Підтримати нас

В Україні скасована обов’язкова сертифікація сільскогосподарьскої техніки

Автор статті
18 січня 2016 13:44
494
Поширити:

З 2016 року в Україні відміняється обов’язкова сертифікація сільськогосподарської техніки. Відповідний наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України N1699 набув чинності з 1 січня.

Відтепер постачальникам і виробникам техніки для аграрної сфери не потрібно отримувати український сертифікат відповідності. Про це повідомила заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Владислава Рутицька.

Вона зазначила, що впровадження технічних регламентів на основі європейських норм – це основа підвищення конкурентоспроможності української продукції і можливості виходу її на європейські і світові ринки. А також оснащення агропромислового комплексу України більш безпечною та продуктивною технікою.

«Крім цього, впровадження техрегламентів дозволить захистити ринок України від ввезення небезпечної та неякісної техніки для сільського господарства, усунути технічні бар’єри у торгівлі, а також, в перспективі, спростити умови постачання української сільгосптехніки на ринок Європейського Союзу», – додала Владислава Рутицька.

Відміна обов’язкової сертифікації і перехід на використання технічних регламентів є складовою реформи системи технічного регулювання. Головна мета реформи – перехід від пост-радянської системи стандартизації, заснованої на обтяжливих ГОСТах і обов’язковій сертифікації, на сучасну європейську систему, побудовану на відповідності технічним регламентам. Раніше ГОСТи регулювали абсолютно всі характеристики товару чи послуги.

Перехід на технічні регламенти, гармонізовані з європейськими, має не меті повне зняття торгівельних бар’єрів з ЄС. «Техніка – один із важливих активів в сільському господарстві. Тому зняття зайвих обмежень і перехід на європейські норми допоможе реалізувати величезний потенціал аграрного сектору і полегшить життя національному виробнику техніки», – пояснив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Нагадаємо, 13 січня Кабінет Міністрів ухвалив фінальний пакет документів, необхідних для завершення першого етапу реформи системи технічного регулювання. Головним завданням першого етапу було законодавче забезпечення переходу на європейські стандарти й процедури.

До фінального пакету документів увійшли технічні регламенти на засоби вимірювальної техніки, модулі оцінки відповідності, а також план заходів щодо оптимізації мережі державних лабораторій. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ