, що можуть стати у пригоді:

Якщо є фото дитини, фото- та відеопідтвердження депортації дитини – повідомте про це на електронну пошту Національного інформаційного бюро: nib.uncp.info@gmail.com або у формі на сайті. 

Якщо з вами на зв'язок вийшли батьки чи родичі дитини, які її супроводжують, порадьте їм звертатися до дипломатичних установ країн-партнерів або України (якщо вони працюють у цій країні), міжнародних місій, таких як Міжнародна організація з міграції (МОМ), Управління ООН із координації гуманітарних справ (OCHA), ЮНІСЕФ, Міжнародний комітет Червоного Хреста, УВКБ ООН (Агентство ООН у справах біженців). 

Посилання на контакти посольств: https://t.me/minre_ua/488

1)  Національне інформаційне бюро:

•  цілодобова гаряча лінія: 16-48 та +38 (044) 287 81 65;

•  чат-боти у Telegram та Viber;

•  через заповнення форм: 

Форма 1 

Форма 2 

2)  Мінреінтеграції: 15-48;

3)  Офіс Генерального прокурора;

4)  Служба безпеки України: +38 (080) 050 14 82;

5)  Національна поліція: 102;

6)  Підрозділи ювенальної поліції – телеграм-бот щодо дітей;

7) Для організації виїзду варто скористатися створеним чат-ботом «Допомагаємо виїхати»;

8) Уповноважений Верховної Ради України з прав людини –  hotline@ombudsman.gov.ua.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ