Підтримати нас

“Вже 36 днів без відповіді”: під Радою вимагали розслідувати напад на Гандзюк та інших активістів

Автор статті
05 вересня 2018 05:00
616
Поширити:

Під Верховною Радою сьогодні відбувся перформанс на підтримку активістки та співробітниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк, яку в липні облили сірчаною кислотою.

Три десятки учасників тримали великі аркуші з літерами, склавши з них запитання "Хто замовив Катерину Гандзюк?" та "Вже 36 днів без відповіді", паралельно вони скандували це запитання, а також запалили фаєри.   

Акцію, яку транслював у мережі Фейсбук журналіст Богдан Кутепов, організували друзі та знайомі Гандзюк, серед яких громадські активісти, правники, журналісти.

Таким чином вони намагалися привернути увагу народних депутатів у їхній перший після літніх канікул робочий день не лише до справи Гандзюк, а й до систематичних нападів на громадських діячів у країні.

"Сьогодні ми прийшли до Верховної Ради, завтра прийдемо до МВС, післязавтра ще кудись. Мене дратує, що ані президент країни, ані прем’єр-міністр, взагалі жоден посадовець високого рангу не дав  жодної політичної оцінки тому, що відбувається. Вони себе поводять, ніби нічого не сталося, якби не було тієї хвилі нападів на активістів", – обурюється учасник акції політолог Костянтин Батозський.

"Це страшенно лякає, бо з початку року таких випадків – побитих, вбитих, заляканих активістів – було понад сорок", – додає медіаексперт Олексій Ковжун.

Він зауважив, що зазвичай у різних акціях бере участь лише як спостерігач, але цього разу вирішив бути учасником.

"Копнякова" демократія – це, на жаль, єдина дія, яка спонукає владу працювати. Коли немає тиску, то поліція і влада взагалі нічого не роблять. Тому ми маємо бути тут", – пояснив він свою участь у заході. 

Ковжун провів аналогію громадського руху з вимогою знайти замовників замаху на Гандзюк  з історією американки Рози Паркс, із якої почалася масова боротьба чорношкірих за рівні права в Америці.

"Виявилося, що Розу Паркс знали тисячі людей, і тому з її арешту почався масовий рух. Катя – вона відома та любима, її персонально знали тисячі людей. Тому ми не зупинимося, і всі це мають зрозуміти. І ми не будемо відповідати на спроби нас залякати, це не працює", – додав медіаексперт.

Питанням безпеки всіх громадян і громадських активістів назвав справу Гандзюк журналіст Андрій Андрушків.

"Якщо хтось із нас піде завтра на протест чи напише  викривальний пост у Facebоok і нас за це підріжуть чи плюснуть кислотою, то за це нікому нічого не буде? Але після Революції гідності такого не може бути. В країні, яка пішла демократичним шляхом розвитку, в якій правоохоронні органи мають забезпечувати можливість жити законно і порядно, на напади активістів мають реагувати. І реагувати мають не лише слідчі, а й уся владна вертикаль", – певен журналіст.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ